Donderdag 22/04/2021

Intergalactic Lovers

"Ik ben er nu achter: deze plaat is super"

Intergalactic Lovers Raf De Mey en Lara Chedraoui in het museum van inspiratiebron Magritte. Beeld Thomas Sweertvaegher
Intergalactic Lovers Raf De Mey en Lara Chedraoui in het museum van inspiratiebron Magritte.Beeld Thomas Sweertvaegher

De vloek van de Moeilijke Derde geldt niet voor Exhale van Intergalactic Lovers. Met Gil Norton (Foo Fighters, Pixies) strikten ze een topproducer die het geluid van hun nieuwe plaat nog beter stroomlijnde. Wij confronteerden de band met citaten die hen mogelijk de weg hebben gewezen.

‘Gil Norton noemde mij en (bassist) Nate ­de ‘rhythmless section’ in de studio’

Drummer William Goldsmith van Foo Fighters in de docu Back and Forth.

Lara: “Zo hard klonk hij gelukkig nooit bij ons. In het begin dacht Gil zelfs dat Brendan (Corbey, GVA) een drumcomputer bediende in plaats van echte percussie. Raf ­­(De Mey, bassist, GVA) heeft zich nadien als een secret sniper van de basgitaar opgeworpen: vol precisie (lacht). We hebben ons vroeger ook nooit nonchalant gedragen in de studio, maar Mister Norton heeft ons wél uit onze comfortzone gehaald.

“Weet je: Gil heeft een hekel aan drie zaken. Aan ego’s, aan mensen die liegen dat ze iets goed vinden maar er achteraf op terugkomen, en aan mensen die onvoorbereid in de studio arriveren. Daar hebben we ons echt wel aan gehouden. In het begin waren we dan ook zowel starstruck als angstig.”

Raf: “Tegelijk hebben we Gil drie weken lang bij de moeder van Maarten gehuisvest. Daar gedroeg hij zich zelf als een verlegen puber die bij zijn schoonouders op bezoek kwam. Absurd ook om hem met Lara eendjes te zien voederen in Aalst. Dat was speciáál (lacht).”

‘Zelfzekerheid is álles’

Gil Norton over de belangrijkste ­eigenschap van muzikanten

Raf: “Daar zijn wij inderdaad nooit meesters in geweest. We vragen ons nog altijd af of we wel goed genoeg zijn om naast andere muzikanten te mogen staan.”

Lara: “Pas toen ik een paar weken geleden in het park ben gaan lopen met onze muziek in mijn oortjes, heb ik gemerkt dat het een goede plaat is. Te veel ego knakt een groep, maar te weinig is duidelijk ook geen zegen. De plaat is af sinds september, en ik werd krankzinnig van de gedachte dat ze misschien niet goed genoeg was. Arcade Fire en alt-J brachten hun platen eerder uit, en ik begon mezelf voor het hoofd te slaan: is dit wel goed genoeg? Ik trok álles in twijfel. Een jaar vliegt helemaal niet wanneer je moet wachten, laat me dat duidelijk stellen. Je voelt jezelf nutteloos in de tussenperiode. Maar om eerlijk te zijn: door het lopen ben ik erachter gekomen dat Exhale echt wel supergoed is.”

‘When vague desire is the fire in the eyes of chicks’

The Association in ‘Along Comes Mary’, later gecoverd door Bloodhound Gang

Lara: “In onze eerste single ‘Between the Lines’ is er een songregel die leest: ‘This vague desire has grown into the greatest of fires.’ Maar dat is absoluut niet bedoeld als referentie. Al bestaat toeval natuurlijk niet. Er is trouwens – eerlijk – een terugkerende nachtmerrie van Brendan dat we het hele repertoire van Bloodhound Gang moeten spelen op Rock Werchter, en geen van ons weet hoe we dat voor elkaar moeten krijgen. En daarop wordt hij gillend wakker (lacht).”

‘Hello darkness, my old friend’

eerste regel uit ‘The Sound of Silence’ van Paul Simon & Art Garfunkel’

Lara: “Het vreemde is dat ik die song pas achteraf nog eens in de auto hoorde, en dacht: shit, die tekst komt ook voor in een van onze nieuwe songs (‘Fear’, GVA). Ik vreesde even dat het als plagiaat beschouwd zou worden. Maar eigenlijk mag dat gewoon, hé. Ik zing het dan ook minder melancholisch dan zij. Ik omarm diezelfde duisternis, als het ware.”

All Quiet on the Western Front

titel van een roman van de Duitse auteur Erich Maria Remarque

Raf: “Die letterlijke link in de tekst van ‘Give it Up’ is bewust. Het front is verlegd. De oorlog van Syrië is onze eigen wereld binnengetreden, toen de aanslagen in Parijs plaatsvonden. Die avond, op 13 november, vierde ik mijn verjaardag. Dat nieuws van de aanslagen kwam toen als een mokerslag binnen, omdat we in het buitenland in exact dezelfde zalen spelen. Ik voelde de nood om dat onder woorden te brengen.

“Het boek gaat over idealisten die ten strijde trekken, omdat hun leraar misbruik heeft gemaakt van zijn macht om jonge geesten te beïnvloeden. Enkele Duitse scholieren worden aan het begin van de Eerste Wereldoorlog door hun leraar omgepraat om hun vaderland te gaan dienen. Ze denken aanvankelijk dat het een spannend avontuur zal worden. Algauw worden ze geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog. En dat idee heb ik ook bij IS. Die jongens zijn uit hun veilige huis weggetrokken, omdat ze geloven in een heilige strijd. Ze geloven in een ideaal. Meestal schrijft Lara alle teksten, maar deze zin heb ik bij een repetitie zelf aangedragen, omdat het me zo na aan het hart lag.”

‘Het heden riekt naar middelmatigheid en de atoombom’

René Magritte

Raf: “Onze vorige clip hebben we met ideeën en beelden van Magritte samengesteld. De link met ons werk is er dus wel. Maar ook de link met onze instelling. Onbezonnen in een repetitiekot ­springen, dat zit er inderdaad niet meer in.”

Lara: “Ik weet dat niet zo goed. Een song ‘Rat’s Anus’ noemen, daar komen we wellicht niet mee weg. Anderzijds: ‘Delay’ sloeg gewoon op het effectpedaal van Maarten. Intergalactic Lovers is bovendien ook zo’n groepsnaam waar we langer over hadden moeten nadenken. Wist je dat ik ooit Intergalactic Lobsters had voorgesteld (lacht). Ja! Zo slecht. Op dat vlak ben ik gelukkig op tijd en stond teruggefloten.”

‘Oh Lord, please don’t let me be misunderstood’

de woorden op de toekomstige grafsteen van Lara Chedraoui

Lara: “In al mijn enthousiasme en bezorgdheid word ik nu eenmaal vaak verkeerd begrepen. Weet je wat het is? Ik wil niemand teleurstellen. Maar hoe meer mensen je plezier wil doen, hoe meer mensen je teleurstelt. Dat is nooit de bedoeling, hoor. Maar ik word vaak misbegrepen. Na een optreden is ooit iemand op mij toegestapt, om te zeggen dat heel veel van mijn teksten hem aan zijn vrouw lieten denken. ‘Allez, dan zal het wel een plezante zijn’, zei ik gekscherend terug. Bleek dat zijn vrouw zelfmoord had gepleegd. Auwch. Het werd al snel duidelijk dat hij mij van eenzelfde lot wilde behoeden. Achteraf voelde ik me daar vreselijk over.”

Raf: “Lara, jij trekt natuurlijk altijd mensen met problemen aan. Mensen die in jou een uitlaatklep zien. Je treedt bij hen in hun wereld binnen, maar omgekeerd lukt dat niet. Dat is het probleem.”

Lara: “Het mooiste compliment dat ik eigenlijk kan krijgen, is dat we mensen troost bieden wanneer ze iemand zijn kwijtgeraakt. Als zo’n compliment je niets doet, tja, dan ben je in de verkeerde branche bezig.”

Exhale verschijnt vrijdag bij Unday / N.E.W.S.

Intergalactic Lovers spelen vanavond in Lux in Gent (exclusieve release showcase), 1/11 in Alter Slachthof in Eupen en 2/11 in Ancienne Belgique in Brussel (uitverkocht)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234