Vrijdag 27/01/2023

'Ik ben de hele dag bezig met mijn hoofddoek op en af te zetten'

'Voor onze volkskinderen' staat er groot boven de poort van de Marco Poloschool in de Antwerpse Offerandestraat. Dat geldt dan niet voor de meisjes met een hoofddoek, want die zijn sinds september niet langer welkom in de school. Er brak een wilde staking uit, maar de directrice wilde niet op de beslissing terugkomen. 'Wij volgen het algemene beleid.'

Door Janine Meijer

Maandagmorgen acht uur. Malika, Nisrin, Ellen en Esperanza zitten wakker te worden op een bankje onder het afdak op het schoolplein van de Marco Poloschool in de Antwerpse Offerandestraat. Het is nog donker en het regent pijpenstelen. Alleen Malika draagt een hoofddoek. Op het schoolplein is dat toegestaan, maar zodra ze straks de klas in gaat, moet die hoofddoek af.

"Belachelijk", vindt Malika. "De hele dag ben ik bezig met mijn hoofddoek op en af te zetten. In de klas mag het niet, op het schoolplein wel. Op mijn stageplek ook weer niet. Daar heb ik de meeste problemen mee. In de klas zijn we met meisjes onder elkaar, maar op mijn stageplek lopen ook jongens rond. Ik vind het vervelend dat ik daar geen hoofddoek mag dragen."

Vorig jaar had Malika daar nog geen last van. Het dragen van de hoofddoek was toen nog overal in de Marco Poloschool toegestaan. Op de eerste schooldag in september is dat veranderd. "We zijn nog in staking gegaan. Een vol lesuur stonden we allemaal buiten op het schoolplein. De directrice beloofde dat ze er nog eens over zou nadenken. Maar de volgende dag kwam ze al vertellen dat de hoofddoek in bijna geen enkele school in Antwerpen meer is toegelaten en dat ze het 'algemene beleid' wilde volgen."

De hoofddoek zou ook gevaarlijk zijn bijvoorbeeld tijdens de naailes, had de directrice gezegd. De meisjes lachen uitbundig. "Alsof we met een losse hoofddoek voorover gebogen achter een naaimachine gaan zitten. Wij zijn ook niet gek."

Een meisje met een zwarte hoofddoek is bij het groepje komen staan. "Een hoofddoek kun je vergelijken met een kruisje. Het is een deel van je religieuze identiteit. Je wilt dat die identiteit wordt gerespecteerd." De scholiere draagt al sinds haar twaalfde een hoofddoek. "Mijn vader heeft me daar niet toe verplicht. Ik wilde het zelf."

Directrice Hedwige Lefeber is inmiddels ook op het schoolplein komen staan. Ze wil niet dat er journalisten met haar scholieren praten. Als een van de meisjes nog iets wil zeggen, gaat Lefeber er demonstratief voor staan.

Op de vraag waarom de school sinds september de hoofddoek heeft verboden, wil Lefeber geen antwoord geven. Ze verwijst ons naar de adviseur van het kabinet van Onderwijs. De directrice benadrukt nog wel dat het verbod geen problemen heeft opgeleverd.

"Geen problemen?", reageert Halima, die voor de schoolpoort staat. "Ik zit al drie jaar op deze school. De eerste twee jaar mocht ik een hoofddoek dragen. In september plots niet meer. Het schooljaar was al begonnen. In een andere school kon ik niet meer terecht. Wat moet je dan? Je staakt, maar dat haalt weinig uit. Dus leg je je bij de beslissing neer."

Natuurlijk hebben de meisjes er wel een probleem mee dat ze in de school geen hoofddoek mogen dragen, zegt ook Meyrem Almaci. Ze doet een onderzoek aan de VUB en KU Leuven naar allochtonen en onderwijs. "Sommige meisjes moeten nu twintig of dertig kilometer reizen om naar een school te kunnen waar ze wel een hoofddoek mogen dragen. Ik vind dat niet kunnen."

"Scholen moeten met de scholieren in debat gaan over dit onderwerp. Door het te verbieden, creëer je eerder meer dan minder problemen. Wat doe je trouwens met een meisje dat op haar vijftiende besluit een hoofddoek te gaan dragen. Moet die dan ineens van school af?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234