Woensdag 20/10/2021

'Ik ben een zondaar, geen misdadiger'

De getuigen? Die liegen. Zijn dochter? Een fantaste die niet weet wat ze zegt. De Belgische justitie? Is niets waard. Tijdens zijn ondervraging gisteren maakte Andras Pandy brandhout van elke beschuldiging waarvoor hij voor het Brusselse hof van assisen terechtstaat. 'Ik heb mijn gezinsleden niet vermoord. Ze verblijven in een sekte, hebben goede banen en een privé-vliegtuig en wonen in een grote villa aan zee. Soms praat ik met hen door engelen. U weet wel, zoals in psalm 34 en 91.'

Brussel

Van onze verslaggeefster

Sue Somers

'Als dominee was hij niets waard, maar Andras Pandy had altijd een tip klaar om aan geld te geraken." Karel Demyttenaere, voorzitter van het hof van assisen, putte gisteren tijdens het verhoor van Andras Pandy (75) geregeld uit de ondervragingen van Hongaren die in het dossier-Pandy al door de politie aan de tand gevoeld werden. "En hier dan", stipte Demyttenaere aan. "Klusjesman Istvan Koplanyi die zegt dat hij in uw auto ooit eens een vuurwapen heeft aangetroffen. Terwijl u, meneer Pandy, net heeft beweerd dat u geen geweren in huis had." Pandy trekt zich recht en plaatst de microfoon op mondhoogte. "Daar is allemaal niets van waar, meneer de voorzitter. Die Koplanyi heeft trouwens zelf boter op zijn hoofd. Zo is hij verantwoordelijk voor de elektriciteitsfraude in mijn huis in de Vandenbrandenstraat, niet ik. Ik heb hem nooit gevraagd de elektriciteit van mijn buurman af te tappen."

"Leugens, allemaal leugens." Andras Pandy zal het die dag nog vaak herhalen, soms op het lachwekkende af. Zo beweert hij dat vijf van zijn zes verdwenen gezinsleden in een sekte verblijven, die hij steevast omschrijft als "een internationale maatschappij", terwijl zijn dochter eergisteren tot in detail vertelde hoe de zes gezinsleden tussen 1986 en 1989 vermoord, versneden en opgelost werden in Cleanest.

- "Dus, meneer Pandy, hoeveel gezinsleden van u zitten er in die internationale maatschappij?"

- "Mijn zonen Daniël en Zoltan, mijn tweede vrouw Edit en haar dochters Andrea en Tünde."

- "En wat doen ze daar?"

- "Ze hebben allemaal goede banen als handelsreiziger."

- "Oh ja?", meesmuilt de voorzitter. "Ik dacht dat u daarnet vertelde dat ze een functie als bewaker hadden? Het was toch daarom dat uw zoon Daniël zoveel aan sport deed? Om fit te zijn als bewaker?"

- "Ze hebben ondertussen gestudeerd en allemaal een diploma behaald."

- "Wat is er verder met hen gebeurd?"

- "Ze wonen in een grote villa aan zee."

- "Een grote villa? In uw dossier lees ik dat ze in een kasteel wonen en een helikopter hebben."

- "Een privé-vliegtuig, ja."

- "Maar waar dat landt en opstijgt, dat weet u niet?"

- "Neen. Ik ken hun adres niet."

- "Maar u hebt toch nog contact met uw gezinsleden?"

- "De laatste keer dat ik nog iets van hen gehoord heb, was in 1997."

- "En waarom zijn ze er vandaag niet?"

- "Omdat ik onschuldig in de gevangenis zit."

- "Een reden te meer om u op te zoeken, zou ik denken. Als zij zich manifesteren, is uw onschuld bewezen."

- "De waarheid moet mij vrij krijgen, niet mijn familieleden."

Ook over het seksuele misbruik dat hij op Agnes en zijn drie stiefdochters pleegde, zei Pandy gisteren niets anders dan dat het leugens zijn. Dna-proeven mogen dan wel uitgewezen hebben dat hij de biologische vader is van het kind van zijn stiefdochter Timea, "een tegenexpertise heeft dat nooit bevestigd." Trouwens, Andras Pandy was een drukbezet man die 's avonds soms om tien uur thuiskwam van school omdat hij ook nog lerarenvergaderingen moest bijwonen. Waar zou hij de tijd vandaan gehaald hebben om dan nog met zijn dochters in bed te kruipen? Dat Timea zwanger geraakte van zijn zaad, is een uitzondering volgens Pandy. Zoals alle 'toevalligheden' in zijn dossier 'uitzonderingen zijn die de regel bevestigen'.

"Ik ben een zondaar, geen misdadiger", zei Pandy met een schurende stem, terwijl hij zich naar de twaalf juryleden richtte die over zijn schuld of onschuld moeten oordelen. "Ik voel me niet schuldig aan de moorden omdat ik ze niet heb gepleegd. De enige zonde die ik heb begaan, was dat ik te weinig liefde aan mijn kinderen heb gegeven." Zijn gezinsleden leven nog, verzekerde Pandy. "Soms praat ik met hen door engelen. U weet wel, zoals in psalm 34 en 91 in de bijbel."

Geheel volgens de verwachtingen entertainde controlefreak Pandy pers en publiek door voorzitter Karel Demyttenaere op gezette tijdstippen bij de neus te nemen en het vraaggesprek om te keren.

- "Meneer de voorzitter, volgens mij vergroot u bepaalde feiten te fel uit."

- "Dat zou kunnen."

- "Weet u, ik heb dat huis aan de Nijverheidskaai nooit gekocht. Weet u wie dat wel gedaan heeft?"

- "De vzw Ydnap. Dat ben u toch?"

- "Meneer de voorzitter, wij zijn hier in België. En in België leest men niet van achter naar voor. Wij lezen van links naar rechts. Of bent u misschien een jood of een Arabier?"

- "Neen. Dus de vzw Ydnap, die we niet van achter naar voor mogen lezen, had meerdere leden?"

- "Een tweehonderdtal. Wij waren een vzw voor natuur, cultuur en wetenschap. Film en theater ook, maar dat is niet zo gelukt. Wij hadden ook veel contact met leden van soortgelijke vzw's in andere landen. Zo deelden vlinderverzamelaars uit het buitenland hun resultaten aan ons mee."

- "En wie was in uw vzw de vlinderdeskundige?"

- "Dat weet ik niet meer. Sinds ik in de gevangenis zit, heb ik alle contact met de vzw verloren."

Over de menselijke beenderen die in een van de 'clubhuizen' van de vzw Ydnap gevonden zijn en die niet van de zes verdwenen gezinsleden blijken, had Pandy weinig zinnigs te vertellen. "Ik weet niet hoe die daar gekomen zijn." Wel had hij een uitleg voor de 21 flessen Cleanest die speurders tijdens huiszoekingen in zijn woning aan de Vandenbrandenstraat in Sint-Jans-Molenbeek gevonden hebben. "De kinderen lieten vaak harde dingen in de wc vallen. Ik had hen gezegd dat ze niet meer mochten doen, maar ze deden het toch. Daardoor raakte de afvoer altijd verstopt. En 21 flessen is niet abnormaal. Wij waren een groot gezin vroeger, wij kochten alles in het groot."

Pandy had 21 flessen Cleanest in huis omdat 'de kinderen vaak dingen in de wc lieten vallen' en het gezin alles 'in het groot kocht'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234