Dinsdag 13/04/2021

'IJzeren prinses' wil burgemeester worden van Parijs

De naam Nathalie Kosciusko-Morizet is onuitspreekbaar, zodat ze in Frankrijk als NKM bekendstaat. Achter de afkorting gaat een jonge politica schuil waar 's lands rechterzijde haar hoop op heeft gesteld. Volgend jaar wil zij burgemeester worden van Parijs.

Sinds enkele jaren is NKM, frêle aanblik maar hard karakter, een van de origineelste gezichten in de Franse politiek. Onder president Sarkozy was Kosciusko-Morizet (39) minister van Leefmilieu; in de aanloop naar diens poging tot herverkiezing trad ze als campagnewoordvoerster op. Toen de centrum-rechtse partij UMP na het electorale debacle in de rats zat en would-bevoorzitters Copé en Fillon elkaar voor de camera in de haren vlogen, wierp ze zich als gulden middenweg op en probeerde ze zelf partijleidster te worden.

Ingenieur en biologe

Opzet mislukt: voor de conservatieve vleugel van de UMP is NKM, een burgerlijk ingenieur en biologe, uit den boze. Te groen, te ethisch liberaal, te onklassiek rechts, te non-conformistisch en te veel maatjes met links. Bij de recente stembeurt over het homohuwelijk onthield de politica zich bijvoorbeeld, veeleer dan de partijlijn te volgen die rabiaat tegen was.

Toch wil de UMP Kosciusko-Morizet, de meest gevolgde twitteraar van de Franse politiek, voor het volle pond uitspelen. Net haar onconventionele profiel maakt haar tot de geknipte kandidate voor de bestorming van Parijs. In dat burgerlijke maar progressieve bastion wil NKM zich in 2014 tot burgemeester laten verkiezen, zo kondigde ze zopas aan. Na het Elysée is geen ambtswoning in Frankrijk zo invloedrijk en zo prestigieus als het Parijse Hôtel de Ville.

Tot dusver deelt de populaire PS'er Bertrand Delanoë daar de lakens uit, maar hij komt straks niet langer op. Als Delanoë volhardt in zijn plan om Anne Hidalgo in de strijd te gooien, zijn redelijk oncharismatische rechterhand, dan maakt NKM een forse kans, zeggen waarnemers. Voor de Parijse rechterzijde zou NKM's burgemeesterschap alleszins een schone lei zijn. Onder toenmalig burgervader Jacques Chirac, die de sjerp 18 jaar droeg en later president werd van de Republiek, ontaardde het gemeentebestuur in een bende. De Franse hoofdstad kreunde onder de corruptie en vriendjespolitiek, feiten waarvoor Chirac eind 2011 werd veroordeeld.

Aan Nathalie Kosciusko-Morizet nu om die herinneringen weg te wassen. NKM stamt uit een Poolse familie met Joodse wortels die al generaties lang actief is in de Franse politiek. Ze is bovendien een nazate van de Spaanse kardinaal Rodrigo Borgia, de latere paus Alexander VI, en diens Italiaanse dochter, de kunstzinnige maar geslepen Lucrezia.

Met haar Venetiaans blonde lokken, doorschijnende huid en elegante outfit straalt ook NKM noblesse uit. De prinses van de regering, noemden commentatoren haar in het tijdperk-Sarkozy, al sloeg die typering meer op haar aanblik dan op haar persoonlijkheid en interesses.

Tegen ggo's

Als weinig politici is Kosciusko-Morizet, die afstudeerde aan de gereputeerde Ecole Polytechnique, beslagen in 21ste-eeuwse thema's. Als minister riep NKM haar kennis van technologie, wetenschap en ecologie in om een reeks beleidsopties van premier François Fillon ter discussie te stellen. Zo liet ze in het parlement een amendement goedkeuren tegen het gebruik van ggo's (genetisch gemanipuleerde mechanismen) in de landbouw. Fillon reageerde woest en ontbood haar aanstonds voor een reprimande. NKM had de eenheid binnen de regering geschonden, zo fulmineerde hij.

Nathalie Kosciusko-Morizet, gehuwd met een linkse universiteitsprofessor, brak ook met het partijstandpunt door expliciet in het offensief te gaan tegen het extreem-rechtse Front National. Zo schreef ze een vlammend boek tegen boegbeeld Marine Le Pen en riep ze burgers op om links te stemmen in kiesdistricten waar anders FN-kandidaten verkozen dreigden te worden. De meeste UMP'ers pleitten juist voor een toenadering tot de FN-kiezers - en begrip voor hun standpunten.

Toch liet de politica, tot dusver burgemeester in de Parijse voorstad Longjumeau, ook steken vallen. Zo uitgesproken kritisch als ze zich bij momenten toonde, zo snel keerde ze naar de gevestigde orde terug toen de belaagde UMP de rangen moest sluiten. In de bijzonder rechtse campagne van Nicolas Sarkozy, vorig jaar, wrong ze zich niet zelden in bochten om toch maar geloofwaardig uit de hoek te komen.

Stadhuistaal

NKM die keihard van leer trok tegen migranten of het homohuwelijk verwierp? Ze klonk bepaald niet als wie ze was, en verstopte haar stadhuistaal achter raffinement en chic. NKM kreeg meermaals het verwijt dat ze haar principes had laten varen voor haar ambitie. Pas nadat Sarkozy verslagen was, vond ze haar ware zelf terug.

Uit peilingen blijkt dat de parisiens, ook al stemmen ze links en ligt Hidalgo op dit moment nog aan de leiding, grote belangstelling hebben voor de kandidatuur van NKM. Behoudens een verrassing ter elfder ure is dít alvast zeker: de volgende burgemeester van de Franse hoofdstad wordt een vrouw.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234