Donderdag 22/08/2019

IJsbloemen

Wintersport met de bus

Elk jaar opnieuw wordt het hotel 'Lummi Linna' opgebouwd en weer afgebroken. Elk jaar ziet het er ook anders uit. 'Lummi Linna' is het Finse ijshotel in Kemi aan de Botnische Golf. Het gaat volgende week open en smelt midden april weer weg. De kamers hebben muren en plafonds van ijs, op de vloer ligt een sneeuwtapijt, op de ruiten staan ijsbloemen. Een vierdaags basispakket in halfpension kan al vanaf 326 euro, exclusief de vluchten. Je bereikt het ijshotel via een tocht met een ijsbreker en je hebt de mogelijkheid een rit te maken met een sneeuwscooter of een hondenslee.

* Info in de reiswinkel of Bureau Scandinavia tel. 02/521.77.70

Te voet

Met meer dan vierhonderd vertrekdata heeft Te Voet dit jaar een indrukwekkend reisaanbod. Het gaat telkens om recreatief wandelen: een combinatie van cultuur, natuur en fysieke inspanning. "Die formule sluit helemaal aan bij de huidige tendens tot onthaasting", zeggen Bart Hollands en Pascal Goethals van de touroperator. Dit jaar vallen er naast de meer klassieke aanbiedingen, die variëren van weekends over hoteltochten tot berghuttentrekkings, ook een aantal nieuwigheden op. Met een cultuurhistoricus kun je in Zuid-Frankrijk naar de Roya-vallei aan de Italiaanse grens (zeven dagen in mei en oktober, 584 euro). In Roemenië kun je kennismaken met een aantal gemeenschappen die daar al eeuwen een eenvoudig bestaan leiden, vaak zonder telefoon en elektriciteit (elf dagen in juli en september, 899 euro). Uitzonderlijk is een vulkanenreis naar Italië. Je combineert de Vesuvius, de Stromboli, de Etna en de Vulcano (tien dagen in juni, 1.101 euro). Buiten Europa is het aanbod uitgebreid met nieuwe wandelreizen in onder meer Turkije, Chili, Groenland. Tientallen begeleiders geven morgen (zondag) vanaf de middag in het Kunstencentrum Vooruit in Gent uitleg en raad. Er is ook een exclusief optreden van een groep Mongolen.

* Te Voet, Sint-Jozefstraat 82, 2018 Antwerpen, tel. 03/218.86.67, website: www.tevoet.be

Hengelen

Belgisch Luxemburg is een aangename streek voor hengelaars. En de toeristische dienst wil het de vissers er nog gemakkelijker maken door de uitgave van een praktische kaart in het Frans en het Nederlands. Die kaart is bijzonder nuttig als je bijvoorbeeld wilt weten waar en wanneer je wat aan de haak mag slaan, hoe het zit met het nachtvissen op karper, waar de meren van de stuwdammen liggen, welke lessen gegeven worden in de visschool van Houffalize... Voorts krijg je een pak adressen van logiesmogelijkheden vlakbij het viswater. De kaart is gratis te krijgen, maar via een overschrijvingsformulier heb je de mogelijkheid om bij te dragen in de verzendingskosten. Sympathiek.

* Toeristische Federatie van Belgisch Luxemburg, Quai de l'Ourthe 9, 6980 La Roche-en-Ardenne, tel 084/411.011, fax: 084/412.439, e-mail: info@ftlb.be, website: www.ftlb.be

Als je opteert voor een busreis naar de sneeuw, kun je met Landscape zowel naar Frankrijk, Oostenrijk als Italië. Wie geen volledige week weg kan, heeft de keuze tussen weekend- en midweekski. Voor het weekend zijn er afreizen op donderdag- en vrijdagavond. Je keert dan terug op maandag of dinsdag. Reken voor drie dagen skiën (vijf dagen reis) in de omgeving van Kronplatz op circa 200 euro. Vier dagen in Chamonix komt op zo'n 230 euro. De prijzen zijn inclusief de reis per slaapbus, halfpension en de transfers naar het skigebied. Een week all-in kan al vanaf 389 euro.

Info in de reiswinkel

Hoger-lager in Italië

In Italië zijn de toegangsprijzen van de musea aangepast aan de euro. Het goede nieuws is dat een ticket voor zo'n 200 van de 260 kleinere staatsmusea een beetje goedkoper is geworden; de andere zijn iets in prijs gestegen. Vooral in de grotere musea moet je vaak wat meer betalen, zoals de sites van Pompeï en het Uffizi in Firenze. Daar kost een kaartje nu respectievelijk 6,50 en 8,50 euro. De complete lijst van musea en tentoonstellingsruimten kan bekeken worden op de website: www.beniculturali.it.

Nationaal Italiaans Verkeersbureau, Louizalaan 176, 1050 Brussel, tel. 02/647.17.41, fax: 02/640.56.03, e-mail: enit- bel@infonie.be, website: www.enit.it

Fred Braeckman

Wandelgids

Reisschrijver Paul Maes heeft zich al veel jaren toegespitst op het ontdekken van allerlei originele wandelstreken. Zo heeft hij ooit eens een tocht beschreven langs de taalgrens. In 'Wandelvakanties dicht bij huis' (Uitg. Lannoo, 19,95 euro) geeft hij samen met een aantal medewerkers twintig suggesties voor meerdaagse wandelvakanties in België, Nederland en de buurlanden. En daarbij hoort ook Engeland. De trips zijn tussen de twee en de zeven dagen lang en begin- en eindbestemming zijn altijd gemakkelijk te bereiken met de trein. Bovendien is uitgekiend dat je niet per se in een duur hotel moet overnachten. Vaak kan je ook een etappe schrappen als je de tocht wat korter wilt maken. Wandelen betekent niet altijd dat je alleen maar de natuur intrekt. Een boeiende tip is een tocht van twee of drie dagen door Londen. Van het noordelijke Highgate en kunstdorp Hampstead tot Greenwich en de Docklands als je de hele tocht maakt. Ook in Parijs is een dergelijke lange stadswandeling uitgetekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden