Zaterdag 06/06/2020

Ik ben gevleid door je woorden, schreef ze, maar dan met een 'ij'

Nadat Brigitte (48) een vrouw had zien flirten met haar man ging ze veel verder toen ze zelf per ongeluk iemand ontmoette. Plots ontdekte ze dat mosselkruiden, pyjama's en kipcurrysalade ook hun charmes hebben.

Een tijdje geleden zag ik, niet voor de eerste keer trouwens, een moeder langs het hockeyveld flirten met mijn man. Mij negeerde ze, hem zocht ze steeds op tijdens de wedstrijden. Later onderschepte ik een bericht. Ik ben gevleid door je woorden, schreef ze, maar dan met een 'ij'. Wat wil je van die vrouw, vroeg ik. Hij antwoordde: Niks. Maar weer later was hij vrienden met haar op Facebook.

"Op een of andere manier maakte me dat, na een korte vlaag van boosheid, onverschillig en toen ik zelf per abuis contact legde met een onbekende man die ik verwarde met zijn naamgenoot, was ik nieuwsgieriger dan ik normaal geweest zou zijn. Hij bleek leuke chats te kunnen schrijven, zonder spelfouten. Het was geen revanche, eerder een natuurlijke reactie. Alsof ik dacht mijn onvrede te kunnen wegspoelen met wat kletsen met een man die mij kennelijk waardeerde. Na vier dagen kwam het al tot een ontmoeting aan de Rijn. Ik was er als eerste, volkomen ontspannen in mijn gewone spijkerbroek en een tuniekje. Hij had me immers al laten weten dat hij dit vaker deed, hij was een geroutineerde vreemdganger, ik verbeeldde me niets. Daarbij was ook ik uit op zomaar wat afleiding. Ik had een afspraak met een potentiële minnaar maar deze ontmoeting had niets met mijn huwelijk te maken.

"Hij kwam binnen, ik herkende hem meteen van zijn foto: kort en gedrongen. Met zijn olijfkleurige huid en zijn Noorse trui stak hij exotisch af bij mijn gesoigneerde echtgenoot thuis, de magere lat in zijn Hugo Boss-pakken met riemen van Van Bommel. Ik had hem meer routineus verwacht maar hij bleek nerveuzer dan ik. En nog eens dacht ik: nee, een bedreiging voor mijn huwelijk is hij niet. Maar hoe vergiste ik me in mijn eigen onschuld, hoe kon het dat ik niet inzag dat kameraadschap, geintjes en plagen duizendmaal erotischer kunnen zijn dan een Volvo en een maatpak en een designhuis. Nog diezelfde middag werd hij de vriend die ik gemist had en ontdekte ik hoe prettig het is om iemand te leren kennen die buiten je eigen wereld staat.

"Halverwege het smalle pad, terug naar onze auto's, hield ik hem staande. Van tevoren had ik gedacht, als hij mij meteen tussen mijn benen grijpt dan ben ik weg, maar in plaats daarvan sloeg hij voorzichtig zijn armen om me heen. Zijn mond tastte verkennend, en toen gebeurde het: ik voelde me gewild. Hij rook heerlijk naar benzine en zweet en talg. Ik hield meteen van zijn dikkige buik en van zijn borst, die breed was, dat wil zeggen, net breed genoeg om zijn T-shirt te doen spannen. En toen ik weer alleen in mijn auto zat en in het spiegeltje keek, opnieuw en opnieuw, omdat ik zeker wist ik dat ik in minder dan een uur veranderd was, en dat dit mijn man straks zeker niet zou ontgaan, zag ik mezelf zoals ik hem had gezien: lief en stoer. Ik keek in stralende ogen, zoals ik zo even in zijn bruine ogen had gekeken, zijn ogen die aan de binnenkant van de oogleden leken ingekleurd met kohl.

"Meteen de dag erop ging hij met zijn vrouw en met zijn pyjama op vakantie. Dat was ook zoiets: ik kende geen mannen met pyjama's. Ik stelde me een vaak gewassen tricotje voor, lubberend bij de manchetten en plaagde hem ermee. Net als een paar weken later met de mosselkruiden en de kipcurrysalade in zijn karretje als we samen boodschappen gingen doen bij de Lidl. Mijn eigen man sloeg op zaterdag al bij het ontbijt zijn kookboeken open. En ging dan op stap naar de biologische markt. Het was heerlijk te zoenen met iemand die geen waarde hecht aan uiterlijk en van mijn eigen lengte was, met lange mannen past het nooit zo, zeker niet als ik sta. Wij begonnen elkaar te ontmoeten langs het water en toen het wat kouder werd, in een oude caravan die hij leende van een vriend.

"Op een dag liet mijn echtgenoot weten dat hij wilde scheiden en zonder ooit iets te hebben geweten van deze andere man en mij, vertrok hij. Kennelijk was hij toch bezweken voor de charmes van het hockeyveld, ergens op een moment toen ik even niet meer oplette. Dat is nu een half jaar geleden. Ik mis hem, maar vooral ons leven, onze gewoonten, de gezamenlijke vrienden, alles wat een huwelijk tot een huwelijk maakt. Ja, de Volvo, die mis ik ook. Ik woon nu weer alleen en kan de man in de Noorse trui thuis ontvangen als de kinderen er niet zijn.

"Hij zoent nog altijd even teder. Hij doet zijn ogen dicht, ik houd ze open. Nog elke dag wordt hij leuker. En toch, toen hij laatst vertelde dat hij ruzie had gehad met zijn vrouw was er geen vezel in mij die dacht: laat hem bij haar weggaan en hier komen wonen. Deze man is een notoire overspelige en het zou idioot zijn om te verwachten dat hij mij trouw blijft in zijn vreemdgaan. Als ik meer gewicht zou geven aan deze verhouding zou de sprankeling weleens kunnen verdwijnen, en als ik heel eerlijk ben weet ik niet of ik die mosselkruiden en die gevlochten schutting nog steeds zo charmant vind als ik ze dagelijks om me heen heb.

"Ik heb veel steun aan hem in deze periode van scheiding. Maar ergens in de toekomst komt een moment dat het me stoort dat onze liefde geen getuigen heeft en ik hem nooit kan meenemen naar vrienden omdat hij getrouwd is, en dan nemen we afscheid. Tot die tijd kijk ik al kussend naar zijn wenkbrauwen, die van dichtbij wonderlijk in het gelid staan en gecoiffeerd lijken, ik adem zijn geur in en weet dat tijdelijke bekoring misschien wel tot de allermooiste behoort."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234