Zaterdag 04/12/2021

'Ik ben de meest hinderlijke politicus'

Kamerlid Laurent Louis, vorige week nog oorzaak van een storm van verontwaardiging nadat hij premier Di Rupo pedofiel noemde, moet vandaag voor de rechtbank in Brussel uitleggen wat hij precies van plan was met de autopsiefoto's van Julie en Mélissa. 'Niet zo lang geleden gingen mensen normaal met mij om.'

Wie wil ervaren hoe dat moet zijn, wandelen met een ebolapatiënt, hoeft niet naar West-Afrika. In de gangen van de Kamer draaien ogen weg, is er plots opvallend veel interesse voor het plafond. Na het incident met premier Elio Di Rupo (ps), die hij tijdens het vragenuurtje toesprak als "mijnheer de pedofiel", was er op RTBF-radio een uitzending: 'Hoe kunnen we Laurent Louis doen zwijgen?' Bart Somers duidde hem voor de camera met zorgelijke blik: "Deze man hoort niet thuis in het parlement. Hij hoort thuis in een psychiatrische instelling."

Zijn ogen fonkelen. "Een democratisch verkozen parlementslid dat het zwijgen moet worden opgelegd? Hoe ver zijn we dan verwijderd van een oproep tot fysieke liquidiatie?"

Dutroux-bezeten

Zondagavond 13 juni 2010. Treurnis bij de Parti Populaire (PP) van Mischaël Modrikamen. Nergens was zijn PP, Lijst Dedecker à la Wallonie, boven de kiesdrempel geraakt, behalve in Waals-Brabant. Door het lot van de apparentering verschoof om elf uur 's avonds één zetel van cdH naar de PP. "Ik ging even naar buiten om te bellen", weet Laurent Louis (34) nog. "Ik was euforisch. Ik kom terug binnen. Lege zaal. Iedereen weg. Ik heb niks meer gehoord van de PP. Ik moest alles alleen uitzoeken."

In het zaaltje van de kleine eenmansfractie begint iets te ratelen. Een hels lawaai. Hij heeft geen idee wat het is, de verwarming of de elektriciteit. Hij heeft al een paar keer gebeld, of iemand kon komen kijken. Niemand komt. Hij heeft één medewerker. "In 2011, nadat ik uit de PP was gezet, is er sprake van geweest dat ik zou aansluiten bij de N-VA-fractie. Ik heb daar toen over gesproken met Theo Francken. Ik zou geen lid worden van de N-VA, door deel te zijn van een grotere fractie zou ik wel recht hebben op meer medewerkers. Iemand van N-VA zei: 'Wij zijn ook ooit begonnen met één verkozene.' Ziet u, niet zo lang geleden gingen mensen normaal met mij om."

Tot hij aankondigde de autopsiefoto's van Julie en Mélissa op zijn site te publiceren.

"Slecht gecommuniceerd", blikt hij terug. "Dat was bluf, een poging om aandacht trekken. Ik heb het autopsierapport publiek gemaakt, dat wel. De wetsdokter die zegt dat de kinderen in die kelder zijn misbruikt. Terwijl Marc Dutroux in de gevangenis zat! Daarover wilde ik een debat. Maar nee, Joëlle Milquet legt mijn site plat, zogezegd om die foto's tegen te houden, en nergens krijg ik kans om te reageren. De media hebben het de hele tijd over mij, maar praten nooit met mij. Ik ben de meest hinderlijke politicus in vijfendertig jaar. Ik zeg wat niemand durft zeggen."

Daarvoor wordt hij nu vervolgd voor laster en eerroof en heling van vertrouwelijke stukken. Hij riskeert 15 dagen tot 6 maanden cel en een boete van 50 tot 300 euro.

Laurent Louis staat nogal eenzaam in het leven. Zijn ouders en grootouders zijn er niet meer, zijn huwelijk ook al niet. Met voetbal is hij gestopt. Maar er is Dieudonné M'bala M'bala, de Franse komiek, bedenker van de quenelle als nieuwe Hitlergroet en cultfiguur van een hele generatie. "Dieudonné is al jaren een goede vriend. Onze programma's lopen gelijk. Weg uit de EU, weg uit de euro, leve een vrij Palestina. Normaal zou Dieudonné onze Europese lijsttrekker zijn geworden. Helaas hebben ze hem in Frankrijk zijn burgerrechten ontnomen. Hij gaat mee campagne voeren met mij."

Hij was zestien toen de zaak-Dutroux losbarstte, verslond alles wat erover verscheen en zijn buikgevoel zegt hem dat de modale Waal nog altijd meer bezig is met de vrijlating van Michelle Martin dan wat voor ander thema ook. "Ik heb in december in de Kamer een betoog van een halfuur gegeven over het pedofiliedossier tegen Di Rupo uit 1996. Mijn grapje, vorige week, was een verwijzing naar die interventie. Normaal lopen alle Kamerleden naar buiten van zodra ik op het gestoelte verschijn. Nu bleven ze zitten en ging Di Rupo zowaar met mij in discussie, over de kosten van het bezoek van Obama. Hij noemde mij een leugenaar. Dat pikte ik niet. Het was eruit voor ik er erg in had."

Vandaag moet hij voor de rechtbank verschijnen wegens lekken uit het dossier-Dutroux. Hij verwacht toch wel een aantal sympathisanten. "Ik heb een groeiende achterban, ja. Hoeveel manifestanten er zullen zijn weet ik niet. Het is op dinsdagnamiddag. Dan moeten veel mensen werken."

Je zal het altijd weer zien, met het Systeem.

Curiosum

In zijn kantoor hangen kindertekeningen. Ze kwamen per post, want hij heeft dus fans. Een tekening beeldt de grote boze Di Rupo uit en hem, eenzame strijder, die de kindjes beschermt. Velen gaan ervan dat Laurent Louis een politiek curiosum is dat vanzelf verdwijnt na de verkiezingen op 25 mei. Hijzelf ziet zich met zijn nieuwe partij Debout les Belgesintegendeel verkozen worden. Hij is lijsttrekker in Henegouwen, altijd al een vruchtbare akker voor foertstemmen. "In Brussel stemt men elektronisch. Dat vertrouw ik niet. In Henegouwen doen ze het nog met papier. Weet u, onze nieuwe partij heeft niet eens een bankrekening. Ik vind nergens een bank die me er een wil geven."

Het FN haalde in Henegouwen altijd al verkozenen, maar Marine Le Pen verbiedt het gebruik van de lucratieve partijnaam. Dus springt hij in het gat. Zijn meetings lokken volle zalen, op Facebook opent hij straks zijn vijfde account.

"Ik doe mensen stemmen die anders blanco stemmen. Men zegt dat ik die zetel voor de PP behaalde door een fout in het systeem. Dat is niet waar. Mijn lijst schoot boven de 5 procent omdat ik vier maanden lang markten afschuimde, zoals ik ook nu doe. Ik denk: als ik het in 2010 als onbekende kon, waarom dan nu niet?"

Debout les Belges is zijn vijfde partij in vier jaar. Hij stond tot begin 2010 als parlementair medewerker op de loonlijst bij de MR. Na de PP volgde zijn eigen MLD en in september werd hij voorgesteld als lijsttrekker voor de partij Islam. "Een foute keuze. Ik dacht in termen van dialoog met de moslims, maar er is daar die kerel, Redouane Ahrouch. Hij wil in België de sharia invoeren. Mijn geloofwaardigheid? Ik ben de verschoppeling van de politiek. Het zou mij niet verbazen als ik op een dag wordt 'gezelfmoord', vermoord vermomd als zelfmoord. De mensen die voor mij stemmen zijn verschoppelingen. Ik spreek voor zij die niet begrijpen waarom het onbekende dna in de kelder van Dutroux nooit is onderzocht."

Wat als hij niet verkozen zou geraken? "Ik ga er niet van uit dat ik niet verkozen zou geraken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234