Maandag 24/01/2022

IJsbaan voor langeafstandsschaatsen in België: een utopie?

Bart Swings Beeld AFP
Bart SwingsBeeld AFP

De olympische prestaties van snelschaatsers Jelena Peeters en Bart Swings in Sochi hebben het langebaanschaatsen in België op de kaart gezet. Om de sport helemaal te lanceren, pleit de Koninklijke Belgische Snelschaatsfederatie (KBSF) voor de uitbouw van de schaatsinfrastructuur.

In januari werd wintersport aangekondigd als 'Sport van het jaar 2014'. Met initiatieven als het Sochi-huis in Liedekerke worden allerlei wintersporten extra in de kijker gezet. "Ook de successen van Bart Swings in Sochi en de media-aandacht die daarbij komt kijken, zijn positief voor de wintersport, in het bijzonder voor het schaatsen. Hopelijk heeft dat ook zijn effect op de aangroei van het aantal schaatsers", aldus KBSF-voorzitter Antoine Van Vossel.

"Maar er is meer nodig om het schaatsen in België te lanceren", stelt Van Vossel. België beschikt niet over een ijsbaan van 400 meter waarop langeafstandsschaatsen beoefend wordt. Ter vergelijking: Nederland heeft er zestien. "Zonder schaatsbanen kan je mensen niet warm maken voor de sport, zeker niet in een land waar geen cultuur van wintersport heerst", zegt de bondsvoorzitter. "In de afgelopen tien jaar zaten we drie keer dichtbij de bouw van een baan, zowel met privé-investeerders als met plaatselijke overheden. Maar aan een schaatsbaan hangt een kostenplaatje vast."

Kostprijs: tussen 15 en 20 miljoen euro
Volgens Hugo van der Poel, voorzitter van het Nederlands sportonderzoekscentrum Mulier Instituut, kost de bouw van een 400m-ijsbaan tussen 15 en 20 miljoen euro. De Nederlandse professor is van oordeel dat er in België geen markt is voor een ijsbaan van 400 meter, waardoor de overheid altijd zal moeten bijspringen. "Het valt te begrijpen dat er nog geen investeerders in België gevonden zijn. Een baan exploiteren is een dure aangelegenheid. Je moet grond, een gebouw en ijsinstallaties kopen. Maar ook de onderhoudskosten lopen op tot een paar miljoen per jaar."

Van der Poel benadrukt ook het belang van nevenactiviteiten. "Een hal enkel voor topsporters is niet nuttig. Het ijs moet onderhouden worden, dus zijn er amper extra kosten voor het grote publiek. Bovendien creëer je zo inkomsten, ontdek je nieuwe talenten en kan je een bredere basis voor de sport ontwikkelen. Je moet het commercieel interessant maken."

KBSF-voorzitter Van Vossel hoopt dat er, behalve een langeafstandsbaan, op langere termijn ook een wintersportcentrum centraal in het land uit de grond gestampt kan worden. "In zo'n centrum zouden allerlei disciplines beoefend kunnen worden zonder dat atleten verre verplaatsingen moeten maken. We hebben dat plan al voorgesteld aan Bloso, voorlopig zonder resultaat."

Promotie wintersport
Michel Van Espen, afdelingshoofd Infrastructuur en Logistiek bij Bloso, legt uit dat Bloso in het kader van de campagne 'Sport van het Jaar 2014' vooral promotie wil maken voor de wintersport. De uitbouw van de infrastructuur is geen prioriteit. "Het slechtste wat we kunnen doen, is inspelen op het succes van Bart Swings en Jelena Peeters, hoe geweldig zij het ook gedaan hebben. De realisatie van een langeafstandsbaan moet objectief bekeken worden", verklaart Van Espen het standpunt. Volgens het afdelingshoofd moet de draagkracht voor een ijsbaan eerst onderzocht worden. "Tot op heden is er nog geen vraag naar een onderzoek geweest. Maar wanneer uit een onderzoek blijkt dat er nood is aan een 400m-ijsbaan, dan zijn er nog andere parameters van invloed: de locatie, het bepalen van de investeringen en de middelen."

Het kabinet van Vlaams minister van Sport Philippe Muyters laat bij monde van communicatieve raadgever Sofie De Vriese weten dat er subsidies voorhanden zijn voor de bouw van een 400m-baan. "In het kader van de bovenlokale sportinfrastructuren kan een project voor een lange ijsbaan steun van de Vlaamse overheid krijgen. Daarvoor moet het dossier voldoen aan een aantal criteria, zoals haalbaarheid en duurzaamheid. We kunnen nog niet meedelen of zich een ijsbaan tussen de ingediende projecten bevindt, want tot vandaag (vrijdag 21 februari, nvdr.) hebben gemeenten, steden en provincies de tijd om een voorstel in te dienen."

Te weinig middelen
Volgens Van Vossel is er echter niet alleen een gebrek aan infrastructuur, de KBSF beschikt ook over te weinig middelen. "We krijgen steun van de Internationale Schaatsunie (ISU), Bloso en het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) en voorts zijn er de weinige sponsorgelden. We zijn dankbaar voor de steun, maar dat is niet voldoende. Gelukkig kunnen onze toppers rekenen op eigen sponsors", aldus de KBSF-voorzitter.

Volgens hem is het crowdfundingsproject van Bart Swings typerend: het legt het financiële pijnpunt van het schaatsen, een niet-erkende sport in ons land, bloot. "Schaatsen is de laatste jaren enorm geëvolueerd. De tijden worden steeds sneller door gespecialiseerde trainingen, beter materiaal en continue begeleiding. Dat maakt het natuurlijk ook allemaal veel duurder."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234