Vrijdag 22/11/2019

interview

"Ik ben bang dat ze me gaan vermoorden"

Arwa Faroun Beeld RV

Ze nam deel aan de opstand tegen dictator Kadhafi, werd de jongste activist van Libië genoemd, maar vreest nu voor haar leven. Arwa Faroun: "Er is geen overheid en geen politie die ons beschermt."

Arwa Faroun (18) beantwoordt de vragen midden in de nacht, als het stil is in huis en het veiliger voelt vrijuit te spreken. Ze woont in de Libische hoofdstad Tripoli, waar ze aan de universiteit media studeert met als doel "een goede journalist te worden". Ze was 13 toen in 2011 in Libië de opstand uitbrak tegen dictator Kadhafi. Ze sloot zich, tegen de zin van haar ongeruste ouders, aan bij de opstandelingen. Ze verspreidde zelfgemaakte onafhankelijkheidsvlaggen, een niet ongevaarlijke daad van verzet. "Als de veiligheidspolitie mij had betrapt, was ik gearresteerd of omgebracht. 'Wil je ons soms allemaal dood hebben?', vroeg mijn vader."

Toen Kadhafi eenmaal was verdreven en gedood, bleef Arwa actief. "Ik kon niet stil blijven zitten. Ik nam deel aan demonstraties voor burgerrechten. Tijdens die bijeenkomsten ontmoette ik veel journalisten van over de hele wereld, waardoor ik geboeid raakte door de journalistiek. Ik kocht een fototoestel en begon alle belangrijke dingen die ik zag te fotograferen en te verspreiden, zoals protesten en gevechten tussen milities in de wijk in Tripoli waar ik woonde. In die tijd ging ik een hoofddoek dragen omdat de situatie zeer gespannen was. Een lid van een militie kreeg mij in de gaten terwijl ik gevechten fotografeerde, en volgde mij. Korte tijd later braken militieleden in mijn huis in en zeiden dat ik al mijn foto's moest weggooien, anders zouden ze mij vermoorden. Dat was het ingrijpendste dat ik ooit heb meegemaakt. Ik werd actief in een groepering die opkomt voor vrouwenrechten. 'De jongste activist van Libië', werd ik genoemd en nu was mijn familie trots."

Welke impact heeft de moord op prominente vrouwen als de advocate Salwa Bugaighis?

"Het is een tragedie voor ons allemaal. Het versterkt onze vastberadenheid door te gaan met het nastreven van ons doel: ons land weer opbouwen en er een rechtsstaat van maken waar vrijheid heerst en gelijke rechten voor mannen en vrouwen zijn. En dan heb ik het nog niet eens over mijn ambitie om een goede journalist te worden."

Is er volgens jou een gerichte campagne tegen invloedrijke vrouwen gaande?

"Ja. Veel vrouwen zijn het doelwit van bedreigingen en aanvallen van milities en terroristische groepen. Steeds meer vrouwen durven geen bijeenkomsten meer te bezoeken of ontvluchten Libië. Sommigen durven hun huis niet meer uit. Maar hun stem wordt nog steeds gehoord via social media."

Loop je zelf gevaar?

"De situatie in Libië is nog niet eerder zo slecht geweest. Er is geen overheid en geen politie die ons beschermt. Het land is in handen van milities die elkaar bevechten uit eigenbelang. Ik ben bang ontvoerd of vermoord te worden. Daardoor durf ik niet meer op tv te verschijnen en vrijuit te spreken. Maar ik vind dat we ondanks alle bedreigingen moeten doorgaan en geloof moeten blijven houden in ons recht onze mening te uiten. Ik blijf fotograferen en erop vertrouwen dat op een dag alles beter zal zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234