Woensdag 28/10/2020

'Ik ben harder dan Michel D'Hooghe'

Op de voetbalbond hangt nu, netjes in de rij, het portret van Michel D'Hooghe naast de andere zeven ex-voorzitters. Op de hoogste stoel zit sinds juli 2001 Jan Peeters (67 jaar). De voormalige secretaris-generaal van de voetbalbond en jeugdrechter is toen omschreven als een tussenpaus, maar dat beeld relativeert hij met een troostende gedachte. 'Johannes XXIII was ook zogezegd een overgangsfiguur, maar groeide uit tot een van de belangrijkste pausen.' Peeters wil zijn eigen stempel drukken, een aanzet volgt binnen twee weken bij de presentatie van zijn hervormingsplan voor het Belgische voetbal.

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Fieremans

Het was beestig koud, die 14de november in Praag. Maar voor de tv-camera's gloeiden Jan Peeters' ogen van geluk, zo net na de kwalificatie van de Rode Duivels voor het WK 2002 in Japan en Zuid-Korea. Peeters herinnert zich vooral de grote opluchting: "Die laatste twee barragewedstrijden leefden we toch onder een enorme spanning. Een niet-kwalificatie zou nog geen ramp zijn, maar dan is de druk om het volgende evenement te behalen veel groter. Twee grote campagnes op rij missen, kunnen we ons niet permitteren."

Maar u had voorzien dat België zou slagen. Nog vóór Euro 2000 was u al met het Japan-dossier bezig.

"Dat was louter toeval. We namen toen deel aan de Kirin Cup in Japan en ik heb de eerste contacten gelegd. En als ik zie hoe de Rode Duivels in juni in Kumamoto zullen verblijven en kunnen trainen, dan zijn die contacten heel nuttig geweest."

Alleen is er al de vrees dat de Rode Duivels in Kumamoto ten prooi zouden vallen aan verveling.

"We zullen minstens drie weken - en ik hoop langer - in Kumamoto verblijven, en het is niet onmiddellijk een stad waar je ik weet niet wat gaat doen. Maar in Mexico '86 was Toluca dat ook niet, en zijn onze spelers ook nauwelijks buiten het hotel geweest. Ik heb gezegd dat we in het hotel van Kumamoto voor ontspanning zullen zorgen: een degelijke speelzaal met biljart, pingpongtafels, internet... En we hebben al een akkoord met een golfclub in de buurt."

Vinden voetballers, vergeleken met atleten uit andere sporten, een luxehotel met alles erop en eraan soms niet te vanzelfsprekend?

"Ik ga daarmee niet akkoord. Ik heb nog geen enkele eis van een speler gehoord dat hij dit of dat moet hebben. Vooral de media hebben geschreven dat de verveling zal toeslaan."

Bij de WK-loting mocht u als voorzitter een tweede keer glunderen...

"Ik heb nochtans mijn best gedaan om dat te verbergen. (lacht) In commentaren bleef ik kalm. Japan is het thuisland, dat zich net als België op Euro 2000 een uitschakeling in de eerste ronde niet kan veroorloven. Tunesië is een Afrikaans land in opkomst. Rusland is wat een vergane glorie, maar ze staan net achter ons in de Fifa-ranking. In de groep heeft België de hoogste ranking, maar de rol van favoriet gaat ons niet af. Maar we hadden het slechter kunnen treffen. Wij hebben geen wereldvedetten, maar wel een hechte ploeg. Dat is voor een groot deel aan Robert Waseige te danken."

Maar na Kroatië was het toch even kantje boordje? Het Waseige-effect van het begin leek uitgedoofd.

"Ik durf zeggen: totnogtoe is Waseige de coach met wie we vanuit spelershoek het minste last gehad hebben. In Mexico '86, ons grootste succes, waren er meer problemen. Ik herinner me dat Franky Van der Elst zei dat Guy Thys oud begon te worden, René Vandereyken was daar ongelukkig...

"De aanpak van Waseige werkt nog steeds. Iedereen komt toch graag naar de nationale ploeg. En de bondstop heeft zijn positie nooit ter discussie gesteld."

De WK-kwalificatie mag de problemen van het Belgische voetbal wel niet verhullen.

"Bij die problemen maak ik wel een onderscheid tussen die van de voetbalbond en die van de clubs. Ik ga niet ontkennen dat clubs problemen hebben. Maar sinds anderhalf jaar pakken we die serieus aan. De licenties zijn een goede zaak om het voetbal te saneren. De financiële draagkracht van ons land laat geen achttien profclubs toe, zeker nu het in het algemeen moeilijker is om sponsors te vinden. En aan sommige problemen kan de bond weinig verhelpen. Ik heb ook vragen bij het kapitaal in vele clubs waarvan de oorsprong niet altijd duidelijk is. Maar dat is toch een zaak van het gerecht."

"Met de voetbalbond zelf gaat het goed. Financieel zijn we meer dan gezond en sportief kennen we een boerenjaar met drie ploegen - de Rode Duivels, de beloften en de -19-jarigen - in de eindfase van een groot toernooi. Dat wil niet zeggen dat we niet werken aan de problemen. Binnen twee weken kom ik met een hervormingsplan voor de dag. Dat moet het onderscheid tussen het betaalde en het amateurvoetbal duidelijker afbakenen. En we leven in een land met drie gemeenschappen, ook daar moeten we wrijvingspunten weghalen."

Zal de voetbalbond splitsen?

"Niet splitsen, maar we zullen wel een aanpassing voorstellen. Ik kan nog niet in detail treden. Maar wat heeft de splitsing bij andere federaties opgebracht, behalve veel ruzie en verhoogde kosten? Michel D'Hooghe en Johan Sauwens (ex-minister van Sport, BF) hebben zwaar over een splitsing gediscussieerd. De voetbalbond ging akkoord om het amateurvoetbal tot een zeker niveau om te vormen tot twee afzonderlijke vzw's, maar voor Sauwens volstond dat niet. Voor hem moest de splitsing volledig zijn, waarbij Anderlecht zou moeten kiezen tussen de Nederlandstalige of de Franstalige vleugel. Dat gaat te ver voor ons. En ik ben zeker dat we in mijn systeem ook subsidies van de overheid zullen krijgen."

Âal de voetbalbond zich bij de scheiding tussen betaald en amateurvoetbal baseren op het Nederlandse model?

"Niet echt, ik vraag me af of het Nederlandse model zo goed is. Daar behoort de nationale ploeg ook tot de sectie betaald voetbal. Het bondsbestuur heeft niets te zeggen, dat leeft uit de hand van het betaald voetbal."

Heeft de voetbalbond zich ook niet iets te verwijten bij de achteruitgang van het Belgische voetbal?

"Ik zie niet meteen in wat dat zou zijn."

Dat de bond in veel zaken te laat gereageerd heeft: het arrest-Bosman onderschat, de licenties waren er al veel eerder in het buitenland, de gediplomeerde jeugdtrainers...

"Het verwijt is gedeeltelijk juist. Zeker over het arrest-Bosman, waar we achterhoedegevechten zijn blijven leveren. Met de rest ga ik niet zomaar akkoord. Michel D'Hooghe heeft al jaren geleden fantastische voorstellen voor de jeugd gedaan, en die zijn praktisch allemaal afgeketst door de meerderheid van de clubs. Gediplomeerde jeugdtrainers, daar is al vijftien jaar sprake van. Maar de clubs vonden dat dat te veel geld kost, want trainers willen hun diploma gevaloriseerd zien. Ook ons oorspronkelijke voorstel over de licenties is lange tijd in de Profliga afgeblokt. En worden de voorstellen van mijn hervormingsplan straks aanvaard? Ik ben een democraat in hart en nieren, maar soms heeft de democratie nadelen."

Had de bond niet sneller de blokkerende structuren moeten veranderen?

"We mogen niet het verwijt krijgen te werken als dictators, maar de besluitvorming gebeurt momenteel te traag omdat de structuur te log is. Daar willen we nu werk van maken. Het reglement moet eenvoudiger. De statuten van de Zwitserse voetbalbond beslaan amper veertig pagina's, bij ons zijn dat zeven boeken."

Vindt u dat in België genoeg talent doorstroomt naar topclubs, in vergelijking met een land als Noorwegen?

"Ja maar, Noorwegen is een prachtig voorbeeld waar de staat ook voor sportstructuren zorgt. Denemarken ook, daar zijn veel multifunctionele clubs waar kinderen alle sporten kunnen beoefenen. In België worden ze van in het begin in een bepaalde richting gedirigeerd: voetbal of tennis. En als ze het niet graag doen, volgt de drop-out en zijn ze verloren voor de sport. Dat is een heel andere basis. Eigenlijk verrichten wij en onze clubleiders in België mirakels als je ziet wat wij bereiken met weinig ontwikkelde structuren en weinig staatssteun voor opleiding van sporters."

Michel D'Hooghe stond bekend om zijn consensusbeleid. Zult u zich harder opstellen om zaken door te drukken?

"Ik ben wel harder dan Michel, denk ik. Let op, ik heb een enorme waardering voor Michel, die heeft in moeilijke omstandigheden schitterend werk verricht. De nalatenschap die ik krijg is zwaar, want alles gaat goed. En consensus nastreven is niet slecht in een bond met zulke uiteenlopende belangen. Maar als iets verkeerd is, zal ik het zeker zeggen, en niet zomaar in kleine gesprekjes waar niemand iets van weet. Mijn verleden als magistraat helpt me daarbij."

Wat wilt u anders doen dan Michel D'Hooghe?

"Niet veel. Ik zou ook nooit voorzitter zijn mocht Michel het mij niet gevraagd hebben. Ik vraag me nog altijd af of ik er goed aan gedaan heb, omdat het moeilijk is iemand als Michel met zijn welsprekendheid en kwaliteiten op te volgen. Maar om op uw vraag te antwoorden: 'Ik heb gezegd: Jan, als je probeert Michel na te doen, dan ben je verloren. Je moet jezelf blijven.' In die zin ga ik niet proberen hem te imiteren, dan ben ik een slecht voorzitter." (lacht)

D'Hooghe schreef een boek over zijn voorzitterschap. De laatste zin is: "Van de eerste tot de laatste dag heb ik mijn verantwoordelijkheid opgenomen." Hoe ziet u uw verantwoordelijkheid uitgedrukt?

"Moeilijke vraag. Ik vind mezelf niet de man van de grote ideeën, maar als ik hier wegga, zal ik mijn uiterste best gedaan hebben om de voetbalbond in even goede staat achter te laten."

U wilt toch meer zijn dan een tussenpaus?

"Ik heb niet de ambitie mijn stempel te drukken op gelijk wat, maar ik zal wel hervormingen nastreven. Of wat ik ga veranderen goed is, zal de toekomst uitwijzen. En tussenpaus... Een goede vriend heeft mij getroost door te zeggen dat Johannes XXIII, die aangekondigd was als een tussenpaus, uiteindelijk een van de belangrijkste pausen uit de geschiedenis is geworden."

Slotvraagje: u woont in Bornem, in de streek van de tv-serie Stille Waters. Welke band voelt u met die streek?

"Ik voel me er alleszins thuis. Voor mij is Mariekerke, dat ligt in de bocht van de Schelde, een van de mooiste plekjes van Vlaanderen. Een schitterend tegengif voor het hectische leven op de voetbalbond. Ik ga daar elke zondagmiddag op café enkele pintjes drinken, zo hou ik contact met de gewone werkmens en de realiteit. Daar ben ik niet de voorzitter van de voetbalbond, maar gewoon Jan Peeters."

Voetbal

'In Mariekerke ben ik niet de voorzitter van de voetbalbond, maar gewoon Jan Peeters'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234