Woensdag 14/04/2021

Opinie

Ik ben het beu om te merken dat ‘oude socialisten’ zich voor de kar van de economische elite laten spannen

Christina Van der Paal. Beeld rv
Christina Van der Paal.Beeld rv

Christina Van der Paal is lid van de beweging Wij zijn Socialisten en was kandidaat op de Antwerpse stadslijst voor sp.a. Mee ondertekend door Stephen Bouquin, Frieda Verbist (Wij zijn Socialisten) en door Greg Verhoeven, Fahar Nadeem, Annemie Verbeiren en Layla Klioual van Sp.a Antwerpen

Beste Jan Vanriet,

Ik ben het beu om de partij waar ik recent lid van werd constant door het slijk te zien worden gehaald. Ik ben het beu om te merken dat ‘oude socialisten’ zich voor de kar van de economische elite laten spannen. Als echte socialist weet je best dat enkel centrumlinks er door evolutie en sociaal overleg (en niet door revolutie) in kan slagen om de sociale afbraak een halt toe te roepen. Als echte socialist weet je best dat individuele burgers enkel door solidariteit en collectieve strijd hun rechtvaardig deel van de welvaart zullen krijgen. Socialisme is nu meer dan ooit nodig.

Ik ben het beu, want mijn engagement binnen sp.a Antwerpen bestaat er net in om de verliezers van de globalisering, waarvan migratie een onderdeel vormt, weer een stem te geven. Mijn engagement bestaat er net in om hun zorgen weer op de politieke agenda te plaatsen binnen en buiten de partij. Het engagement van velen, onder wie tal van nieuwkomers, binnen sp.a Antwerpen bestaat er net in om een rechtvaardige samenleving af te dwingen.

Ik volg je wanneer je zegt dat de verliezers van de globalisering te lang werden genegeerd. Maar die verliezers, beste Jan, zijn niet enkel de oorspronkelijke inwoners van de wijken waaraan je refereert, die inderdaad en terecht vrezen voor hun jobs en die de waarde van hun huizen in verloederende buurten zagen dalen, die hun wijken onveiliger zagen worden. De verliezers zijn net zo goed de kinderen en kleinkinderen van onze gastarbeiders, die te vaak worden afgeschilderd als last, overbodig en de oorzaak van het verval van onze samenleving.

Het is net zaak om er als echte socialist op te wijzen dat beide groepen het slachtoffer zijn van hetzelfde verziekte en destructief economisch model, dat ons zolang het door de overheid werd gereguleerd, welvaart bracht, maar eens gedereguleerd het machtsonevenwicht tussen kapitaal en arbeid weer vergrootte, waardoor nu de rijken steeds rijker worden en het legertje slachtoffers van dit systeem steeds groter wordt.

Dit systeem is een neoliberale, rechtse constructie, bedoeld om het machtsevenwicht tussen kapitaal en arbeid dat de voorbije decennia werd verwezenlijkt te ondergraven. Dat machtsevenwicht bracht ons de welvaartsstaat, sterke sociale bescherming en sterke sociale rechten, wat zorgde voor rechtvaardige herverdeling van rijkdom. Momenteel worden burgers tegen elkaar opgezet om de sociale afbraak te versnellen: Vlamingen tegen Walen, contractuelen tegen ambtenaren, jongeren tegen ouderen, autochtonen tegen allochtonen, en nu dus ook ‘oude’ socialisten tegen ‘nieuwe’ socialisten, waarbij we er niet meer in slagen de echte oorzaak – de neoliberale vrije markt – te benoemen. Dit systeem rooft onze samenleving leeg, waardoor investeren in een meer rechtvaardige samenleving haast onmogelijk wordt. Wat overblijft is elkaar verwijten maken.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb me ook doodgeërgerd aan sp.a en de derde weg. Ik had twee keuzes: sp.a de rug toekeren of van binnenuit meewerken aan een vernieuwd socialisme dat er opnieuw voor kiest om niemand achter te laten, socialisme dat voluit gaat voor een rechtvaardige, solidaire samenleving. Ik koos voor het laatste vanuit het besef dat verdeeldheid enkel de economische elite dient.

Een partij is slechts een structuur die vorm en inhoud krijgt door de mensen die er deel van uitmaken. Tal van nieuwe leden en kandidaten dienden zich aan voor de voorbije gemeenteraadsverkiezingen. De meeste oude en nieuwe leden delen dezelfde drive: het socialisme nieuw leven inblazen, omdat niet alleen de verliezers van de globalisering, maar wij allemaal een samenleving verdienen waarin je als niet-kapitaalkrachtige burger vooruit geraakt. Omdat wij onze jongeren willen zien opgroeien met een vooruitgangsdroom.

Ik nodig je uit, Jan, om mee te werken aan de heropbouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234