Vrijdag 18/10/2019

'Ik ben bang dat ik er alleen voor sta'

Gewezen adjunct-secretaris-generaal van de SP Luc Wallyn vreest het slachtoffer te worden van een politiek spelletje bij de invordering van de 111 miljoen frank smeergeld uit de Agusta- en Dassault-zaak.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Vergeleken met Willy Claes, Johan Delanghe en Etienne Mangé - allen financieel gedekt door de socialistische partij - is hij naar eigen zeggen een makkelijke prooi bij wie de incassoambtenaar van justitie het eerst zal aankloppen. Vanuit die optiek bekeken, rijst de vraag waarom Cassatie niet inging op de eis van (toen nog) procureur-generaal Eliane Liekendael tot terugbetaling door Wallyn van de 13 miljoen frank interesten die hij in zijn zak stak.

"Ik ben bang. Mijn vrouw en kinderen ook. Er hangt ons 111 miljoen frank boven het hoofd. Een bedrag waarvoor ik vrees dat ik er alleen voor sta. Oftewel: we zitten met de kloppers zoals ze in Gent zeggen." Luc Wallyn klonk gisteren niet erg vrolijk. Hij verwacht de incassoambtenaar van de overheid binnenkort aan zijn deur. "Het lijkt me niet uitgesloten dat justitie onder invloed van politieke druk en spelletjes prioritair aanklopt bij mij. Onder het motto 'ga eerst naar Wallyn waar het makkelijk geld halen is', zullen ze me afromen. Mijn onroerend goed verkopen en loonbeslag leggen. Het restant van de terug te betalen 111 miljoen wordt dan wel bijgepast door de SP."

De gewezen secretaris-generaal van de partij hoopt dat justitie zijn werk doet bij de invordering van het Agusta- en Dassault-smeergeld. In dat geval zou het volgens hem normaal zijn dat de incassoambtenaar eerst aanklopt bij Willy Claes, Etienne Mangé en Johan Delanghe. "Ze zijn alledrie financieel gedekt door de socialistische partij." Dat die niet tussenkomt voor hem, vindt Wallyn logisch. "Voorzitter Fred Erdman stelt terecht dat ik mezelf heb verrijkt. Die 13 miljoen frank interesten op het smeergeld heb ik inderdaad achterover gedrukt." Toch zit het hem niet lekker dat de SP maar drie vierde wenst te betalen van de 111 miljoen. "Wettelijk gezien is het nagenoeg onmogelijk dat de partij zich niets aantrekt van het overige kwart." Dit komt er volgens Wallyn op neer dat de SP een deel van het smeergeld voor zich houdt. Terwijl Cassatie vier personen aanwees voor die terugbetaling. Hij vindt het niet meer dan logisch dat justitie naar alle vier tegelijk stapt.

Ondanks zijn begrip voor de verrijkingstheorie van Erdman, betreurt Wallyn het dat de SP-voorman nu zelf voor rechter speelt. Het arrest van Cassatie zegt immers niets over terugbetaling van de 13 miljoen frank interesten door Wallyn. Procureur-generaal Eliane Liekendael had daar midden oktober in haar requisitoir nochtans wel op aangedrongen. Blijkbaar oordeelde het Hof het achteroverdrukken van de interesten niet strafbaar maar wel fout. Hoe valt anders te verklaren dat Wallyn twee jaar gevangenisstraf kreeg met uitstel en Delanghe en Mangé respectievelijk maar achttien maanden en een jaar.

Vergelijking van het requisitoir van de procureur-generaal en het arrest van Cassatie leert ook dat de magistraten het niet eens waren over het precieze bedrag dat Wallyn aan interesten in zijn zak stak. Volgens Liekendael was dit 13 miljoen. Een gerechtsdeskundige had tijdens het onderzoek nochtans berekend dat de gewezen SP-functionaris het dubbele achterover drukte. Hoe de expert aan de 26 miljoen kwam, is niet duidelijk. Blijkbaar hechtte Cassatie weinig geloof aan de berekening. In het arrest staat enkel dat het Hof bij de veroordeling van Wallyn in aanmerking neemt dat die zich in het voorbijgaan van het smeergeld "belangrijke bedragen" toe-eigende.

Met het renteverhaal in het achterhoofd is het vreemd de SP niet voor Wallyn maar wel voor Claes in de bres springt. De gewezen minister van Economische Zaken kreeg immers op zijn privé-rekening ook geld gestort waar volgens de Agusta- en Dassault-speurders een luchtje aan zat, al houdt Claes vol dat dit legale giften waren van bedrijven.

Caspar Naber

George Timmerman

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234