Donderdag 09/12/2021

'Ik ben de stem van het volk, net als Trump'

Nicolas Sarkozy droomt opnieuw van het Elysée. Maar daarvoor moet hij eerst de Republikeinse voorverkiezingen winnen. In een Parijse voorstad balt de ex-president de vuisten, voor het volk en - bizar genoeg - tegen de elite.

"Waar is het gezag van de staat?", vraagt Nicolas Sarkozy zijn aanhangers, in een gymzaal in de Parijse voorstad Saint-Maur-des-Fossés. "Mensen zijn bang in het openbaar vervoer, ze lopen met gebogen hoofd hun flat binnen omdat er drugsdealers in het portiek rondhangen."

Als Sarkozy in 2017 tot president wordt gekozen, belooft hij af te rekenen met het tuig. Elke jongere zal werken of een opleiding volgen, anders moet hij verplicht in militaire dienst. "Dan zal hij kennis maken met het genot om vijf uur op te staan", zegt Sarkozy sardonisch. "Hij zal genieten van de kwaliteit van de dialoog met de onderofficieren in het Franse leger, hij zal de zelfontplooiing van een actief leven leren kennen."

Nicolas Sarkozy vecht voor zijn politieke leven. Zal hij in 2017 opnieuw president worden? Of wordt hij volgende week roemloos uitgeschakeld in de voorverkiezingen van zijn eigen partij, de Republikeinen? In de peilingen ligt hij op achterstand maar iedereen weet dat je het campagnebeest Sarko niet te snel moet afschrijven.

In Saint-Maur-des-Fossés kruipt hij dicht tegen het Front National aan, in stijl en thematiek. Zijn aanhangers jubelen, zwaaien met Franse vlaggen, scanderen 'Nicolas, Nicolas!' en 'On va gagner!'. Nicolas Sarkozy is een begenadigd spreker. Hij priemt met zijn vinger, balt zijn vuisten, ontploft bijna van alle energie die in zijn kleine gestalte is samengeperst. Nicolas Sarkozy overtuigt.

Rellen in banlieues

Behalve als je bedenkt dat hij al een keer president geweest, zoals zijn critici hem voortdurend inwrijven. In 2005 zei hij als minister van Binnenlandse Zaken dat hij de banlieue zou gaan reinigen met een Kärcher, een hogedrukspuit. Maar een paar maanden later braken de banlieuerellen uit. Ook tijdens zijn presidentschap is de oplossing van het probleem van de voorsteden geen stap dichterbij gekomen. Dat is het grote probleem van Nicolas Sarkozy. Hij heeft alles al een keer beloofd en te weinig waargemaakt.

Nu reikt hij opnieuw naar het hoogste ambt, als de gelouterde politicus die heeft geleerd van zijn mislukkingen. Maar eerst moet hij de voorverkiezingen van zijn eigen partij overleven. Volgens vrijwel alle peilingen heeft zijn gematigde rivaal Alain Juppé een behoorlijke voorsprong. Bovendien komt ex-premier François Fillon opzetten als gevaarlijke outsider.

Maar ja, de peilingen. Sarkozy heeft nieuwe hoop geput uit de verrassende zege van Donald Trump. Hij spiegelt zich zelfs aan Trump, als de man die 'de stem van het volk' vertolkt tegenover de elite in Parijs. Absurd, zeggen zijn tegenstanders, een ex-president die poseert als buitenstaander. Ook in ander opzicht hoopt Sarkozy munt te slaan uit de verkiezing van Trump. Wie zal de Franse belangen verdedigen in een steeds ruiger wordende internationale arena, waar houwdegens als Trump, Poetin of Xi Jinping de toon zetten? De milde compromiszoeker Alain Juppé? Of Nicolas Sarkozy, met al zijn ervaring, wilskracht en energie? "Met mij zijn de zaken duidelijk: niemand zal Frankrijk iets opleggen wat niet in het belang van de Fransen is", zei hij in een interview met Le Figaro.

De uitslag van de Republikeinse voorverkiezingen is nog moeilijker te voorspellen dan de Amerikaanse verkiezingen of het brexitreferendum. Alles zal afhangen van de opkomst. De verkiezingen staan open voor iedereen die twee euro betaalt en de waarden van de Republikeinen wil onderschrijven. Als vooral partijleden komen opdagen, zal Sarkozy winnen. Als een veel grotere groep centrumrechtse kiezers gaat stemmen, zal Juppé waarschijnlijk als winnaar uit de bus komen.

Er staat veel op het spel. De winnaar zal waarschijnlijk president worden. Juppé wil een redelijk alternatief voor het Front National bieden, terwijl Sarkozy Le Pen-stemmers hoopt weg te kapen door naar rechts te buigen. "Als alleen het FN de vrees van het volk vertolkt, zal republikeins rechts in Frankrijk overkomen wat rechts in Oostenrijk, Groot-Brittannië en zelfs de Verenigde Staten gebeurd is: het zal worden overvleugeld", zei hij in Le Figaro.

Daarom hamert hij in Saint-Maur-des-Fossés op de Franse identiteit, tot groot enthousiasme van zijn aanhangers: "Als u als immigrant in Frankrijk wilt wonen, moet u leven als de Fransen. U moet een cultuur, een geschiedenis overnemen. Als u Frans wilt worden, zijn uw voorvaderen de Galliërs."

Hij richt zich tot een zwarte man in de zaal: "Ja, Daniël, ook jouw voorvader is een Galliër."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234