Dinsdag 11/05/2021

'Ik ben geen gangsterliefje'

‹Emma Antohi (18) werd eind mei door de broer van topgangster Ashraf Sekkaki ontvoerd en gegijzeld.
‹Zo stond het in de krant. Maar dat klopt niet, zegt de Roemeense.
‹'Nasr-eddine zit in de cel omdat hij me heeft 'ontvoerd'. Maar ik bezoek hem om de drie dagen. Hij is mijn vriendje! En hij is op het rechte pad.'

Voor de mensen in Kasterlee was het een dag om niet te vergeten. Tientallen agenten van wat vroeger het speciaal interventie eskadron (SIE) heette, hadden motel Cleo langs de Turnhoutsesteenweg omsingeld. Ze droegen bivakmutsen en waren gewapend met stroomstootpistolen en machinegeweren. Op het dak lagen scherpschutters. In een perimeter rond het motel waren huizen geëvacueerd. Voor hoe lang kon niet worden gezegd, bij een gijzeling weet je het nooit. Op alle wegen rond het motel waren spijkermatten uitgerold. Een krantenbericht maakte de volgende dag melding van een misverstand: "Een bestuurder merkte dat te laat op en moest met vier lekke banden aan de kant."

Het was niet het enige misverstand. Het was 29 mei en tientallen agenten waren gemobiliseerd voor een treffen met Nasr-eddine Sekkaki (22), de broer van topcrimineel Ashraf Sekkaki (28). Die wist in 2009 na een gijzeling per helikopter te ontsnappen uit de gevangenis van Brugge.

Nasr-eddine werd in 2010 veroordeeld voor het smokkelen van cocaïne, en later voor verboden wapendracht. Volgens de Mechelse politiediensten gaat het met hem dezelfde kant op als met zijn broer. Nu had hij een vijfdejaars uit het Heilig Grafinstituut in Turnhout ontvoerd en zich met haar verschranst op een kamer in het motel.

Cleo, als in Cleopatra

We ontmoeten Emma Antohi (18) op een terras aan het Astridplein in Antwerpen, de plek waar ze Nasr-eddine in 2011 ontmoette. Ze maakt zich sterk dat ze hem op het rechte pad heeft gekregen. "Sinds wij bij elkaar zijn, haalt hij geen stommiteiten meer uit", zegt ze. "Wij zijn jong. Jonge koppels maken wel eens ruzie. We hadden begin mei ruzie. Ik heb daarna heel even iets gehad met een andere jongen, maar dat was kort. Nasr-eddine wist daar ook van. We hadden elkaar drie weken niet gezien, door mijn examens ook. Het plan was dat hij me op woensdagmiddag zou oppikken aan de schoolpoort, en dat we zouden bijpraten."

Emma is een Roemeense, ze heeft iets exotisch. Net voor ze in de goudkleurige BMW X6 van haar ex-of-misschien-toch-niet-ex stapt, komt de andere jongen aangelopen. Er wordt geroepen, een portier klapt dicht, de BMW scheurt met een rotvaart weg. Iemand van de school belt de politie, de rivaal wordt gevraagd wat er is gebeurd. Emma, zijn Emma, is ontvoerd, zegt hij. Turnhout hangt vol camera's met nummerplaatherkenning. Alarm. De nummerplaat staat op naam van een lid van het geslacht Sekkaki. De BMW kan makkelijk worden gevolgd tot aan motel Cleo. Cleo, als in Cleopatra. Het is zo'n motel met blauwe neons, 7 dagen per week, 24 uur per dag.

"Ik woon nog thuis, bij mijn mama", zegt Emma. "Van mama mag ik geen jongens op mijn slaapkamer laten komen. Dus trokken wij dikwijls naar dat motel. We waren ontzettend blij elkaar terug te zien. Nasr-eddine heeft, zoals hij altijd doet, ingecheckt met zijn identiteitskaart. Dat doe je toch niet, als ontvoerder?"

Ze schat dat ze vier uur op de kamer hebben doorgebracht. Ze hadden net gedoucht toen Nasr-eddine zich realiseerde dat hij zijn gsm en zijn autosleutels aan de balie was vergeten. "Ik zei: 'Die haal ik even.' Ik ging naar beneden, en toen kwamen er kei-veel mannen op mij af, allemaal met rare mutsen. Ze grepen me vast, vroegen me of ik ongedeerd was en brachten me naar het commissariaat."

Over hoe het daarboven in de kamer verliep, vernam ze achteraf tijdens een van haar vele bezoeken aan de gevangenis van Turnhout. Nasr-eddine had op de deur horen kloppen en besloten om haar aan het schrikken te brengen. Hij opende en deed 'boe'. Een fractie van een seconde later lag hij bedolven onder een berg agenten van de speciale eenheden.

Huwelijksfeest

Emma woont sinds haar elfde in België. Haar moeder is alleenstaand. Ze wil volgend jaar bedrijfsmanagement studeren en in het buitenland gaan werken. Ze moest in het instituut Heilig Graf één jaar overdoen. Perfect is haar Nederlands niet, wel bijna. Ze heeft problemen met lidwoorden. Wat Emma Antohi vooral niet heeft, is ambitie als gangsterliefje. Ook al is dat nu haar rol.

"De federale politie heeft me die woensdag een videoverhoor laten doen, de hele dag door, en ik wist totaal niet wat er aan de hand was. Ik smeekte de politie om mijn vriend te mogen zien, maar ze lieten het niet toe. Ze hebben in mijn naam een verklaring opgesteld, die ik nooit heb gezien of ondertekend, waarin staat dat ik hem beschuldig van ontvoering. Ze hebben me dan huis afgezet, ik was kei-overstuur. Ik dacht ook het voor iedereen duidelijk moest zijn dat het een misverstand was. Als het een ontvoering was geweest, had Nasr-eddine me toch niet naar de balie laten gaan? Dat hebben die agenten toch zelf zien gebeuren?"

Dat de zaak diverse voorpagina's haalde, merkte ze pas achteraf. "Een vriendin belde me: 'Emma, je staat in de krant. Je bent ontvoerd, zo cool!' Ik ben zelf kranten gaan zoeken. Daar stond dat ik zestien was, dat hij me aan de schoolpoort had 'overmeesterd' en dat ik dankzij een tussenkomst van de politie ongedeerd was gebleven. Ik ben naar de politie gestapt en heb gevraagd om een verklaring af te leggen. Om al die leugens te weerleggen. Voor elk woord dat op papier moest heb ik drie tot vier keer moeten aandringen. De agenten zeiden me: 'Hij zet je onder druk.' Maar nee, zei ik. Waarop zij: 'Toch wel.'

"Ze begonnen Nasr-eddine zwart te maken, zeiden me dat ik met slechte mensen omga en dat ik het me later zal beklagen dat ik in contact kwam met de Sekkaki's. Als je in discussie gaat met agenten, en ze weten het niet meer, dan zeggen ze: 'Wij handelen in opdracht van de onderzoeksrechter.' Wat kan ik nog doen? Hij is de 'schrik van Mechelen', zogezegd. Ik zeg: Nasr-eddine is een klein lief manneke. Echt. Als ik hakken draag, ben ik groter dan hij. Hij is heel lief, heel vrijgevig, hij heeft een groot hart. Ik ben geen gangsterliefje, want Nasr-eddine is helemaal niet wat men van hem tracht te maken."

Vorige week verlengde de raadkamer in Turnhout zijn aanhouding nog eens met een maand. Advocaat Tim Smet citeerde uitgebreid uit de verklaring die het slachtoffer van de 'ontvoering' op eigen verzoek had afgelegd, maar opnieuw oogstte dat in de rechtszaal enkel weemoedige blikken.

"Als hij mijn ontvoerder is, dan ben ik zijn tegenpartij", zegt Emma. "Maar ik ben wel degene die nu alle boodschappen mag doen, kleren brengen naar de gevangenis, bij zijn moeder langsgaan. Ik huil elke avond. Al onze vrienden vertrekken op vakantie, wij zitten hier. Nasr-eddine is 'de broer van'. En die broer heeft ooit eens mensen gegijzeld, is ooit uit een gevangenis ontsnapt met de hulp van een van zijn andere broers. Ik snap het dus wel, dat de politie dacht dat er iets heel ernstigs aan de hand was. Maar hoe erg kan het zijn om toe te geven dat je je hebt vergist? Je kunt iemand toch niet blijven opsluiten, enkel vanwege zijn naam? Er zijn in de bezoekerszaal achttien tafeltjes. Wij krijgen altijd tafel één of achttien, zo dicht mogelijk binnen het zicht van de bewakers."

Op 13 augustus buigt de raadkamer zich opnieuw over de zaak. Twee dagen later worden hij en Emma in Timisoara verwacht voor het huwelijksfeest van haar zus. "We moeten nog een pak gaan kopen voor hem, dat wordt nipt. Als men de aanhouding weer verlengt, haal ik het huwelijk van mijn zus niet. Onze relatie gaf hem stabiliteit, een situatie waarin hij werd aanvaard als wie hij is, niet als 'broer van'. Nu ben ik bang. Wat voor Nasr-eddine krijg ik terug, na twee maanden gevangenis?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234