Donderdag 25/04/2019

In memoriam

"Ik ben Antonio Carluccio en eten is mijn leven"

Antonio Carluccio. Beeld BELGAIMAGE

Ook bij ons bracht Antonio Carluccio, de beroemde televisiekok, de Italiaanse keuken binnen met programma's als Two Greedy Italians. De peetvader van de Italiaanse keuken overleed op 80-jarige leeftijd aan een hartstilstand.  

"Italië heeft op zijn minst twee à drie miljoen chefs met een Michelinster", verklaarde Antonio Carluccio ooit over de keuken van la mama waar Italië zo bekend om staat. In zijn bekendste tv-reeks Two Greedy Italians leidde hij ons samen met Gennaro Contaldo rond in zijn heimat, waar hij aanschoof tijdens familiediners, of ging vissen op een vissersboot. 

Naast zijn televisiewerk, heeft hij ook 22 boeken op zijn naam staan. Daaronder zijn memoires, onder de titel Recipe for life. "Hij heeft ons getoond dat de Italiaanse keuken verder gaat dan de traditionele spaghetti", zegt culinair recensente Agnes Goyvaerts. "Het ging hem om die rijke familiale keuken van Italië en veel minder om gezond eten. En hij was ook de eerste om in een culinair programma dieper in te gaan op de culturele verschillen tussen de Italiaanse regio's."

Carluccio, met zijn wit haar en welvaartsbuikje, behielp zich in zijn televisieprogramma's even vloeiend van het Italiaans als van het Engels. Toch is hij pas op latere leeftijd – 38 jaar – overgekomen naar Groot-Brittannië, waar hij zich meteen op kookboeken en televisiewerk stortte. In 1989 werd hij voor het eerst eigenaar van een restaurant. En uiteindelijk zou hij zijn eigen keten uitbouwen, Carluccio's, dat nu restaurants openhoudt in verschillende landen. 

Porcini

"Zijn devies was altijd: houd het simpel", zegt Peppe Giacommazza, de eigenaar van restaurant La Botte die ook op televisiezender Njam! kookprogramma's presenteert. "En dat devies gold zowel voor het koken als voor het zakendoen. Ook in zijn restaurants serveerde hij simpele gerechten. Hij vond dat je de rijkdom van de natuurlijke ingrediënten voor zich moest laten spreken." 

Misschien verbaast het dan ook niet dat de signature dish van Carluccio Italiaans eekhoornbrood was, de porcini. "Dat maak je door wat tomaten, zout, peper en basilicum samen met een beetje look en de porcini in de pan te doen," zegt de Limburgse chef, "en basta."

Die passie voor porcini kreeg Carluccio naar verluidt mee uit Piedmont, een regio in het noordoosten van Italië. Hoewel hij geboren was in Vietri Sul Mare, bij Salerno, verhuisde zijn familie naar daar en ging hij er als kleine jongen in de bossen paddenstoelen verzamelen.  

Depressie

Giacommazza, die Carluccio voor zijn televisiewerk in 2011 ontmoette, noemt de Italiaanse chef zijn mentor. Als intimus kent hij ook de persoonlijke kanten van de man. Want al kwam hij op televisie altijd goedgeluimd over, toch is Carluccio vele jaren ongelukkig geweest. "Dat kwam door de dood van zijn tweelingbroer in 1960", zegt Giacomazza. "Hij is lang depressief geweest en heeft zelfs vier keer geprobeerd om zelfmoord te plegen." 

 In 2012 werd een van die zelfmoordpogingen uitgesmeerd in de pers. In zijn biografie gaf Carluccio toe dat hij zichzelf enkele jaren eerder had neergestoken met een schaar en toen gered is door zijn persoonlijke assistente. Volgens Giacomazza was zijn mentale toestand ook een van de beweegredenen van Carluccio om zich in 2010 volledig uit het zakenleven terug te trekken. "De laatste jaren deed hij het vooral rustig aan", zegt Giacomazza. "Hij sprak af met vrienden en familie en wou gewoon van het leven genieten." 

Zijn dood komt behoorlijk onverwacht, omdat hij ondanks zijn leeftijd toch heel actief bleef. Op zijn Instagram-account bijvoorbeeld, zien we hem in een post van twee dagen geleden nog aan de slag met pasta e fagioli, een klassieke Italiaanse wintersoep. Ook zijn andere posts bewijzen dat hij tot aan zijn dood trouw bleef aan de zin waarmee hij Two Greedy Italians opende: "Ik ben Antonio Carluccio en eten is mijn leven."  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.