Zaterdag 11/07/2020

'Ik ben niet langer de broer van'

In zes maanden tijd heeft Thorgan Hazard heel België overtuigd van zijn kunnen. Morgenavond kan hij met Zulte Waregem, op bezoek bij Charleroi, nog wat dichter bij Anderlecht sluipen.

Vertel eerst eens wat jij vindt van de 0-1-zege op Anderlecht. Moet Zulte Waregem de ambities nu bijstellen?

"Wij zijn de eerste ploeg die dit seizoen kon winnen op Anderlecht, dat zegt wel iets. Ik vind het een heel mooie prestatie. Die match geeft ons vertrouwen voor wat komt: als we straks winnen van Charleroi raakt de rest weer wat verder achterop."

Je klinkt net als je trainer. Die kijkt ook steeds achterom en wil niet over de titel praten.

"Dat doen we inderdaad niet. Het doel vandaag is om de voorsprong op de derde te vergroten. Dat is belangrijker dan Anderlecht inhalen. Anderlecht heeft een superkern voor de play-offs: het heeft zo veel meer spelers met zo veel meer ervaring."

Jullie zege van woensdag was verdiend, akkoord?

"Ze was verdiend."

Wel, droom jij dan nooit?

"Natuurlijk is het een droom om kampioen te spelen, maar we moeten helder blijven. Tweede worden zou al heel wat zijn. Ik zou daar gelukkig mee zijn."

Denk je dat Zulte Waregem in staat is om de goede prestaties van de voorbije maanden door te trekken in de play-offs?

"Ik denk het wel. We hebben heel wat punten gewonnen tegen de topploegen. Straks kan dat opnieuw. Alleen hoop ik dat wij niet te vermoeid aan de play-offs moeten beginnen. We hebben net een inhaalmatch gespeeld, zondag hebben we er nog één: ik hoop dat de trainer ons een paar dagen rust gunt voor de play-offs beginnen."

Waarom heb jij vorige zomer voor Zulte Waregem gekozen?

"Eerlijk gezegd waren er niet veel opties. Ik trainde met de reserven van Chelsea en mocht af en toe meetrainen met de eerste ploeg. Er is pas laat in augustus beslist dat ik uitgeleend zou worden. Toevallig had Patrick Decuyper (CEO van Zulte Waregem, red.) vlak voordien mijn manager ontmoet in het olympisch dorp in Londen. Daar is het idee ontstaan."

En toen jij ervan hoorde, heb je direct ja gezegd?

"Neen. Ik heb erover moeten nadenken. Ik heb erover gepraat met mijn familie en zij vonden het een goed idee: 'Je gaat er veel kunnen spelen', zeiden ze. 'Je gaat kunnen tonen wat je kan'. Als jonge gast was dat wat ik nodig had."

Spelers als Losada, Iakovenko en Chatelle konden ook naar Zulte Waregem komen, maar zij weigerden. De club was niet groot genoeg, vonden zij.

"Dat is hun mening. Ik wilde een ploeg waar ik kon spelen. Ik heb gepraat met de trainer en het bestuur en daardoor wist ik dat deze coach geen schrik heeft om met jonge spelers te spelen. Vandaag kan ik moeilijk zeggen dat ik spijt heb van mijn beslissing. Ik ben net heel content."

Klopt het dat je vandaag meer aangespeeld wordt dan in je eerste maanden?

"Ik krijg meer passes, ja. Ik denk dat dat logisch is. In het begin kenden de ploegmaats me niet en wisten ze niet wat ze van me konden verwachten. Toen ik hier toekwam, was ik de broer van Eden, nu ben ik een van hen, een echte ploegmaat. Ze kennen me beter en ik voel dat ze meer vertrouwen in me hebben. Natuurlijk zijn de automatismen op het veld ondertussen ook beter geworden, dat helpt ook."

Wist jij dat je dit niveau aankon?

"Ik heb vorig jaar veertien matchen gespeeld met Lens in de Ligue 2. Dat is niet zo veel, maar ik was content, ook al had de ploeg geen goed seizoen. Toen ik hier arriveerde en een coach vond die in mij geloofde, wist ik dat ik mijn kans moest grijpen."

Toen je aan Chelsea werd verkocht, werd gezegd dat dat was om je broer te helpen bij zijn aanpassing. Was dat zo?

"Ik denk niet dat Chelsea me daarom gehaald heeft. Als ik Eden moest helpen bij zijn integratie, zouden ze me toch niet naar België hebben laten vertrekken? Dat ik 'de broer van' ben, zal wel meegespeeld hebben - ik denk niet dat ik zonder Eden bij Chelsea had kunnen tekenen - maar ik denk ook dat ik kwaliteiten heb en dat de club iets in me ziet voor de toekomst. Als het enkel om mijn familienaam ging, zouden ze ook de broers van Lampard en Terry kopen."

Vind je het vervelend dat de vergelijking met je broer steeds terugkeert?

"Soms is dat ambetant, anderzijds begrijp ik het heel goed: Eden is een fantastische speler, die ongelofelijke dingen doet."

Ben je soms jaloers op hem?

"Onmogelijk. Hij is mijn broer. Ik hou van hem en bewonder hem. Ik gun hem alles."

Hoe plezant is het om nu zelf een carrière te hebben?

"Dat was mijn doel bij het begin van het seizoen. Ik wilde mijn eigen voornaam maken. Iedereen bekeek me als 'de broer van', nu zien ze wie ik zelf ben."

Tussendoor: er hangt een apart verhaal vast aan je voornaam. Hoe zit dat precies?

"Ik ben genoemd naar Thorgal, de hoofdfiguur uit de stripreeks. Mijn ouders hebben wel één letter gewisseld omdat ze dat mooier vonden. Ik heb de naam Thorgan nog nergens anders gehoord. Ik ben uniek. (lacht)"

Waar gaat je carrière na dit seizoen verder?

"Weet ik echt niet. Ik wil eerst dit seizoen mooi afsluiten, daarna zie ik wel."

Zou je bij Zulte Waregem willen blijven?

"Ik zeg niet neen. Ik sluit geen enkele deur."

Volgens Patrick Decuyper zal veel afhangen van waar Zulte Waregem straks eindigt. Dat gaat jouw beslissing beïnvloeden, zegt hij.

"Dat is mogelijk. Ik ben in de zomer gekomen met het idee om één jaar te blijven, maar stel dat we Champions League spelen... Dat zou toch fantastisch zijn. (denkt na) Ach, ik moet daar niet aan denken. Het is niet eens mijn beslissing. Alles hangt af van wat Chelsea wil. Dit is een moeilijke vraag."

Ben je klaar voor Chelsea?

"Ook een moeilijke vraag. Ik denk dat andere mensen daarover zullen beslissen."

Eden vindt dat je moet terugkomen.

"(lacht) Hij heeft gezegd dat hij graag zou hebben dat ik terugkom. Dat is een nuanceverschil. Maar ik vrees dat het ook niet aan Eden is om te beslissen."

Dury denkt dan weer dat ze in Londen uit zo veel spelers kunnen kiezen dat ze niet op je zitten te wachten.

"Er zitten daar veel goede voetballers, dat besef ik heel goed."

Toch klink je anders dan een paar maanden geleden. In november zei je nog vlak-af dat je niet klaar was voor Chelsea.

"Dat is waar. Dit seizoen zou het sowieso te vroeg geweest zijn om het bij Chelsea te proberen. Dat was onmogelijk. Maar ondertussen ben ik toch volwassener geworden. Er zit meer regelmaat en meer volume in mijn prestaties. En ik ben fysiek sterker geworden. Ik moet er aan blijven werken, maar ik voel in de duels dat ik vooruitgang boek."

Kevin De Bruyne krijgt elke week telefoon van Chelsea. Hoe zit dat bij jou? We weten enkel dat Zulte Waregem wekelijks een dvd opstuurt van je match.

"Ik krijg niet elke week telefoon, maar er komt geregeld iemand kijken. Maar het is duidelijk dat Kevin een trap hoger staat. Hij was top bij Genk, hij doet het goed bij Bremen, hij is Rode Duivel: dat is een ander niveau. Ik denk dat hij volgend jaar gewoon speelt bij Chelsea. Weet je, het is mijn droom om ooit samen te spelen met Eden - toen ik de kans kreeg om bij Chelsea te tekenen, heb ik niet geaarzeld. Maar stel je eens voor dat ik niet alleen met Eden, maar ook met De Bruyne, Lukaku en Courtois zou kunnen samenspelen bij Chelsea. Dat zou toch magnifiek zijn, niet?"

Hoe komt het dat je destijds niet met Eden bent meegegaan naar Lille, maar naar Lens bent getrokken?

"Mijn ouders wilden niet dat ik steeds vergeleken werd met Eden. Ze wilden die druk wat afhouden. Lens was trouwens veel duidelijker dan Lille: hun interesse was meteen heel concreet."

Het lijkt wel of je hele jonge leven al in het teken van voetbal heeft gestaan. Klopt dat?

"Het slorpt toch veel tijd en energie op. Van mij en mijn familie. Bij ons is er altijd wel iemand bezig met voetbal. Als ik het niet ben, dan wel Eden. Of Kylian, of Ethan, mijn jongere broers. Kylian is 17 en speelt bij de -19 van Lille. Hij doet het goed en heeft al een paar goals gemaakt dit seizoen. Bij Ethan, die 9 is, is voetbal nog amusement. Wij zijn een heel sportieve familie, maar mijn ouders hebben me nooit onder druk gezet om voetballer te worden. Ze hebben me wel altijd gesteund en gemotiveerd. Eigenlijk kan je ons vergelijken met de familie Borlée. Het is ook dankzij hun vader dat Kevin, Jonathan en Olivia het zo goed doen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234