Zeno
Ik ben een vurig voorstander van een brexit
Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen.
Eerlijk? Ik zou het écht niet weten. Is zo'n Brexit nu een goede of een slechte zaak? Geen flauw benul heb ik ervan. Daarom ben ik sinds kort een vurig voorstander. Ik supporter, dwars tegen de weldenkendheid in, voor de heren Nigel Farage en Boris Johnson. Van mij mogen ze leaven, die Britten. Hoe sneller, hoe leaver. En dat zeg ik niet zomaar. Ik heb daar een wetenschappelijk verantwoord argument voor.
Dat zit zo. Er wordt al geruime tijd behoorlijk wat angst gezaaid over de gevolgen van een brexit. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, zeggen de onheilsprofeten, dan zal dat niet alleen hun welvaart aantasten, maar ook de onze. De beurzen gaan vandaag al in het rood, de economie zal een dreun krijgen enzovoort, enzoverder.
Het probleem van de meeste doemscenario's is alleen dat ze nogal onrealistisch zijn. Bangmakerij is vaak platte politieke propaganda, uit welke hoek ze ook komt: de ene partij heeft er alle belang bij om ons bang te maken voor moslims, de andere partij wil ons per se doen huiveren voor genetisch gewijzigde gewassen. Als we maar bang zijn.
In 1999 hebben we maandenlang peentjes gezweet in afwachting van de millenniumbug: computers zouden blokkeren, vliegtuigen zouden neerstorten, kerncentrales zouden ontploffen. En wat gebeurde er? Euh. Niets. Alles verliep volkomen rimpelloos.
De vraag is nu: hoe zit dat met die brexit? Is dat een soort millenniumbug of veeleer een soort bankencrisis? Zal de uittocht van de Britten slechts een bliepje op de radar van de geschiedenis veroorzaken, of wordt het inderdaad een economische ramp? Welnu, als de Britten kiezen voor een brexit, dan zullen we dat over een paar jaar gewoon wéten.
De economie is een gebrekkige wetenschap. Daar kunnen economen niets aan doen, dat komt omdat de werkelijkheid zo complex is. Als natuurkundigen een hypothese willen toetsen, bouwen ze een deeltjesversneller. Economen kunnen dat niet en daarom roepen ze soms maar wat. Een brexit zou een mooi experiment zijn om te zien wie gelijk heeft. De Britten die voor een brexit kiezen, bewijzen de economische wetenschap een dienst.