Vrijdag 06/08/2021

'Ik ben een clown, geen vedette'

INTERVIEW. Zijn absurde nieuwsreportages maakten hem de voorbije weken tot de ster van De ideale wereld. Toch is een plek in de spotlight het laatste wat Sven de Leijer ambieert. 'Ik sta wel graag op een podium, maar dan als sidekick.'

"Iets' doen met de actualiteit. Dat was Sven de Leijers missie toen hij begin september bij De ideale wereld mee rond de tafel kwam zitten. Het was even zoeken maar met zijn reportages vanuit de Wetstraat ontpopte hij zich tot de revelatie van het programma. Al is hij de eerste om dat te relativeren.

"Het was vooral veel schieten in de hoop toch een aantal keer raak te treffen. De Wetstraat, het proces Belkacem, de officiële bezoeken van prins Laurent. Ik ben de voorbije zes weken overal geweest. Vaak levert dat iets op, maar soms ook niet. Zoeken dus. Maar als er één programma is waar dat mag, is het De ideale wereld wel. We nemen op in de kelders van Woestijnvis, zonder regie en met een paar veredelde webcams. Dat draagt allemaal bij tot het gevoel van 'alles kan en alles mag'. Je hebt nergens meer vrijheid dan hier. De ideale wereld is met geen enkel ander programma in België te vergelijken. Net daarom is het zo interessant om het van op de eerste rij mee te maken."

Ook als het betekent dat u de plannen voor een eigen programma moet parkeren?

Sven de Leijer (zucht): "Die plannen blijven me achtervolgen. Om één of andere reden moet je, wanneer je één keer met je smoel op tv komt, plots gaan dromen van een eigen programma. Ik heb altijd gezegd dat ik daar anders over dacht."

Bij de start van VIER stond uw naam wel nog in het programmaschema. U zou toen een programma maken dat voortborduurde op uw rubriek in De laatste show.

"Dat was inderdaad de bedoeling. Dat programma was zo goed als klaar maar toen we echt van start wilden gaan, was er plots een probleem met het beeldmateriaal dat we nodig hadden. Plots wou geen van de andere zenders nog archiefbeelden uitwisselen en moesten we er de stekker uittrekken. Maar ik heb wel met hart en ziel aan dat programma gewerkt en als het kan wil ik het morgen maken. De kans dat het er ooit nog van komt, wordt trouwens steeds groter. Je voelt wel dat de relaties tussen de zenders soepeler worden. Maar nogmaals, ik zit echt niet te wachten om met mijn gezicht op tv te komen."

Bij VIER willen ze u wel heel graag in een eigen programma zien. Zorgt dat voor extra druk?

"Bij mij is het heel duidelijk. Ofwel laat je me doen wat ik graag doe en ook wel een beetje kan, ofwel ga ik iets helemaal anders doen. Een programma waar ik me niet goed in voel, ga ik slecht doen. Ik kan niet faken. Je ziet het direct wanneer ik me niet amuseer. Waarom zouden ze me dan in godsnaam één of andere kwis laten presenteren. De ideale wereld is voor mij op dit moment het perfecte programma. Een ijzersterk format waarin ik af en toe eens mag langslopen om mijn ding te doen."

Zoals u het ook al bij De laatste show en De slimste gemeente deed.

"Ik vind dat gewoon een heel dankbare positie. En misschien is die rol van sidekick wel waar ik op dit moment het best in ben."

Als opwarmer voor Debby & Nancy kreeg u van de dames ooit een zaalshow cadeau. U hebt die kans uiteindelijk niet gegrepen. Omdat zo'n show niets voor een sidekick is?

"Ik sta graag op een podium, maar ook daar voel ik me beter in een dienende rol. Een half uur mijn ding doen in afwachting van de komst van de echte ster van de avond? Graag. Maar alleen al het idee dat mensen zouden betalen om mij te komen zien zorgt ervoor dat ik blokkeer. Ik improviseer veel liever dan dat ik een uitgeschreven mop moet brengen. Ik kan me moeilijk aan een tekst houden en bij een theatershow is net dat essentieel.

"Maar dat ik die show uiteindelijk niet heb gedaan had ook met andere factoren te maken. De mensen die me die show cadeau deden, hebben zich er voor de rest weinig van aangetrokken. De hele organisatie kwam bij mij terecht. Er was een heleboel shit niet goed geregeld en ik had geen zin daarvoor op te draaien. Maar die zaalshow komt er ooit nog wel. Misschien moet ik Gaston en Leo-gewijs wel op zoek naar een partner. Iemand als Adriaan (Van den Hoof, PD) bijvoorbeeld. Hij is sowieso de king op het podium."

U werkt nog steeds als publieksopwarmer. Ook in die functie staat u toch alleen voor een publiek?

"En toch is het iets helemaal anders. Bij een opwarming heeft het publiek geen nood aan een half uur van je beste moppen. Je moet de mensen gewoon wat op hun gemak stellen, hen op een leuke manier vertellen wat van hen verwacht wordt. Dat is wel een rol die je moet liggen. Ik heb al veel opwarmers aan het werk gezien die graag zelf de vedette zijn, maar dat is het laatste wat je moet willen. Je bent als opwarmer slechts de clown die zorgt voor de ambiance."

U toert niet alleen voor De ideale wereld rond. In de weekends gaat u ook als dj de boer op. Alleen doet u ook dat niet onder eigen naam.

"Ach, ik had natuurlijk geweldig kunnen profiteren van mijn tv-bekendheid, maar ik wil niet op het bal van ik weet niet wie de vijf populairste platen van het moment gaan draaien omdat ik die gast van De laatste show ben. Ik doe liever voor 200 euro per avond wat ik nu doe dan dat ik voor het tiendubbele 'Dos Cervezas' moet serveren. Dat is mijn ding niet. En als ik op zaterdagavond om elf uur in mijn auto kruip om in Poperinge platen te gaan draaien doe ik dat enkel en alleen om gelukkig te worden."

Tot slot. Ligt u wakker van de kijkcijfers die De ideale wereld haalt?

"Neen, ik wist waaraan ik begon. Ik ben wat cijfers betreft ook wel wat gewoon. Jaren geleden heb ik samen met Adriaan nog De Andy show gemaakt op 2BE. De eerste aflevering haalde 11.000 kijkers. Dat helpt om de cijfers van De ideale wereld te relativeren. De ideale wereld is ook geen programma dat in een hoekje ligt weg te kwijnen. Iedereen heeft het gezien, ook al kijkt er volgens de officiële cijfers niemand naar."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234