Dinsdag 18/02/2020

'Ik ben geen tekenaar,

Nix, tekenaar én kwelgeest van Ief The Chief, publiceert zijn eerste album

ik verzin wat flauwekul'

Al een dik jaar siert hij pagina's van uw eigenste jongerenbijlage, nu heeft hij zijn eerste eigenste album: 'Hardnekkige Vlekken'. Misschien refereert hij daarmee aan zichzelf, want Nix (Marnix Verduyn) is niet meer weg te krijgen uit de huidige stripmarkt.

Nix geldt in de stripscène als Small Press-tekenaar. Zo van het soort dat - zweetband om het voorhoofd, trillende vingers en jointje - de pleuris uit het eigen lijf blijft zuigen in de stille hoop dat zijn strips het nodige respect afdwingen, maar waarvoor uitgevers amper interesse hebben omdat het commercieel niet scoort. Desondanks blijft hij hardnekkig voort tekenen. In een interview met het stripinformatieblad Zozolala viel hij vorig jaar op door zijn uitspraak als zou hij niets tegen zijn werkmakkers willen loslaten over zijn stripambities. "En ik vertel er nog steeds niets over", glimlacht Nix. "Niemand interesseert er zich in strips", zegt hij, "dus hou ik maar beter mijn mond. Zo belangrijk is het nu ook weer niet." Dat hij als technisch manager voor Belgacom loopbaanonderbreking nam, heeft een voor de hand liggende reden. "Het viel niet te combineren. Echt niet. Het werk stapelde zich op, ik werd verplicht 's nachts te tekenen en arriveerde 's morgens op mijn werk met wallen onder de ogen. Dat kon zo niet langer. En dan heb ik een beslissing genomen. Het komende jaar wil ik proberen aan de bak te komen als tekenaar." Veel geld valt er nochtans niet met strips te rapen en dat weet ook Nix. "Ik mag niet klagen want ik heb relatief veel opdrachten, maar echt leven kan ik er nog niet van. Ik hoop het wel te kunnen, maar dat zal de toekomst uitwijzen." Op zijn zachtst gezegd een gok, want overeenkomsten, laat staan contracten, heeft hij (nog) niet op zak. "Ief de Chief loopt binnen vier weken af en er zijn nog niet echt definitieve overeenkomsten gemaakt. Dus voorlopig is het afwachten."

Hij werkt aan een tekenfilm, verklapt hij, maar op de wie-wat-wanneer-vraag volgt een standaardantwoord: "euh... tsja... wel... euh..." Voor VTM?, proberen we nog. "Euh..." VRT, VT4...? "Maar nee, ik..." Al goed, al goed.

Nix begon zijn carrière in DeMix februari vorig jaar. Hij pleegde een telefoontje naar de redactie "omdat ik merkte dat ze enorm openstonden voor jong tekentalent". Hij startte met iets wat hij niet meteen ambieerde: het tekenen van covers. "Wie in de smaak viel, moest eerst covers tekenen", zeurt hij. "Daarna was je al wat vrijer. Maar na enkele cartoons vroeg Karl van den Broeck (de man van wie iedereen denkt dat hij coördinator van De Mix is, gdw) me of ik een strip zou kunnen maken over de redactie. "Wil ik wel proberen, ja", zei ik, en weinig later stond ik met schetsboek en fototoestel in de hand op de redactie. Eenmaal terug thuis ben ik achter mijn tafel gaan zitten en kropen al die redacteurs, met het nodige gomwerk, uit mijn pen."

Totnogtoe heeft hij op Ief De Chief, dat de (on)ware perikelen van de DeMix-redactie blootlegt en doorgaat als Nix' eerste vervolgstrip, alleen nog maar positieve reacties ontvangen. Ook van hoofdredacteur Yves Desmet zelf. "De weinige keren dat ik de Brusselse redactie bezocht en hem tegen het lijf liep, zei hij glimlachend: "Aha, het corpus delicti". (Lacht) "Vind ik wel leuk, hoor." Van Uitgever Van Thillo, die sinds enkele maanden the Chief danig op zijn vingers komt tikken, heeft hij nog geen reacties mogen noteren. "Maar ik hoorde laatst dat de Persgroep een bedrijfskrantje had gemaakt met daarin een foto van alle managers. Van Thillo stond er ook op. De ondertitel luidde: zoek de stripheld! Leuk, hé?!"

Gevraagd naar zijn inspiratie vallen de namen Kamagurka en Bill Watterson. " Als er zoiets bestaat als een isonorm voor goede humor, dan wil ik graag Piloot Stijve Bries aanhalen. Dat kwam uit één van Kama's Lava-albums. Waanzinnig goed en absurd. Het feit dat de stijl zo ernstig is, maakt het juist leuker. Ook de nieuwe lichtingen als Zaza, Gummbah en Jeroen de Leijer vind ik zeer goed."

"Negentig procent van de strips zijn echter amper om te lachen. Sterker: het is om te huilen. Zo slecht gemaakt! Ik ben dan ook niet echt stripliefhebber. Soms loop ik al eens een stripwinkel binnen, maar ik ben stap snel weer buiten. Niets te zien, vind ik." Al is daar na het verschijnen van Hardnekkige Vlekken uiteraard verandering ingekomen...

Geert De Weyer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234