Vrijdag 10/07/2020

GetuigenissenOnderwijs

‘Ik ben er toch niet helemaal gerust op’: leerlingen aan de vooravond van heropening scholen

Dochter Stef AertsBeeld Thomas Nolf

Volgende week vrijdag gaan de schoolpoorten weer voorzichtig open. Maar niet iedereen laadt zijn boekentas vol: alleen leerlingen uit geselecteerde jaren mogen terug. Wat vinden de jongeren daar eigenlijk zelf van? Staan zij te springen of domineert de angst voor het virus?

Hylke Aerts (11), zesde leerjaar: ‘Ik kijk ernaar uit om mijn vrienden terug te zien’

Voor Hylke kunnen de schoolpoorten niet snel genoeg weer openvliegen. “Ik kijk er vooral naar uit om mijn vrienden terug te zien. De voorbije weken heb ik hen niet echt gehoord. Ik heb hen alleen enkele keren gezien tijdens de Zoom-sessies met onze juf, maar dat was toch niet hetzelfde.”

Hylke AertsBeeld Thomas Nolf

Hylke zit in het zesde leerjaar aan de Victor Van de Walle-basisschool in Mechelen. “Via Zoom hebben we de voorbije weken elke dag een veertigtal minuutjes les gekregen. Dat was wel even wennen in het begin, want eigenlijk ga ik net heel graag naar school. In de klas zijn we met een vast kliekje dat telkens wat sneller klaar is met onze opdrachten. Telkens als we eerder klaar zijn, mogen we rustig praten met elkaar. Dat heb ik de voorbije weken toch wel gemist.”

Met de hoeveelheid schoolwerk die ze van thuis uit moest bolwerken, viel het al bij al wel mee. “Het was in elk geval minder dan wat ik gewend was. Elke dag moesten we drie opdrachten maken. Later kregen we dan een verbetersleutel doorgestuurd om te kijken of we het goed hadden gedaan. Maar omdat ik nogal een snelle werker ben, was ik daar meestal niet zo lang mee bezig.”

“Van wat ik op het nieuws hoorde, gaan we in de lagere school geen mondmaskers moeten dragen. Maar toch ga ik er voor de zekerheid een meenemen. Zo kan ik op het moment zelf nog beslissen of ik het al dan niet aandoe. Ik weet gelukkig wel al hoe ik zo’n maskertje moet dragen: op Karrewiet hebben ze dat heel duidelijk uitgelegd.

“Mijn ouders hebben later vandaag nog een laatste Zoom-moment gepland met de juf om nog eens te overlopen hoe alles vanaf volgende week zal werken. Al weet ik nu al dat ik mijn vrienden niet ga kunnen omhelzen. Dat we geen spelletjes gaan kunnen spelen tijdens de pauze, gaat vreemd zijn. Maar ik ben vooral blij dat ik hen eindelijk terugzie.” Ook voor haar ouders wordt het een verademing, denkt Hylke. “Ze werken allebei van thuis uit, dus ook voor hen wordt het rustiger.”

Esther van der Stam (19), zevende jaar grime en theatermake-up aan Denise Grésiac: ‘Ik ben nog niet helemaal gerustgesteld’

Vanaf volgende week mag Esther terug naar school. “Net op tijd eigenlijk, want ik begon me stilaan wel wat te vervelen thuis. Mijn dagen zien er zo vreemd uit tegenwoordig, ik lijk elk besef van tijd verloren te hebben. Voor de coronacrisis zat er door mijn schoolwerk zoveel structuur in mijn leven, maar de voorbije weken zijn toch vooral chaotisch geweest.

Esther van der StamBeeld Thomas Nolf

“Mijn school heeft wel enorm zijn best gedaan om deze periode voor ons zo draaglijk mogelijk te maken: we kregen een gedetailleerde lessenrooster doorgestuurd zodat we elke dag precies wisten wat we moesten doen. Meestal waren dat theoretische opdrachten van taalvakken, omdat we niet alle verzorgingsproducten thuis hebben liggen om de praktijkopdrachten uit te voeren. Op zich werkte dat vlot; het enige nadeel was dat ik enkel online om extra uitleg van de leerkrachten kon vragen.

“Onze klastitularis heeft ons de voorbije dagen goed op de hoogte gehouden hoe de terugkeer naar school zou verlopen. Ze willen ervoor zorgen dat we in de klas niet naast elkaar moeten zitten door telkens een vrije plek tussen te laten. Dat is niet eenvoudig, want normaal krijgen we les in vrij kleine lokalen. Ook ontsmettingsmiddel zou voldoende beschikbaar zijn, werd ons verzekerd.”

Toch is het nog geen uitgemaakte zaak dat Esther volgende week weer in de klas zit. “Ik ben nog niet helemaal gerustgesteld, want het virus doet natuurlijk nog gewoon de ronde. Omdat ik in een heel praktijkgerichte richting zit waar we elkaar voortdurend moeten aanraken, weet ik ook niet of we de veiligheidsvoorschriften wel zo strikt zouden kunnen naleven.

“Ook mijn mama is nog niet overtuigd dat het een goed idee is om al terug naar school te gaan. Ik heb een heel slecht immuunsysteem en word snel ziek. Haar grootste angst is dat, áls ik ziek word, het virus meteen hard zou toeslaan. Zij heeft dus liever dat ik nog even thuisblijf en nog enkele weken afwacht hoe alles in de praktijk zou verlopen.”

Najlae Aanannaz (15), derde jaar office & retail: ‘Het is gemakkelijker om in het echt les te krijgen’

Najlae mag op 15 mei, tot haar grote teleurstelling, nog niet terug naar school. “Ik vind het vooral moeilijk dat ik mijn vrienden niet kan zien”, zegt ze. “Gelukkig kan ik met sommigen van hen contact houden door te bellen of door berichtjes te sturen. Sommigen van hen hoor ik zelfs dagelijks. Ik merk vooral dat niet al mijn klasgenoten er even hard naar uitkijken om terug naar school te gaan. Enkelen van hen zijn ook echt blij om thuis te zitten. (lacht)

Najlae AanannazBeeld Thomas Nolf

“Zelfs sommige leerkrachten zou ik graag terugzien. Het is toch gemakkelijker om in het echt les van hen te krijgen. Als ik iets niet meteen begrijp, kan ik hulp krijgen. Via de computer is dat toch moeilijker. Gelukkig bellen we ook dagelijks met onze klastitularis, zodat we eventueel vragen kunnen stellen over de opdrachten die we hebben gekregen. Maar als ik nadien nog met iets zit, moet ik die vraag nu via mail stellen. Dat kost toch wat meer tijd.

“We krijgen best nog veel opdrachten, trouwens. Soms maak ik wel tien tot vijftien taken per dag, waar ik dan gemakkelijk vijf uur mee bezig ben. Zelfs toetsen maken we nu gewoon online”, zegt ze. “Op zich zou je wel kunnen spieken op die manier, maar onze leerkracht heeft ons gewaarschuwd dat we dan enkel onszelf saboteren.

“Deze situatie wordt wel wat eentonig na een tijd, maar écht vervelen doe ik me ook nog niet. Ik kijk gewoon veel films en series. Mijn ouders gaan overdag werken, waardoor ik vaak alleen thuis ben met mijn twee broers en zussen. Soms zorgt dat wel voor wat drukte, waardoor ik veel op mijn kamer zit. Daar kan ik in stilte aan mijn taken werken.

“Mijn kleine broer mag volgende week wél weer naar school. Daar ben ik eerlijk gezegd toch een beetje jaloers op. Ik hoop dat ik ook snel terugkan, maar ik blijf realistisch. Ik weet ook wel dat dit virus nog even onder de mensen blijft en dat dus niet iedereen tegelijkertijd naar school zal kunnen gaan. Hoe jammer ik dat ook vind.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234