Dinsdag 15/10/2019

'Ik ben er ziek van geweest'

Raf Bylois:

Scheidsrechter Raf Bylois opvallend openhartig na zijn blunder in Lokeren-Cercle Brugge van zaterdagavond

Hij was dom, blind, van kwade wil. Kortom een dief die in de cel thuis hoorde. Glen De Boeck schoot met scherp op scheidsrechter Raf Bylois (31) na Lokeren-Cercle Brugge. Bylois had een duidelijke strafschop niet gefloten. 'Ik verschuil me niet', zegt de ref na zijn meest turbulente weekend in eerste klasse. 'De Boeck mag gerust weten dat ik er ziek van geweest ben.'

Genk l 'Twintig seconden hebben mijn weekend verknald. Dat is niets in een leven, maar godverdikke.' In het magazijn waar hij werkt is Raf Bylois geen twee dagen na zijn blunder opmerkelijk open.

"Mijn controleur stond na de match nog met de deur in de hand toen ik al vroeg: 'En was het penalty?' Ja dus. Toen wist ik hoe laat het was. Shit happens. Maar ik zweer je, toen het spel doorging, na die bewuste fout van Madi op De Smet, was ik er nog steeds van overtuigd dat het geen strafschop was. De spelers reageerden ook nauwelijks. Iedereen bleef rustig. Daarom ook dat ik ervan overtuigd bleef dat ik de juiste beslissing had genomen.

"Blijkbaar had Glen De Boeck een beter zicht. Hij kwam het plein opgestapt en riep: 'Ziet gij niet goed?' Ik ben er niet op ingegaan en heb hem naar binnen verwezen, want die taferelen horen niet thuis op een voetbalveld. Daar stond hij me al op te wachten om mijn mening te horen. 'Zuiver de man gespeeld', zei ik hem. Toen is het verwijt gekomen: 'Zijt gij dan blind of van kwade wil?' Hij is daar heel ver in gegaan.

"De ploegafgevaardigde kwam me even later vragen of Glen nog eens terug mocht komen om zich te excuseren. Geen probleem voor mij. Maar er volgden geen excuses. Ik kreeg nog eens hetzelfde te horen. Dat ik een dief was. Weet je, we voeren acties tegen racisme, omdat dat kwetsend is. Maar dat waren ook kwetsende woorden. Het zal hem waarschijnlijk weinig kunnen schelen of ik er nu mee zit of niet. Ik heb misschien een brede rug maar dit kwam hard aan."

"Op de website heeft hij blijkbaar vandaag (gisteren, HVM) zijn excuses aangeboden. Ik vind dat zeer positief. Sympathiek. Maar gedane zaken nemen geen keer. Het is gezegd. Ik hoop dat hij daar nu een les uit getrokken heeft. Mijn verslag is onderweg, dat kan ik niet meer terughalen. Het is nu aan de voetbalbond om te oordelen of De Boeck een straf verdient. Eigenlijk maakt me dat niet zoveel uit. Ik heb alles opgeschreven zoals het gebeurd is, meer wordt er mij niet gevraagd.

"Ik zou nu wel met hem aan tafel willen zitten en zeggen dat ik er ook ziek ben van geweest. Ik voel me rot, nog altijd. 'Godverdikke, hoe kun je zoiets missen', vroeg mijn vriendin me. Na de match keken we om tien voor drie 's nachts samen naar de beelden. Ze was er ook niet goed van. Tja, hoe kun je zoiets missen? Je beslist in fracties van seconden.

"Op de beelden zag ik dat ik verkeerd opgesteld stond. Ik liep recht naar de actie toe, terwijl we eigenlijk zijdelings en diagonaal moeten lopen. Dan had ik een beter zicht gehad. Vanuit mijn positie werd de bal door de speler van Lokeren tegen de voet van De Smet gespeeld, waarna die volgens mij gewoon over de bal viel. Dat is wat ik gezien heb. Twintig seconden voor tijd moet zo'n domme fase gebeuren. Dan kun je jezelf wel voor het hoofd slaan.

"Ze zeggen nu wel dat ik niet meer durfde fluiten omdat het de laatste minuut was, dat ik schrik had het stadion niet meer uit te geraken. Denk je echt dat ik een penalty niet zal fluiten als het er een is? Dat ik met mijn carrière zou spelen? Vergeet niet dat ik hier ook op beoordeeld en veroordeeld zal worden. Ik probeer altijd de correcte beslissing te nemen, of dat nu in de 93ste of in de eerste minuut is. Penalty is penalty. Jammer genoeg was ik verkeerd. Maar zeggen dat ik oneerlijk ben, daar heb ik het heel moeilijk mee. Diegene die niets doet, kan niets verkeerd doen. Ik ben in de fout gegaan en ik durf dat eerlijk toegeven."

"Weet je wat mijn vader me zei toen ik als scheidsrechter begon. 'Jij scheidsrechter? Maar Raf, daar ben je toch veel te sociaal voor. Je zult nooit hoge toppen scheren. Je zult al blij mogen zijn als ze je bij de jeugd laten fluiten want je hebt geen haar op je tanden.' En nu sta ik er toch, als op één na jongste scheidsrechter in eerste. Mijn vader komt iedere match kijken. Zaterdag was mijn moeder er ook bij. En ze waren zo blij dat het zo vlot ging. Ze dachten ook dat alles goed was afgelopen, tot ze de beelden zagen. Ook zij zaten er enorm mee in.

"Ze wisten ook, dat gaat op zijn kop vallen. Zondag stond de telefoon roodgloeiend. Vrienden, collega's. De solidariteit onder de scheidsrechters heeft me echt wel positief verrast. Iedereen belde me om me een hart onder de riem te steken. Oké, ik heb mijn verhaal wel al veertig keer moeten vertellen. Maar vragen ze er niet naar, dan wil dat ook zeggen dat ze niet met je inzitten. Zondag waren we bij de grootouders van mijn vriendin. Die waren 55 jaar getrouwd. Natuurlijk komt dat op dat feest ter sprake. Ik ben daarna nog gaan tennissen om me wat te ontspannen, maar daar stond het voetbal op. En toen kon ik nog eens mijn uitleg doen. Maar niemand heeft me uitgelachen."

"Ik hoop dat dit mijn carrière niet zal barreren. Ik zit nu in de B-categorie, de stagiairs voor eerste klasse. Als je goede resultaten haalt, ga je naar de A-groep. Ik stond er met één voet in. Ik zeg niet dat het nu over is, maar ik hoef dit geen tweede keer te doen. Ik hoop dat die ene fout op een half seizoen, mij niet zuur zal opbreken. Ik zal het meedragen. Maar niet van 'oh, ik heb vorige week een fout gemaakt, nu mag dat zeker niet gebeuren'. Het geeft me geen faalangst. Iedere match begint gewoon weer vanaf nul.

"Ik voel me rot. Maar het begint al te minderen. Ik zal zien wat het volgend weekend geeft. Dit moet ik vergeten zijn tegen dan. Maar ik denk niet dat Jeurissen me dit weekend in eerste zal laten fluiten. En misschien maar best ook." (HVM)

Ik voel geen faalangst. Iedere match begint gewoon weer vanaf nul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234