Dinsdag 29/11/2022

'Ik ben niet van plan om de Champions League zomaar op te geven'

De boormachines op de achtergrond waren niet te horen, Hein Vanhaezebrouck was nu eenmaal zichzelf. Aan de vooravond van de confrontatie met de sterren van PSG bood Anderlecht het beste wat het daar tegenover kon zetten: een interview met zijn nieuwe T1. 'Ik zal niet op de bank zitten en denken: Neymar, mmm.'

Het jaar is 1993, de locatie het Forestiersstadion in Harelbeke - u weet wel: met die vierkante doelen. Tweedeklasser Harelbeke ontvangt Anderlecht, met sterren als Zetterberg en Bosman tussen de lijnen, in de beker van België. Het wordt 0-3, een kansloze exit.

"Ik herinner me die match", zegt Hein Vanhaezebrouck, met zicht op het hoofdveld. "We verloren, maar ik was echt goed. Als je tegen een betere ploeg speelt, kunnen alleen de besten boven hun gebruikelijke niveau uitstijgen. Zij zetten dat stapje extra. Zij die dat niet kunnen, zitten wellicht aan hun plafond. Wel, ik maakte nadien de overstap naar eerste. Ook bij ons zijn er die dromen van de top. Nu moeten ze tegen PSG tonen dat het geen ijdele hoop is."

'Er is altijd een kans', vertelde je als coach van KV Kortrijk al. Bewijs het maar tegen PSG.

"(lacht) Het is geen volleybal, hé. Daar staan de ploegen elk aan één kant van het net. Het beste team staat bij wijze van spreken links, het zwakste rechts. Dan wint gewoonlijk de sterkste. Waarom denk je dat een derdeklasser die tegen een eersteklasser bekert in het volleybal een voorsprong krijgt en in het voetbal niet? Omdat verrassingen in het voetbal veel vaker voorkomen. Hoe kon AA Gent twee jaar geleden anders de groepsfase van de Champions League overleven? (tikt op tafel) Vandaar: er is altijd een kans."

Wordt dat je speech morgen?

"Nee, de spelers moeten uit zichzelf beseffen dat ze zich tegen PSG kunnen meten met de wereldtop. Als ze nu niet gemotiveerd zijn... Ze kunnen zich tonen aan heel België."

Je had twee jaar geleden in elke Champions League-wedstrijd in de poule het meeste balbezit...

"(onderbreekt) Tegen PSG lukt dat misschien weer. We zullen op zijn minst probéren om de bal te hebben. Als we dat niet doen, wordt het gegarandeerd 0-5. Kijk, tegen KV Mechelen zijn we na de rust in de problemen gekomen, omdat we niet langer onze opdrachten uitvoerden zoals het hoort. Ik hoop dat we tegen PSG een stap vooruit zetten, dan zien we wel wat het resultaat wordt. Ik zal ontgoocheld zijn als mijn spelers niet dúrven te voetballen. Ook al is het mogelijk dat we de bal niet hebben.

"Als we nog derde willen worden, hebben we, na die 0-3-nederlaag tegen Celtic, een exploot nodig. Dat zal thuis moeten gebeuren, tegen PSG of Bayern, want in Parijs zullen we ook niet plots gaan winnen. We moeten geloven dat we iets kunnen rapen. Ik ben niet van plan om de Champions League op te geven. Anders hebben mijn spelers vorig seizoen een heel jaar voor niets gewerkt.

"In deze poule was het utopisch om te denken dat de tweede ronde haalbaar was. Met AA Gent was dat anders. En ook Club had vorig seizoen de tweede plek moeten viseren. Leicester was niet de grootste club van Engeland, Porto is niet meer het Porto van weleer en dan was er nog FC Kopenhagen. Met onze loting is derde worden het enige wat kan. Maar dan mag je thuis niet zo zwaar verliezen van Celtic."

Stel: de spelers willen met een driemansdefensie spelen, terwijl jij weet dat dat een slecht plan is. Wat doe je?

"Dan gaan we praten. En dan gaan we zoeken naar het waarom van hun ideeën. Als hun visie onderbouwd is... Ik verander geregeld van tactiek, maar meestal komen die wijzigingen van mij. Er zijn weinig spelers die meedenken."

Ook Kums niet?

"Sven heeft ideeën, dénk ik, maar hij is er niet het type naar om die uit te spreken."

In welke staat heb je de kern overgenomen?

"Het was een minigroepje, he - ik had aanvankelijk maar acht spelers. Zij gaven me allerminst een verslagen indruk, ze waren niet down. Integendeel zelfs: ik voelde veel wil om de scheve situatie om te keren. Engagement ook. Plezier zelfs.

"Ik heb veel respect voor mijn voorganger. Hij heeft vorig jaar de kleedkamer moeten uitkuisen, maar behaalde tegelijk goede resultaten. Met zijn filosofie, weliswaar. De mijne is anders. Aan de internationale top zijn beide visies aanwezig. De ene club boekt succes met de filosofie van René Weiler, de andere met die van Vanhaezebrouck. Maar mijn inschatting is toch dat er aan de top meer zijn met de mijne.

"Ik heb de spelers verteld dat ook zij verantwoordelijk waren voor Weilers vertrek: zij stonden per slot van rekening op het veld. Ik had de indruk dat ze dat begrepen. Nu werken we aan een nieuw verhaal. Als coach van AA Gent heb ik Anderlecht veel achter de bal zien lopen. 'Jullie lopen toch liever mét de bal?', heb ik de spelers gevraagd. 'Wel dan...'"

Hoe moeilijk is het om die mentaliteit te veranderen?

"Het is niet makkelijk, maar met ons potentieel is het niet onoverkomelijk. De kwaliteiten van de meeste spelers liggen aan de bal. Mocht ik een staartploeg hebben overgenomen die voortdurend op de counter speelt, was het een ander verhaal geweest. Desondanks zal het tijd vragen om de omslag te maken. Gelukkig is de groep hongerig om progressie te boeken.

"Het grootste obstakel is de héle ploeg meekrijgen. Neem nu de match in Mechelen: daar moesten we de tweede helft beter controleren. En we zijn vergeten om het af te maken. We hadden er de kansen voor, maar... Dat vijfde doelpunt wilde maar niet vallen."

Omdat Lukasz Teodorczyk alwéér ontgoochelde. Zoals hij dat al het hele seizoen doet.

"Onderschat 'Teo' niet: hij werkt enorm hard, ten gunste van zijn medespelers. Hij weegt, hoor. En hij heeft op KV Mechelen een prima doelpunt gemaakt - ik vond het geen evidente fase. Tuurlijk had hij meer kunnen scoren, maar... Weet je, het is goed om niet afhankelijk te zijn van één topschutter. Als je bovenin wil meedraaien, heb je verschillende doelpuntenmakers nodig. Bij ons is dat het geval: Onyekuru scoort vlot, net als Hanni en Gerkens. Bij PSG komt het gevaar ook van overal, hoor.

"Ik werk graag met werkende spitsen als Teodorczyk. Depoitre deed dat ook onder mij bij AA Gent - ik zie gelijkenissen. De motor van Coulibaly was dan weer kleiner, maar hij compenseerde dat met een geweldige mentaliteit. Hij bleef maar knokken."

Nu je toch begonnen bent: kun je het Gent dat stuntte in de Champions League vergelijken met het huidige Anderlecht?

"Neen, daarvoor is het te vroeg. Ik ben hier pas."

Nu doe je precies alsof je Anderlecht voorheen niet kende.

"In elk geval niet tot in de details. Neem nu Pieter Gerkens. Ik had hem al bezig gezien bij STVV en heb hem als jonge kerel gekend bij Racing Genk, maar de eerste dagen heb ik dingen geleerd die zelfs ík niet wist. Dingen waarvan ik dacht: 'Olala, indrukwekkend.'

"Bij AA Gent werkte ik al meer dan een jaar samen met de groep, alvorens de Champions League in te gaan. Dat is hier niet het geval. Om op je vraag te antwoorden: vraag het me binnen een paar maanden nog eens."

Daarnet zei je dat er twee mogelijke filosofieën zijn als coach. Past Kums uitsluitend bij de dominante versie?

"Ik ben ervan overtuigd dat Sven beide aankan, maar hij is nu eenmaal beter als hij de bal heeft. Ik moet hem niet te veel bijsturen, hij speelt gewoon. Op intuïtie. In het verleden hebben analisten hem vergeleken met Pirlo en Xavi. Ik snap dat. Maar wel op een lager niveau.

"Als Sven niet speelt, sluit hij zich af en verliest hij een groot deel van zijn kwaliteiten. Tijdens de eerste trainingen merkte ik aan zijn baltoetsen dat hij nog niet de Sven was die ik bij Kortrijk en AA Gent heb gekend. Ach, hij moet simpelweg zijn rol spelen, net als alle anderen. In dat opzicht is hij niet belangrijker dan de rest, hoor."

Behoort een middenveld met Dendoncker, Kums en Trebel tot de mogelijkheden?

"Dat kan perfect. Het hangt af van onze evolutie als team."

Bij AA Gent vormde Kums vaak een duo met Neto, een grote, sterke jongen. Trebel is lichter.

"Je slaat de bal mis: ze zijn beiden sterk. Sven was bij AA Gent onze beste recuperator, Neto was nuttig in de lucht en kon het spel met lange passes verleggen. Dat laatste kan Trebel ook. En dan is er nog Dendoncker, die ik op dit moment beter kan gebruiken achterin. Spajic was lang out - we moeten zien of hij klaar geraakt. En Sá was een paar dagen ziek."

Naar verluidt hebben makelaars Sá deze zomer bij AA Gent aangeboden. Je moest hem blijkbaar niet.

"Dat klopt niet. Ik had zelfs nog nooit van hem gehoord toen hij bij Anderlecht tekende - ik heb zijn cv moeten opzoeken."

Kun je als trainer genieten van het voetbal dat PSG brengt?

"Ik zal morgen niet op de bank zitten en denken: 'Neymar, mmm.' Ik ben er om míjn elftal te helpen. Ik ben geen supporter.

"Als speler heb ik nooit een shirt gevraagd. Als mijn jongens dat straks willen doen, is dat hun zaak. Maar ik wil niemand zien die Neymar niet durft aan te raken. Ik zal nooit vragen om het been van een tegenstander te breken, maar het is wel voetbal. We moeten hard zijn. Trouwens, als je een truitje wil, moet je ervoor zorgen dat je toch een beetje indruk op hem hebt gemaakt."

Is Neymar even goed als Lionel Messi?

"Kwalitatief kan hij dichtbij komen, maar eigenlijk is niemand met Messi te vergelijken. (blaast) Bekijk zijn palmares... Men praat altijd over Neymar en Mbappé, maar voor mij is Cavani minstens even fenomenaal. Misschien is Cavani zelfs de beste spits ter wereld."

In Frankrijk zijn de media nochtans niet overtuigd.

"(lacht) Dan mag hij naar hier komen."

Ben je verrast door de manier waarop Thomas Meunier zich manifesteert?

"Ik zou liegen mocht ik het tegendeel bewijzen. Ik wist dat Meunier veel mogelijkheden had, maar dat hij zich op dat niveau, bij zo'n club, tussen al die sterren kan door- zetten: chapeau. Ik ben tevreden voor hem. Oprecht.

"Bijna zat Meunier bij KV Kortrijk, toen ik er nog aan de slag was. Maar Luc Devroe deed nog een laatste krachttoer als sportief directeur van Club, waardoor hij naar Brugge verhuisde. Dat vond ik wel spijtig - ik had graag met Meunier gewerkt."

Was hij onder jouw hoede dezelfde speler geworden?

"Het zou kunnen van niet. Meunier speelde als aanvallende middenvelder bij Virton en het was net dat profiel dat we zochten. In mijn speelstijl zou hij vandaag zeker passen. En die van de Rode Duivels ligt hem ook. Die jongen kan alles. Top. Top. Top. Ook qua mentaliteit. De sterren vlogen hem in de armen na zijn goals tegen Dijon. Dat zegt genoeg.

"Mag ik ne Zero alstublieft? Merci."

Is PSG klaar voor Anderlecht?

"(lacht) Ik denk het wel, ja. Het is een club die de Champions League kan winnen, maar dan moet je ook wat geluk hebben. Vorig jaar klopte PSG Barcelona in de knock-outfase met 4-0. Maar in de terugmatch hebben ze de fout gemaakt om te verdedigen (en 6-1 te verliezen, PJC/SK). Ze hadden nooit zo defensief aan dat duel mogen beginnen."

Dat zou Hein Vanhaezebrouck niet doen, hé?

"Ik ben PSG niet, ik ben Anderlecht. In de kwartfinale van de beker wonnen we met KV Kortrijk ooit thuis van AA Gent met 5-1. Vervolgens zijn mijn spelers naar Gent gegaan zoals PSG naar Barcelona. De spelers he, niet de trainer. Ze waren bang. Tijdens de rust ben ik de kleedkamer binnengegaan en heb ik mijn groep toegesproken: 'Straks kom ik terug, jullie mogen even nadenken. Als jullie me dan vertellen dat jullie op déze manier willen doorgaan, ga ik naar huis - ik hoor het resultaat wel op de radio. Ofwel spelen jullie zoals we in Kortrijk deden.'

"Vijf minuten na rust hadden we een penalty moeten krijgen en Gent een rode kaart, maar de scheidsrechter floot niet. Wij hebben wél rood gekregen. Tot die uitsluiting domineerden we. Op het einde kregen we een corner tegen die er geen was en maakte Gent de 4-0."

Wat heb je je spelers na afloop verteld?

"Ik heb hen gefeliciteerd voor hun tweede helft, maar heb hen ook gezegd dat als we op zo waren gestart, we altijd in de halve finale zouden hebben gestaan. Als tweedeklasser, he."

Iets anders: AA Gent won van Waasland-Beveren en was je blijkbaar meteen vergeten. Ontgoochelt dat je?

"Neen, dat is net goed. Gent moet voort, net als ik. Weet je, tijdens de eerste weken van de voorbereiding ervoer ik al dat het niet zo slim zou zijn geweest om door te gaan bij Gent - de dynamiek was veranderd na drie geweldige jaren."

Dan had Mogi Bayat gelijk toen hij deze zomer voorstelde om afscheid te nemen?

"Maar Mogi zegt zoveel! Af en toe heeft hij gelijk, maar even vaak niet, hoor. 'Doe dit, doe dat.' Ik luister niet altijd. Ook al is hij mijn makelaar en ook al is hij de beste in zijn vak. Ach, ik wil niet te veel op mijn vertrek terugkomen. In Gent hebben ze er een streep onder getrokken en zo hoort het ook. Ik wens AA Gent en Yves (Vanderhaeghe, PJC/SK) het allerbeste toe."

Moeten we morgen het woord 'historisch' bovenhalen als je een punt pakt?

"Absoluut. De tijden waarin Anderlecht Barcelona en Real klopte, liggen ver achter ons. Maar er is altijd een kans."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234