Vrijdag 22/10/2021

'Ik ben een MacGyver, een probleemoplosser'

Zijn eerste week als manager van voetbalclub Anderlecht heeft Herman Van Holsbeeck (48) achter de rug. Tot 31 december loopt de Brusselaar aan het handje van huidig manager-peetvader Michel Verschueren (71), daarna heeft hij het rijk voor zich alleen. Voor hem mislukten Paul Courant en Alain Courtois; de derde keer moet de goede keer worden. Van Holsbeeck speelt het spel perfect: braaf en gezagsgetrouw knikken, maar elke centimeter vrijheid zal hij aangrijpen om zijn stempel te drukken. 'Wie ergens toekomt en meteen de boel omgooit, graaft zijn graf.'

Frank Van de Winkel

Een groter contrast met Michel Verschueren (manager van 1979 tot 2003) is niet denkbaar. Van Holsbeeck-Verschueren, dat is de diplomatische technocraat versus de emotionele machtsmens, een teruggetrokken houding versus een flamboyante mediaster, een pragmatische Brusseleir tegenover een principiële Vlaming voor wie werk en leven samenvallen. Iemand die opgroeide in de gouden jaren zestig tegenover een man die zijn apenjaren had tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een uitvoerder tegenover een architect. Twee generaties, twee stijlen, één missie.

Eén raad heeft Van Holsbeeck, die afkomstig is van het chique Brusselse Woluwe maar in de Vlaamse faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode woont, zich in het hoofd geprent: in Anderlecht moet je een hogere in rang met een bijna onderdanige achting behandelen. Hij omschrijft Verschueren dan ook steevast als Mister Michel, een omschrijving die zijn veel oudere collega een eretitel vindt.

"Mijn bureau? Dat bevindt zich juist naast dat van Mister Michel. De deuren van beide bureaus staan open. Hij hoort wat ik zeg en omgekeerd. Dat vind ik heel belangrijk. (pauzeert) Natuurlijk ben ik trots op deze kans: Anderlecht is een instituut met een Europese reputatie, dat staat voor academisch voetbal. De club is er een met standing, je komt hier op zaterdag niet gewoon naar het voetbal maar naar een galamatch kijken."

Valt het mee, die eerste dagen?

Herman Van Holsbeeck: "Het is aanpassen hé. Voordien heb ik voor RWDM en Lierse gewerkt. De overstap van Molenbeek naar Lierse was al maal vijf, die naar Anderlecht is maal vijfentwintig. Een vereniging leiden is natuurlijk overal op dezelfde principes gebaseerd. Bij Lierse heb ik me ook moeten bewijzen hoor. Zo'n Brusselaar in de Kempen, dat was allesbehalve vanzelfsprekend. Het zal hier niet gemakkelijk zijn, maar ik zal mijn best doen en daarbij altijd mezelf blijven. Ik weet trouwens wel wat ik kan en niet kan. Eigenlijk voel ik me zoals die tv-figuur MacGyver, die moet ook altijd problemen oplossen."

Wat is het grootste verschil tussen Anderlecht en ploegen zoals Lierse en RWDM?

"Bij Lierse en RWDM moest ik leven met negatieve druk. In Molenbeek was het voortdurend knokken om niet te degraderen. Bij Lierse moest een tribune gebouwd worden en was een deel van het kampioenenelftal van 1997 verkocht zodat we een nieuwe ploeg moesten bouwen. Bij Anderlecht is de druk vooral die om prijzen te pakken, maar dat vind ik een positieve druk. Ik zal er wel moeten aan wennen."

Vorig jaar al was u gevraagd maar u sloeg het aanbod af.

"Je moet voelen wanneer de tijd rijp is. Ik voelde toen dat Verschueren nog niet echt veel voelde voor een tijdperk après-Mister Michel. Toen het me de tweede keer gevraagd is, had ik dat gevoel wel. (pauzeert) Het eerste halfjaar is een inrijperiode, waarin ik vooral mijn ogen goed de kost ga geven en de mensen van het huis zal leren kennen. Ik zou dan ook gek zijn om nu de revolutie te prediken: eerst een synthese maken en dan zien we wel. Natuurlijk zal ik niet alle taken overnemen die Verschueren nu invult. Dat is gewoon onbegonnen werk, dat zegt hij zelf. Veiligheid, de fankaart, de administratie, het sportieve deel, mandaten zoals in de Profliga... Als je dat allemaal combineert, ga je kapot. Ik ben dan ook van plan om zoveel mogelijk te delegeren."

Uw eerste club bevindt zich een paar kilometer verderop: RWDM. Maar het verschil is dag en nacht.

"Met heel beperkte middelen zijn we erin geslaagd om in 1996 Europees te spelen in de Uefabeker en later ook met een Europese topclub als Feyenoord een samenwerkingsakkoord af te sluiten. De twee eerste spelers die we kregen, hebben hun weg gemaakt: Paul Kpaka (nu GBA) en Ibrahim Kargbo (nu Charleroi, wellicht naar Franse eersteklasser). Op die samenwerking ben ik toch nog altijd trots. Molenbeek was echt wel een goede leerschool: je kwam 's morgens binnen en je wist nog niet waar de club zou trainen. Er waren altijd enorme problemen, maar door die op te lossen leerde je veel."

U bent in het voetbal gerold via RWDM-topman Johan Vermeersch, voor wiens bouwbedrijf u commercieel manager was. Hij haalde u dan naar RWDM, waar u werkte van 1996 tot 2000. Van Holsbeeck heeft iemand boven zich nodig, zegt hij.

"Ik heb enorm veel geleerd van Johan. Alleen is het zo dat je moet voelen wanneer je wordt tegengehouden in de uitbouw van je carrière. Daarom ben ik in 2000 naar Lierse gestapt. Ik moet inderdaad kunnen functioneren voor iemand. Ik wil weten aan wie ik verantwoording moet afleggen. Vraag me gerust om twee of drie oplossingen uit te werken, maar het komt het bestuur toe de eindbeslissing te nemen."

Bij Lierse kon u Stein Huysegems verkopen voor 5 miljoen euro. U deed het niet. Nu mag Lierse blij zijn als het 1 miljoen euro krijgt. Dat is 4 miljoen verloren.

"Voorzitter Gaston Vets en ik wilden Huysegems wel degelijk verkopen, maar het directiecomité wilde nog even wachten. Nu, wie niets doet, maakt ook geen fouten hé. Wie kon trouwens voorzien dat de transfermarkt zou ineenstorten zoals bij een beurscrash?"

Zult u bij Anderlecht de commerciële inkomsten kunnen opdrijven?

"Ik denk dat er nog mogelijkheden zijn, ja. Maar voor u me om concrete plannen vraagt: eerst moet ik uitvissen hoe het commerciële beleid intern gestructureerd is met SD Media (dat de reclameregie voert). Geef me de tijd om de marketing eens goed onder de loep te nemen."

U wil ook de jeugdterreinen in de wijk Neerpede ombouwen tot een volwaardig jeugdopleidingscentrum.

"Er wordt al jaren over gesproken, ik zou het nu graag verwezenlijken. Voor de toekomst van de club is een performant jeugdopleidingscentrum een absolute noodzaak. We moeten er de jeugd bij wijze van spreken de klok rond begeleiden. Jeugd is altijd al mijn dada geweest, ook het directiecomité vindt het een prioriteit. We moeten nu de noodzakelijke toestemmingen krijgen van de overheid en het project financieel volledig rond krijgen. Het is dus niet morgen dat we beginnen te bouwen."

Wat moet Anderlechts sportieve ambitie zijn? De Europese top of de subtop?

"Elk jaar moet het doel zijn om kampioen te worden, de beker te winnen en de eindronde van de Champions League te halen. Al zal dat misschien niet elk jaar lukken."

U hebt zelf nog gevoetbald.

"Ja, bij Racing White, Dendermonde, Stade Leuven en Union Sint-Gillis. Ik was verdedigende middenvelder, later libero. Meer een technisch type, niet van de snelsten. Ik heb ook een diploma van trainer behaald aan de Heizelschool, heb Londerzeel getraind én RWDM, als assistent-coach."

Als Anderlecht Broos ooit ontslaat, neemt u het trainerschap dan over?

"Nee, nee. Als trainer ben je enorm afhankelijk van onmiddellijke resultaten Daar had ik op een bepaald moment mijn buik van vol. Je kunt te weinig de strategie bepalen van een club. Als manager kun je dat wel."

U weet wat u wil maar u bent niet autoritair: liever argumenteren dan uw macht uit te spelen.

"Ja. Ik verkies te dialogeren en te communiceren. Het is ook belangrijk dat je geregeld eens bij jezelf stilstaat. En als je je vergist, moet je dat kunnen toegeven. Natuurlijk mag je wel geen vergissingen van kapitaal belang maken."

Wat als Verschueren na 31 december uw schoonmoeder speelt. Zegt u dan: 'Michel, het is genoeg geweest, stop'?

"Vanaf volgend jaar zal Mister Michel deel uitmaken van de raad van bestuur en stopt hij als manager. Maar ik zou toch gek zijn om zijn kennis niet te gebruiken, zeker in domeinen waar ik geen of weinig ervaring mee heb?"

Wat doet u na het werk?

"Ik probeer te sporten, vooral te lopen. Maar ik heb weinig tijd in mijn privé-leven. Het heeft ook de nodige tijd gevraagd om een juist evenwicht te vinden, ook omdat ik er geen probleem mee heb van 8 uur 's morgens tot 8 uur 's avonds te werken. Ja, waarom niet, dan kun je optimaal presteren. Dit jaar neem ik trouwens geen vakantie, tenzij misschien een weekje in de kerstvakantie. Het is maar best dat ik direct goed begin, vind ik."

Kunt u dat thuis verkopen?

"Ik heb het geluk dat ik op een vrouw gevallen ben die ermee kan omgaan dat ik geen nine to five-job heb. Trouwens, als mijn dagtaak erop zit, ben ik er ook echt voor mijn gezin."

.

Slotvraag: bent u er tijdens uw eerste vier dagen in geslaagd ook maar één keer voor Verschueren aan te komen op het werk?

"De stand is 2-2. Vanmorgen (donderdag, FVdW) kwamen we ongeveer gelijk toe. Ik zal nog moeten opletten, of de mensen zullen denken dat we samenwonen." (lacht)

'Naar Anderlecht kom je niet gewoon naar het voetbal kijken. Nee, je komt voor een galamatch'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234