Zondag 31/05/2020

'Ik ben een coach voor de lange termijn'

Zondag spelen ze tegen elkaar: Club Brugge tegen Cercle Brugge. De club waar het de afgelopen weken stormde tegen de vereniging die rustig van succes naar succes kabbelt. Het schijnt dat de coach er voor iets tussen zit. Bob Peeters (37) parkeert Cercle voorlopig op plaats drie, met vier punten meer dan de stadsrivaal. 'Dat stelt gerust: ook na de derby staan wij sowieso voor Club.' Door Jan-Pieter de Vlieger

Het is acht uur in de ochtend, de vlag van voetbalvereniging Cercle Brugge wappert buiten trots in de ijskoude wind en Bob Peeters zit achter zijn bureau. "Ik begin elke dag om half acht te werken", zegt hij. "Ik moet een voorbeeld zijn voor mijn spelers. De eerste binnen en de laatste buiten. In de tijd van AA Gent is Michel Louwagie nog naar mij gekomen: 'Bob, neem eens een dag congé.' Stel je dat voor: Michel Louwagie die zoiets zegt."

De Bob Peeters van nu staat ver af van die van vroeger. Af en toe vertelt Bob nog eens een mop, maar in het discours primeert de ernst. Hij praat als een echte trainer, met geijkte zinnen zoals 'en daar zijn we dan mee aan de slag gegaan.' Coach zijn ligt hem, hij doet het graag, het is een vak waarin hij verder wil. "Aan de top wordt het alleen makkelijker."

Zondag is er de derby tegen Club Brugge. Die zitten in of komen uit een storm. Maakt dat de wedstrijd anders?

"Misschien. In die zin dat ik niet weet hoe Christoph Daum gaat spelen. Wil hij voetballen of kiest hij voor het resultaat? Bij Adrie Koster kende ik het antwoord, nu niet. Wordt het een goeie wedstrijd? Geen idee. Wordt het een spannende wedstrijd vol emoties? Sowieso. De druk ligt bij hen. Wij staan vier punten voor, dus we blijven boven Club staan, ook na de derby. Dat stelt gerust. Zij komen bovendien uit een periode van verschuivingen. Van onder tot boven, dat speelt mee in de suspense."

Heeft het ontslag van Adrie Koster jou verrast?

"Ik spreek niet graag over de buren. Ik veeg voor de eigen deur. Los daarvan: met Adrie had ik een goeie band. Binnen en buiten het voetbal. Maar coaching is ook een hard vak. De een zijn dood is de ander zijn brood. Daum komt en Koster gaat, precies zoals Koster straks zelf iemand zal opvolgen. Noem het de circle of life van het voetbal."

Stel dat Brugge jou de job van coach had aangeboden, had je dan 'ja' gezegd?

"Op dit moment ga ik op geen enkel voorstel in. Dat kan ik niet maken. Ik heb spelers overgehaald om naar Cercle te komen. Drie maanden later dan mijn boeltje pakken is niet fair. "

Hypothetisch dan: zou jij binnen de huidige context willen werken bij Club?

"Mocht de vraag komen - 'wil jij aan de slag binnen die structuur - dan zeg ik neen. Maakt niet uit of het dan gaat over Club Brugge, Westerlo of Lierse. Als een club Bob Peeters wil, dan bepaalt Bob Peeters de sportieve visie. Niemand anders. Mijn weg of de snelweg. Hier bij Cercle leg ik verantwoording af aan twee mensen: manager Yvan Vandamme en voorzitter Frans Schotte. Moeten uitleggen aan zeven verschillende mensen waarom speler X speelt en speler Y op de bank zit, dat werkt niet. Ik stel vast dat Club dat nu ook bijstuurt. Logisch: als je een toptrainer haalt, is het logisch dat die ook het beleid bepaalt."

Cercle staat momenteel op plaats drie in het klassement. Met een beperkt budget, wat betekent dat jij het als trainer uitstekend doet.

"Ik geniet. De erkenning doet deugd. Liever lof dan een hele groep mensen die roept dat ik er geen kloten van ken. Tegelijk is het relatief. Ik houd de voeten op de grond en maak mezelf niet belangrijker dan het team. Maandag Extra time gezien? Frank Raes toonde beelden van een persconferentie van Guus Hiddink. Wat een vragen. Dat is dus een coach die in zijn carrière genoeg geld heeft verdiend om de Waddeneilanden stuk voor stuk op te kopen. En toch zoveel stront over zijn kop. Dan weet je: alles valt of staat met resultaten. Op het moment dat ik die niet meer haal, rolt mijn kop ook. Dat is zo voor Guus Hiddink, voor Jan Ceulemans en voor Bob Peeters."

Is de carrière van Glen De Boeck dan een waarschuwing? Die was hier in Cercle ook een held. Hij is nu coach van de Nederlandse kelderploeg VVV.

"Dat is voor de rekening van Glen. Maar ik ben nuchter: je moet niet ineens hoger willen springen dan wat in je zit. Glen heeft bij Germinal Beerschot misschien ook pech gehad. Twee jaar geleden is mij de vraag gesteld om zijn geest hier in Cercle te verjagen. Anderhalf jaar later merk ik dat nog weinig over hem gesproken wordt. Dat pleit voor mij. Anderzijds: Glen heeft hier ook iets mooi achtergelaten."

Bij je aanstelling in Cercle zei je: 'Ik geef mezelf vijf jaar om het vak te leren.' Hoe ver sta je nu?

"Helemaal aan het begin. Al ben ik wel veranderd, iets meer beredeneerd ondertussen. Cercle Brugge zal zich op verplaatsing al eens aanpassen aan de tegenstander. Vorig seizoen kregen we veel complimenten, maar haalden we weinig punten. Dan trek je lessen als coach. Daarom heb ik die vijf jaar ook vooropgesteld. Een periode die ik bij voorkeur bij Cercle wil uitdoen."

Met permissie: jij bent te ambitieus om vijf jaar bij Cercle te blijven.

"Waarom? Ik ben sowieso een coach voor de lange termijn. Op dit moment wil ik met niemand wisselen. Ik geniet enorm van dit vak. Ik heb als coach ook een eigenheid gevonden en die wil ik kunnen houden. Er is daarom echt geen haast: ik word straks achtendertig. Terwijl de meeste coaches ergens rond hun veertigste beginnen. Ik heb zo drie jaar bonus bij elkaar getraind. Plus: ik heb me de luxe bij elkaar gevoetbald om nooit meer iets tegen mijn zin te moeten doen. Eric Gerets is ook drie seizoenen bij Lierse gebleven, maar op het eind waren die wel kampioen.

"Over een vertrek zeg ik liever niks. Ook een les uit het verleden. Bij Roda JC heb ik als speler nog gezegd dat ik zeker zou blijven. Dat het werk nog niet klaar was. Een week later was er een bod van 280 miljoen frank en vroeg voorzitter Nol Hendriks me zelf om te vertrekken. Zo kan het bij Cercle ook gaan: stel dat er op het eind van het seizoen een bod komt waar iedereen beter van wordt, dan is het zot om dat niet te overwegen."

Hoe beredeneerd ben jij in je carrièreplanning?

"Hoe beredeneerd kan een trainer zijn? Na één seizoen als beloften-trainer in Gent ben ik in diep water gesprongen. Ik kan hier bij Cercle ook gewoon op mijn bek gaan. Het gaat erom dat je mensen achter je krijgt. En het is gelukt om de perceptie over mij te veranderen. Ik was aanvankelijk een clown, iemand die alleen trainer van Cercle mocht worden omdat hij op tv kwam. Ondertussen laat ik zien dat ik meer kan dan met een koptelefoon op mijn kop mensen aan het lachen brengen."

Bob vertelt nooit nog een mop?

"Jawel. Humor is de basis van het leven. Hier in België is het gevoel: wie lacht is geen ernstige trainer. Serieuze bullshit is dat. Een trainer die niet lacht, heeft misschien zomaar een burn-out. En humor helpt een coach ook. Met een kwinkslag tijdens 'de theorie' houd je spelers bij de les. Dan hebben ze misschien 75 procent begrepen in plaats van 30 procent. Honderd procent is een utopie." (lacht)

Je zei daarnet: perceptie interesseert me niet. Maar die hele pantomime die jij wekelijks opvoert aan de zijlijn, die is er toch alleen voor de schone schijn?

"Ik noem dat: situatief coachen. En dat gebeurt puur intuïtief. Maar aanvankelijk deed iedereen daar lacherig over: ik stond zogezegd wat te zwaaien. Ondertussen hoef ik dat al veel minder te doen. Spelers vinden nu zelf oplossingen. Als coach moet ik daarom veel minder theatraal zijn.

"Kijk, bij een topclub heb je dat helemaal niet meer nodig. Als trainer van Real Madrid ga je gewoon neerzitten op je stoel. Idem voor Alex Ferguson. Dat is basisafspraken maken en verder zeggen: jongens, trek uw plan. Voetbal in de Champions League of voetbal in vierde provinciale is precies hetzelfde. Maar aan de top wordt het makkelijker."

Barcelona laten voetballen zoals zij dat nu doen, dat is geen kunst?

"Ze hebben de beste spelers van de wereld. Daar begint het mee. Idem voor Real en die zie je dezer dagen ook lekker tikken. Barcelona heeft geen looplijnen, alleen basisafspraken. In balverlies is de opdracht duidelijk: in de eerste vijf seconden heb je de hoogste kans om de bal opnieuw te veroveren. Met veel kleine foutjes. To put ice on the game, zeggen ze in Engeland. En in balbezit is het flankaanvallers zo wijd mogelijk en hopen op een actie of een steekbal van Xavi of Iniesta. Neen, bij een topclub gaat het voor een coach niet meer over het voetbaltechnische. Meer over groepsdynamiek. Proberen om het maximale eruit te halen."

Bob Peeters zou heel goed zijn in het maximale uit spelers halen.

"Eric Gerets is daarin een voorbeeld. Die is met Lierse kampioen geworden met spelers als Brocken, Serneels, Van Kerckhoven, Snoeckx, Bovri en Huysmans. Hier in België grijpen we te snel naar buitenlanders. Onze competitie is een paradijs voor makelaars: die stallen bij ons wat ze kunnen. Er moet dringend, zoals in Nederland, een minimumloon komen dat hoog genoeg ligt."

U zat samen met spits Igor Vetokele in De laatste show: hij is zo symbool geworden voor uw aanpak. Jong en onbekend, maar wel een goeie voetballer.

"Igor is een mooi verhaal. Ik geef zo'n jongen vertrouwen. 'Je speelt en als het niet goed is, speel je volgende keer toch weer. Zijn eerste wedstrijd op Racing Mechelen was niet super, maar twee weken geleden liet hij Roland Juhasz tegen Anderlecht alle hoeken van veld zien. Dat doet plezier. Er zijn veel spelers zoals hem: Grégory Mertens en Kevin Janssens bij Cercle. En die jonge Belg die maandag scoort voor de nationale beloftenploeg Omar El Kaddouri, die kent ook niemand. Maar misschien is hij nu ook wel vertrokken. Ik durf te zeggen: bij Cercle heb ik een aantal spelers die top in België kunnen worden. Neen, ik noem geen namen."

Bestaat er voor elke speler waar u het maximum uithaalt ook niet eentje die u opgeeft? Er is ook William Owusu, Wang Yang of Milan Purovic.

"Dat zijn drie aparte verhalen. We zochten een ander type spits dan Owusu. Iemand met minder blessures en meer diepgang. En Wang Yang is met de Chinese olympische ploeg op stage geweest en in een andere wereld terug gekomen. Hij lijkt helemaal de kluts kwijt. Purovic had tenslotte een fysiek probleem: op de dvd's die we zagen woog hij 78 kilo, toen hij hier arriveerde was dat 91 kilogram. We hebben hem op een individueel programma gezet, maar de vijf kilo die hij kwijt speelde, dronk hij er gelijk weer bij. Dan houdt het op. Het gemeenschappelijke kenmerk van de spelers van Cercle Brugge is net dat iedereen het gras wil opfretten. De jonge gasten en de mannen van vierendertig. Het zijn hier allemaal gedeukte ego's."

Tot slot: hoe veel tijd zal uw opvolger nodig hebben om bij Cercle de geest van Bob Peeters te verjagen?

"Als ik hier ooit weg ga, wil ik een nieuwe structuur neergezet hebben. Dat is wat ik in mijn allereerste gesprek met het bestuur ook heb gezegd. Ik werk voor de vereniging, niet voor mezelf. Ik wil geen spelers aantrekken met zware contracten. De nieuwe trainer moet straks zomaar verder kunnen. Wat mij betreft mag ik de dag na mijn vertrek alweer vergeten zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234