Donderdag 19/05/2022

'Ik bedank iedereen voor de kalm'

Burgemeester Wezembeek-Oppem spreekt dan tóch Nederlands

'Mijn schepenen en ik spreken vanavond Nederlands.' Burgemeester François van Hoobrouck d'Aspre (UF) van Wezembeek-Oppem vond het gisteravond niet nodig om extra olie op het vuur te gooien na de oproep van FDF-voorzitter Olivier Maingain om Frans te gebruiken in de gemeenteraad. Het Frans van enkele raadsleden bracht de zitting niettemin onder hoogspanning.

Door Gorik Van Holen / foto tim dirven

Het gemeentehuis van Wezembeek-Oppem was gisteravond niet moeilijk te vinden. Het volstond om het klein dozijn overvalwagens van de federale politie te volgen om ter plaatse te komen. De gemeenteraad kondigde zich dan ook als bijzonder pittig aan: burgemeester Van Hoobrouck (wegens geknoei met de taal van oproepingsbrieven overigens nog altijd niet officieel benoemd) had te kennen gegeven dat zijn gemeenteraad wel oren had naar het pleidooi van Olivier Maingain. Om de discussie nog wat te kruiden, was de agenda van de raad met zorg samengesteld: 1. De eis om de vier onbenoemde burgemeesters in de rand, onder wie dus Van Hoobrouck, snel aan te stellen. 2. Een motie over de uitbreiding van het Brussels Gewest en 3. Het basisrecht om Frans te spreken in de gemeenteraad.

"Een pure provocatie", zo vonden nogal wat flaminganten. De raadsleden werden dan ook op een luidruchtig onthaal getrakteerd. Enkele tientallen Vlaamsgezinde manifestanten - opgetrommeld door het VB, Voorpost en het TaalAktieKomitee en gewapend met de twintig obligate leeuwenvlaggen - schreeuwden zich schor met bekende leuzen als 'België barst', 'Franskiljons buiten' en 'Franse ratten, rolt uw matten' - afgewisseld met het bijzonder fijnzinnige 'Franse sletten, toont uw tetten'. De politie hield de manifestanten op afstand en behalve wat geduw, getrek en enkele eieren kwam het niet tot noemenswaardige incidenten. De massaal aanwezige media, met ook opvallend veel buitenlandse belangstelling, registreerden de standpunten van Frank Vanhecke en co. en verzamelden daarna in de raadszaal.

"Er zijn niet veel burgemeesters die zoveel micro hebben gekregen als ik", begon Van Hoobrouck de zitting in zijn eigengereide Nederlands. "Maar we moeten rustig blijven. Ik vestig de aandacht dat ik zal ook maatregelen nemen tegen raadsleden die de orde verstoren." Zijn pleidooi bleef onbeantwoord, want toen de eerste Franstalige van wal stak met "Le conseil communal...", stormden VB'ers Luk Van Nieuwenhuizen en Joris Van Hauthem vanuit het publiek naar voor onder de kreet 'Nederlands! Nederlands!'. Ze werden manu militari uit de zaal gezet.

Toen de rust was weergekeerd was het aan Frank Vanhecke en Bart Laeremans om van zich te laten horen, met hetzelfde gevolg. 'Wezembeek Vlaams', schreeuwden ze toen de politie hen bij de arm greep en uit de zaal zette. Nog geen vijf minuten later was Marie-Rose Morel aan de beurt. "Hier spreekt men Nederlands", krijste ze. "U zet de verkeerde buiten." Blijkbaar hadden de manifestanten goed gedoseerd, want het tafereel herhaalde zich nog enkele keren met flaminganten die zich bij de eerste opstootjes gedeisd hadden gehouden.

Ondertussen gingen de discussies verder. Hoofdzakelijk in het Nederlands overigens, met die nuance dat sommige Franstalige raadsleden hun betoog systematisch met enkele Franse frasen aanvatten. De Franstalige meerderheid keurde de moties daarop zonder verdere plichtplegingen goed en na een klein uurtje kon eerste schepen Nicole Geerseau-Desmet besluiten met een woord van verzoening. "Al mijn eerbied voor de Vlamingen", klonk het in gebroken Nederlands. Maar Van Hoobrouck had het laatste woord: "Ik sluit de zitting en dank iedereen voor de kalm, en de politie voor de goede orde van deze event." En buiten, daar werd er voortgeschreeuwd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234