Donderdag 28/01/2021

IJzerbedevaart is subsidie kwijt

Minister Schauvliege besliste in december al de subsidie voor sociaal-cultureel werk aan het IJzerbedevaartcomité te schrappen. Daarmee ziet de vzw een jaarlijkse bijdrage van ongeveer 160.000 euro verdwijnen.

Vlaams minister en N-VA’er Geert Bourgeois blijft de vzw nog wel financiëren met een subsidie voor de erfgoedwerking. Dat geld dient echter in de eerste plaats voor het onderhoud van de IJzertoren, niet voor de activiteiten, waaronder de IJzerbedevaart.De beslissing van Schauvliege kwam er na een negatief advies van de bevoegde visitatiecommissie. Die besliste dat de gebruikte middelen niet meer in verhouding staan tot de activiteiten en werking van de vereniging. Bovendien mag de impact niet overdreven worden, volgens Schauvliege: “In 2011 zal het IJzerbedevaartcomité over ongeveer dezelfde middelen beschikken als in 2007.”Haar voorganger op Cultuur en voormalig Volksunieboegbeeld Bert Anciaux heeft het er moeilijk mee. “Ik vind het een spijtige beslissing en politiek inconsequent. CD&V is ieder jaar met grote trom op de IJzerbedevaart aanwezig. Maar in de praktijk wil de partij ze nauwelijks steunen, zo blijkt.” Anciaux is het IJzerbedevaartcomité altijd erg goed gezind geweest. “Ik heb de bedevaart de afgelopen jaren positief zien evolueren, ook in de werking. Het is niet meer dan normaal dat men moeite doet om dit te ondersteunen.” In weerwil daarvan zag de visitatiecommissie toch niet al te veel vooruitgang. “Beleid hangt niet enkel af van evaluaties. Er moet ook politieke verantwoordelijkheid genomen worden”, besluit Anciaux.Opvallend: met N-VA in de regering moet een symbool van de Vlaamse ontvoogdingsstrijd het met heel wat minder geld stellen. Partijvoorzitter Bart De Wever reageert veeleer laconiek. “De IJzertoren, dat is een symbool. De IJzerbedevaart is dat niet meer. De interne verdeeldheid tussen de (concurrerende extremistische, SC) IJzerwake en IJzerbedevaart heeft heel wat sympathisanten doen afhaken. Ook ik ga er niet meer naar toe.”Toch wil De Wever het geen terechte beslissing noemen. “Uit evaluaties is gebleken dat het comité geen recht heeft op dat geld. Goed, als dat zo is: punt andere lijn. Maar we zullen de minister nog wel uitgebreid ondervragen naar de beweegredenen voor haar beslissing.”Huidig voorzitter van het comité Paul De Belder adresseerde eind december al een brief aan alle sympathisanten. Daarin noemt hij de argumenten voor de niet-subsidiëring “hoogst twijfelachtig, soms totaal onjuist en subjectief”. Hij vervolgde: “We verliezen in één klap alle werkingsmiddelen, 150,000 euro per jaar, om de boodschap van het Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding - vrede, vrijheid en verdraagzaamheid - uit te dragen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234