Donderdag 02/02/2023

ReportageCorona-reizigers

‘Ik ben nog nooit zo snel uit een luchthaven weggeraakt’

Reizigers komen aan in de hal van de luchthaven van Charleroi. Beeld Tim Dirven
Reizigers komen aan in de hal van de luchthaven van Charleroi.Beeld Tim Dirven

‘In Casablanca was het een heel gedoe op de luchthaven. Bij aankomst in België verwachtten we iets gelijkaardigs. Maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo snel uit een luchthaven ben weggeraakt.’ De Belgische regering kondigde strengere maatregelen voor terugkerende reizigers aan, maar tussen droom en daad...

Douglas De Coninck

Wat voor beelden van op elkaar gepakte mensenmassa’s er ook rondgaan op sociale media, in de realiteit zie je die in de vertrekhal op Brussels South Airport in Charleroi helemaal niet. Of toch in elk geval niet op nieuwjaarsdag. Voor de terminal is een witte tent opgetrokken waar je voorbij een zestal door de schermpjes van hun smartphones gebiologeerde veiligheidsagenten moet.

“Dat daar is de camera”, wijst een van de agentes. “En deze apparaten meten je temperatuur.” Twee grote witte bakken vormen de Human Security Radar van Apstec. In de wetenschappelijke literatuur is er wat scepsis of dit apparaat werkelijk Covid-patiënten uit een menigte kan halen. Volgens de agente zal ze het op haar iPad meteen zien als iemands lichaamstemperatuur hoger gaat dan 38 graden. Je ziet ook jezelf op een beeldscherm, met je lichaamstemperatuur erbij. Bij de meeste passanten ligt die rond de 35,5 graden.

“Vandaag nog geen enkele”, zegt de agente. “En eigenlijk hebben we er nog geen enkele keer een gehad sinds die bakken hier staan.”

Quarantaine?

Druk is het in de vertrekhal allerminst. Bij de boarding van een Ryanair-vlucht naar het Siciliaanse Comiso lijkt meer personeel aanwezig dan dat er zich passagiers melden. In de aankomsthal is het blij vlagen druk, met soms erg ongezond aanvoelende situaties. Bij de aankomst van TUI-vlucht TB2532 uit Casablanca moeten alle passagiers zowat tegelijk met hun bagage door één doorgang, terwijl er drie zijn.

“Familiebezoek”, is zowat het standaardantwoord van elke reiziger die je aanspreekt. “Het was een heel gedoe om in Casablanca voorbij de boarding te geraken”, zegt een Brusselaar. “Je moest je testresultaat laten zien, je moest je app tonen. Bij aankomst hier verwachtten we iets gelijkaardigs. Maar het vliegtuig landde, de bagage was er meteen en ik kan me niet herinneren dat ik ooit zo snel uit een luchthaven ben weggeraakt.”

Elk van deze reizigers moet nu in quarantaine, maar velen vallen al na hun eerste stap in de aankomsthal een familielid in de armen. Of vervoegen de passagiers uit Wenen in de Flibco-bus.

Podgorica

“Reizen naar Montenegro is ten zeerste afgeraden.” Buitenlandse Zaken krijgt het op zijn website niet duidelijk genoeg gezegd. Toch zorgt ook Ryanair-vlucht FR6042 van 15.50 uur uit Podgorica voor een overrompeling in de aankomsthal.

“Onze ouders wonen half daar en half hier”, vertelt een van de twee zussen die ruim een halfuur op voorhand zijn gekomen om hen op te halen. “Onze ouders zijn heus geen toeristen, en we respecteren alle regels.” Drie minuten later vallen ouders en dochters elkaar enthousiast in de armen en wordt er geknuffeld.

“Er zijn mensen geweigerd in Podgorica”, zegt een andere Ryanair-reiziger. “Ze controleerden daar echt alles. Was je PCR-testresultaat niet recent genoeg, dan geraakte je gewoon niet op het vliegtuig. Hier in Charleroi controleren ze helemaal niets. Ik ga zelfs een halfuur vroeger thuis zijn dan ik had gepland.”

Begin deze maand kondigde voorzitter Karine Moykens van het Interfederaal Comité Testing & Tracing aan dat december heel anders zou worden dan augustus. “Wie uit een rode zone terugkeert uit het buitenland, zal nu wél worden gecontroleerd”, kondigde zij toen aan. “Iedereen die terugkeert na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland, is verplicht om een Passenger Locator Form in te vullen. Keer je terug uit een rode zone, dan moet je jezelf in quarantaine plaatsen en zal je een code ontvangen om je op dag zeven te laten testen.”

‘Geen heksenjacht’

Het was de bedoeling dat er vanaf 18 december daadwerkelijk zou worden gecontroleerd door de steden en de gemeenten, maar dat is dus niet zo. “Wij wachten nog op groen licht”, zegt Wim Dries, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Er is een uitvoeringsbesluit opgesteld, en dat moet nog groen licht krijgen van de Raad van State. Volgens wat ik hoor van mevrouw Moykens zou dat tegen half januari in orde moeten zijn. Hoe we gaan controleren? Ja, de politie zal hier en daar bij mensen langsgaan. Ik kan u wel zeggen: geen enkele burgemeester gaat er een heksenjacht van maken. Wij kiezen voor een aanklampende aanpak, zoals in augustus.”

Luchthaven Charleroi, 16.20 uur. Daar zijn nu ook Ryanair-vluchten FR9052 uit Alicante en FR8179 uit Tenerife. Twee oudere mensen slepen een professionele fietskoffer achter zich aan, een huisvader doet dat met een surfplank.

De meeste mensen reageren verveeld als je vraagt hoe de vakantie was. Een jong Brussels koppel niet. Ze zijn twee weken door Spanje getrokken, en gingen uiteindelijk naar Tenerife. “Toen we deze vakantie boekten, leek het nog oké te zijn met de cijfers”, vertelt hij. “Het mocht ook gewoon, dus ja: waarom niet? En je wist vooraf dat het wel eens omslachtig zou kunnen worden. Deze ochtend moesten we bij vertrek onze testen laten zien en documenten invullen. We gingen ervan uit dat dat ook bij aankomst zo zou zijn.”

Zij: “Dan doe je al die moeite, installeer je die app. Dan kom je hier, en dan word je gewoon helemaal nergens op gecontroleerd.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234