Dinsdag 29/11/2022

‘Ik ben nu ook een kleine reus’

Zaterdag staat Snijders op het podium van De Nachten in de Antwerpse Singel en daar kijkt hij naar uit. ‘Een kleine reus als ik in die machtige bourgondische stad van de grote Willem Elsschot: stel je voor.’

Toen hij de meneer aan de andere kant van de lijn de woorden “Ik heb de eer u te melden” hoorde uitspreken, dacht hij dat het iemand van Vodafone was die hem een duurder abonnement wilde aansmeren. Het was echter een meneer van de Jan Campert-stichting, met het nieuws dat de Constantijn Huygens-prijs dit jaar naar hem ging. “Daar stond ik dan, alleen thuis en overgeleverd aan mijn emoties. Ik heb dan maar een beetje in mezelf staan juichen.” De prestigieuze oeuvreprijs, een van de vier Jan Campert-prijzen, wordt al meer dan zestig jaar uitgereikt en is goed voor 10.000 euro. Het palmares is indrukwekkend, met namen als Hugo Claus, Harry Mulisch en, vorig jaar nog, Arnon Grunberg. Toen cursiefjesschrijver Simon Carmiggelt er in 1961 mee werd bekroond, zei hij: “Ik heb de indruk dat ik tot de kleinste reus van Nederland wordt uitgeroepen”. “Zo voel ik me ook”, zegt Snijders. “Al ben ik nog een kleinere reus.” Het is geen valse bescheidenheid. De schrijver, die sinds de bundel Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk een cultstatus geniet in Nederland, doelt ermee op het genre waarvan hij aan de wieg stond: het ZKV, het “zeer korte verhaal”, een prozaminiatuurtje van zo’n honderd woorden. “Snijders weet zelfs de kortste tekst grote blijvendheid te verlenen”, staat in het juryverslag van de Jan Campert-stichting te lezen. “Alle balast is weg uit zijn teksten.” Snijders’ ZKV’s, zo besluit de jury, zijn “uniek in de Nederlandse letterkunde”.

“Dat ik in 2000 opeens ZKV’tjes begon te schrijven, heeft vooral te maken met het feit dat ik toen e-mail ontdekte”, vertelt de auteur. “De vorm komt regelrecht uit de computer- en zapcultuur, maar de inhoud is ingewikkelder. Die bulkt van de citaten, belangrijke mensen en diepe gedachten. Misschien heb ik hem daaraan wel te danken, die mooie prijs: aan die rare combinatie van een moderne korte vorm en een haast ouderwets grommende inhoud.” Een woordenfetisjist is hij ook. Neem nu de term “graslijsten” (zie stukje bij foto). Die bedacht hij voor de mailinglijsten van mensen aan wie hij zijn stukjes toestuurt. “Ik vind gras het mooiste woord uit de Nederlandse taal en een van de meest fantastische dingen in de reële wereld, vandaar: ‘graslijsten’. Voor elke graslijst heb ik ook een aparte naam bedacht. Bestaande namen zoals ‘duingras’, maar ook zelfverzonnen namen als ‘stuifgras’.”

De uitreiking van de Huygensprijs vindt op 5 maart plaats. “Ik ben al twee keer op zo’n avond geweest, toen mijn vrienden Tommy Wieringa en L.H. Wiener de Bordewijkprijs kregen. Een heel statig evenement is dat, met gastsprekers en zo.” Wie zijn ideale gastspreker zou zijn? “Willem Elsschot, maar dat kan natuurlijk niet meer.”

De Nachten

Vandaar dat hij zo enthousiast is over zijn optreden op De Nachten, waar het literaire luik dit jaar in het teken staat van het kortverhaal. “Een kleine reus als ik in die machtige bourgondische stad van de grote Willem Elsschot: stel je voor. Uiteraard is het ook de ideale gelegenheid om een groter Vlaams publiek aan te boren, al kan ik daar nu ook weer niet over klagen. Zo is mijn werk bij jullie positief besproken in de pers.”

Zaterdag leest de schrijver een paar ZKV’s voor uit de bundel Een handige dromer, die volgende week uitkomt. Bovendien wagen twintig Vlaamse en Nederlandse collega’s zich aan het genre, onder wie Joke Van Leeuwen, Yves Petry, Christophe Vekeman, Annelies Verbeke, Saskia De Coster en Peter Verhelst. Snijders: “Ook ik ben erg benieuwd: ik heb geen idee wat ze ervan zullen maken.”

Op tien jaar tijd is Snijders een volbloed ZKV-schrijver geworden. Een grote roman moeten we de komende jaren alvast niet van hem verwachten. “Langer dan een half uur kan ik niet op een stoel blijven zitten. Het grote lijden dat bij het ‘grote roman-schrijven’ hoort, ligt me niet. Ik ben alleen goed in het zeer korte lijden.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234