Zondag 28/02/2021

ik ben geen grote fan van gewürztraminer, maar dit is een topper

Als je leeft als wijn, leef je goed

Mijn wijnronde brengt me bij heel wat klassieke invoerders. Zo ben ik vandaag te gast bij wijnhandel Caves de France in de landelijke gemeente Schoonaarde. Het domein waarin de wijnhandel is gevestigd, is de oude hoeve van de familie Trappen. Welgestelde burgers die leefden van de pacht van hun landerijen. We wandelen door de vroegere stallingen en garages, die nu fungeren als stockeringsruimtes, totbij de wijnstokken achter de vierkantshoeve. "Ik denk dat wij het enige Belgische wijnbedrijf zijn dat ook een filiaal heeft op de 'Place de Bordeaux'", vertelt Cooreman. Sinds '87 hebben we bij verschillende wijnkastelen jaarlijkse allocaties. Wij kopen recht- streeks, via dat filiaal, van het wijnkasteel.

Als ik nog maar aan bordeaux denk, verschijnen er dollartekens in mijn hoofd. Hoe zit het in de toekomst met de prijzen? "Bordeaux wordt de laatste jaren veel bekritiseerd door de prijzen, maar ook de consument is verantwoordelijk. Hoe meer de prijzen stijgen, hoe groter de speculatiewaarde en dus ook de vraag. Vandaag zijn de Chinezen de grote aankoopmarkt, alsook nieuwe speler Brazilië. Bordeaux is nog steeds de parameter van hoe de wijnmarkt zich zal gedragen in de toekomst."

Met ontroerde ogen toont Ben me zijn rijen netjes aangeplante wijnstokken. "Voila, dit is mijn hobby: jaarlijks mijn eigen wijn maken. Eigenlijk ben ik een oenoloog. Om mezelf te verplichten die kennis te onderhouden heb ik na de aankoop van dit domein meteen een wijngaard aangeplant. Ik heb toen gekozen voor bacchus, müller-thurgau en phoenix, allemaal Duitse druivenrassen die afstammen van de riesling. De stokken zijn ondertussen 23 jaar oud. Het belangrijkste is gezonde druiven oogsten. De toekomst van de wijnbouw zit door de opwarming van de aarde in noordelijke landen als België. Ik verwacht binnen enkele jaren een vlaag rijke Franse wijnbedrijven die gaan investeren in de Belgische wijnbouw. Ik maak hier jaarlijks zo'n 150 flessen voor de lol, maar toch brengt het me veel bij als ik zelf wijnhuizen ga bezoeken. Kennis is macht."

We stappen binnen in het proeflokaal en voor Ben me de fles laat proeven waarvoor ik gekomen ben, ontkurken we eerst een brut de cuve (ongefilterd staal rechtstreeks van de tank) van zijn laatste jaargang eigen wijn. De wijn is mooi fris met delicate lentebloesemaroma's en een lichte muscaatneus. Een 'crispy' beendroog wijntje dat perfect fungeert als mondzuivering voor het grote werk. In mijn achterhoofd heb ik me al voorbereid op een oude pinot gris. "Hoewel je me liet weten dat je liever een pinot wou proeven dan een gewürztraminer", zegt Cooreman, "heb ik koppig gekozen om toch de gewürz open te maken. Ik heb hem al voorgeproefd, want ik wou zeker zijn van mijn stuk. Oude wijnen zijn altijd een verrassing." Tot hiertoe vond ik Ben wat stijfjes van aanpak, maar deze nieuwe strategie kan me boeien.

We drinken een cuvée Laurence, eengewürztraminer van Domaine weinbach, Clos des Capucins uit 1986. Clos des Capucins is een ommuurde wijngaard in Kaysersberg. Een van de 51 afgebakende buurtschappen die recht heeft op de prestigieuze erkenning grand cru. Bij het uitserveren genieten we reeds van de gouden straal die uit de fles vloeit. Een geelkoperachtige wijn met een diepe intensiteit. Ik denk niet dat ik ooit zo'n oude Elzaswijn heb geproefd.

Hoe ver kun je gaan met een wijn? Het is een vraag die Ben intrigeert. "Ik hou ervan een fles te treiteren met ouderdom. Waar is de grens? Wat zijn de bewaarcapaciteiten? Wijn is geschiedenis en cultuur. Als je leeft zoals wijn, dan leef je goed. Met wijn maken moet je niet extreem gaan en dat is in het leven ook zo."

In de neus ervaar ik de wijn wat atypisch. Gewürztraminer wordt vaak geassocieerd met de geur van rozenblaadjes, maar de ouderdom heeft onze wijn veredeld met de geur van nobele specerijen als curry en komijnzaad. Het gekonfijte fruit is van hetzelfde niveau als bij een oude sauternes en de lichte honingindrukken doen me denken aan kruidige apothekersnoepjes met een balsemachtige vulling. Ik ben geen grote gewürztraminerfan, maar is dit een topper.

Riesling tot 50 jaar oud

En dus vraag ik me af of de fles een speciale betekenis heeft.Cooreman: "Toen ik studeerde was mijn eerste stageplaats het wijndomein Jos Meyer in de Elzas. Ik liet er me betalen in wijn, waardoor ik nu nog fantastische Riesling heb liggen van 1983. Topriesling kan dankzij de zuren tot 50 jaar oud worden. Van daaruit ging ik vele andere wijnhuizen bezoeken. Als jonge snotneus kocht ik mijn eerste flessen wijn bij Théo Faller. Deze wijn is genoemd naar de oudste dochter van het huis."

Wat me opvalt is dat de wijn in de mond zuiver is. De weinige zuren die hem nog resten houden hem fris, eens deze zullen vervagen zal hij gaan oxideren. De zoete indrukken van de neus blijven in de mond achterwege, want ondanks het tikkeltje restzoet is de finale mooi droog. Een wijn die geweldig moet zijn met een zeeduivel in zachte curry. Ik ben blij dat BenCooreman me de gewürztraminer heeft laten herontdekken.

"De markt van de Elzaswijnen is kleiner geworden maar het aantal topontdekkingen uit die streek is er, voor mij althans, niet op verminderd. Van deze cuvée rest er me nog één fles en ik denk dat ik ze nog enkele jaartjes ga bewaren", besluit Cooreman.

• Ben Cooreman van wijnhandel Caves de France, Opstalplein 22, 9200 Dendermonde www.cavesdefrance.be

• Gewürztraminer. Domaine weinbach. Fam. Faller. Clos des Capucins, Cuvée Laurence, 1986 Kaysersberg, Alsace, France

• De 1986 is niet meer te koop maar de jongere jaargangen (89/100 in Parkerwijngids) zijn te koop voor 37,80 euro bij wijnhandel Young Charly, Bredabaan 746, 2170 Merksem www.young-charly.com

Volgende week

Zal de wijnestafette één week onderbroken worden voor een designspecial. Op zaterdag 5 mei verschijnt opnieuw een MIB met de favoriete fles van William Mortelmans van wijnhandel Young Charly.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234