Donderdag 25/02/2021

'Iets voor de misganger, niet de cultuurliefhebber'

'Wie gaat daar in godsnaam naar luisteren?' Het tijdstip van het nieuwe cultuurprogramma op Radio 1, dat 's zondags tussen 7 en 9 uur zal worden uitgezonden, stuit op onbegrip. Nochtans blijken de luistercijfers op dat moment beter dan die van Joos.

Van 'Is dit nu een betere plaats voor cultuur bij de VRT?' tot 'Schandalig' en 'Sommige grappen schrijven zichzelf'. Op Twitter werd er gisteren bitter gereageerd op het nieuws dat er begin februari een nieuw cultuurprogramma op Radio 1 zal worden uitgezonden. Niet zozeer de komst van dat programma maar wel de plaats in het zendschema is velen een doorn in het oog. Wie het wil beluisteren, zal er hoogstwaarschijnlijk 's zondags zijn wekker voor moeten zetten: het gaat de ether in tussen 7 en 9 uur. Dat willen heel veel mensen niet doen, geven ze nu al aan. Ook radiostem Kurt Van Eeghem niet.

"Nochtans is de presentatrice (Annemie Tweepenninckx, FVG) een fantastische aanwinst. Ze heeft veel ervaring opgedaan bij Klara en gaat zonder twijfel ook op Radio 1 uitstekend werk leveren. Ik vind het jammer dat ik dat niet zal horen, want op dat uur lig ik op zondag nog in mijn bed", zegt Van Eeghem.

Hij vindt het een raadsel waarom cultuur zo vroeg op zondag geprogrammeerd wordt. "Dat is niet het moment om met pakweg een zwaar interview met een regisseur uit te pakken. Sowieso geloof ik niet dat je de cultuurliefhebbers dan zult bereiken. Het merendeel van hen gaat net op zaterdagavond naar voorstellingen, concerten en vernissages. De kans dat zij de dag nadien om halfzeven opstaan, schat ik klein in."

Auteur Marc Reugebrink noemt het nog maar eens een bewijs van hoe er bij de openbare omroep met cultuur wordt omgesprongen. "Het wordt te elitair bevonden, te moeilijk, en dus moet het maar naar een of ander slot verdrongen worden: ofwel heel laat, wanneer bloot en seks kan, ofwel op een moment dat alleen wie naar de vroegmis wil, wakker is. Het bewijst dat ze alleen maar bezig zijn met cijfertjes, en niet met een beleid waarmee ze een divers publiek proberen aan te spreken."

Opvallend is echter dat het tijdstip waarop het nieuwe cultuurprogramma te horen zal zijn bij de beste op zondag op Radio 1 hoort. Uit luistercijfers waarop De Morgen de hand kon leggen, blijkt zelfs dat het blok tussen 7 en 9 uur na Sporza, dat tussen 14 en 20 uur wordt uitgezonden, de meeste luisteraars telt.

Op dat moment presenteert Evert Venema Dageraadplaats, een breed actuaprogramma waarin vaak culturele thema's en gezichten aan bod komen. Zondag werd er nog vooruitgeblikt op "dé culturele fijnkost van 2014". Dageraadplaats was in de periode april-juni 2013 goed voor 191.733 luisteraars. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan het afgevoerde en veelbesproken middagprogramma Joos, dat weliswaar elke weekdag werd uitgezonden maar in diezelfde periode maar 161.928 luisteraars telde.

Annemie Tweepenninckx wilde gisteren niet communiceren, noch over haar programma, noch over het tijdstip. Ook over het nieuwe zendschema houdt Radio 1 de lippen stijf op elkaar tot enkele dagen voor de start. "Dan zullen we het volledige verhaal brengen", klinkt het. Het is niet uitgesloten dat cultuur daarin een nog grotere plek krijgt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234