Woensdag 02/12/2020

'Iemand moet zeggen dat dit gewoon niet kan'

Van 'Je bent té mooi' tot 'Ik wil met je slapen', iedereen die in Brussel benen en geen ballen heeft wordt ermee geconfronteerd. De 'complimentjes' kwamen Tine Vanhee zodanig de strot uit dat ze er een reportage over maakte.

De burgemeester van Mechelen rekent op 'lokagentes' om al te vrijpostige mannen op heterdaad te betrappen. In Brussel kan je sinds een maand een GAS-boete krijgen voor het beledigen van vrouwen. Goed zo, vindt Tine Vanhee (28). "Iemand moet eindelijk eens hardop zeggen dat dit gewoon niét kan." In een vlaag van verontwaardiging mailde ze de VRT met het aanbod om het teveel aan testosteron in beeld te brengen. Met een knoopsgatcamera stapte ze het traject van het Noord- naar het Zuidstation verschillende keren af. Amper drie kilometer, genoeg om het brede spectrum aan ongevraagde opmerkingen in een reportage te gieten. "Ik woonde nog maar een paar dagen in Brussel of een man sliste naar mij in het Noordstation. Ik schrok en reageerde met de opmerking 'un peu de respect, s'il vous plaît'. Hij werd agressief en gooide een aansteker in mijn gezicht. Meestal blijven mensen dan gewoon toekijken. Als iemand 't'es trop sexy' zegt, komt niemand tussen. Het lijkt ook onschuldig, maar het suggereert wel dat die mannen de macht hebben om jou te keuren of dat jij hen om iets gevraagd hebt."

Hoe reageer je op zulke opmerkingen?

"Je blik naar de grond richten.

Een rokje tot op de knie met daaronder panty's en een legging (lacht). Het helpt, een beetje."

De mannen in je reportage zijn stuk voor stuk van Afrikaanse of Maghrebijnse origine. Toeval?

"Het is heel hypocriet maar ik ben blij dat mijn Marokkaanse ex-vriend het in de reportage zelf zegt: meestal zijn het een bepaald soort Noord-Afrikanen en Afrikanen. Mijn ervaringen op reis in Marokko en Afrika komen sterk overeen met de manier waarop het er in Brussel aan toe gaat. Westerse vrouwen mag je lastigvallen, dat lijkt de onderliggende gedachte."

Is het een etnisch probleem?

"Mannen die vrouwen lastigvallen, het is van alle tijden. Ik ben vertrokken uit mijn eigen ervaring. Mijn ex zegt het zelf: wie uit een cultuur komt waar vrouwen zich volledig bedekken, ziet het kleinste beetje bloot als een uitnodiging. Alleen vindt hij dat hij in dit land de gewoonten en de wetten respecteert, want dat is volgens hem integratie. Ondanks die overtuiging hadden wij ook af en toe discussies over hoe kort een rok kan zijn of hoe diep een decolleté. Het zit dus echt diepgeworteld. En ik kleed mij verre van uitdagend.

"Een politica als Yamila Idrissi vindt dat dergelijk negatief gedrag wijst op uitsluiting, jaloezie en frustratie. Dat is volgens mij een correcte redenering, maar dat neemt niet weg dat je eerst 'stop' moet zeggen. Of het nu om haantjesgedrag of de uiting van een dieper onderliggend probleem gaat, dit kan en mag niet. In die zin heb ik veel reacties gekregen."

Reacties zoals: doe de immigratiepoort nu dicht!

"Harde taal ja. En dat is absoluut niet de bedoeling. Brussel zou niet leuk zijn zonder migranten. Maar er is veel te lang niet goed nagedacht over migratie. En opdat het goed zou werken moet je de problemen bespreken, zoals je dat in een huwelijk doet. De mantel der liefde van de linkse partijen wakkert racisme net aan."

Een reportage op de VRT, getuigenissen van slachtoffers op internet: de communicatie is behoorlijk eenzijdig, Nederlandstalig en eensgezind.

"Mijn Franstalige vrienden ondervinden er evenveel hinder van. Ik woon nu in Gent, de verhalen zijn vergelijkbaar. Dit is een aanzet, een signaal voor politici. Op school, in de opvoeding: daar moet het gebeuren. In het Brusselse onderwijs zouden ze heus wat explicieter mogen zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. En dat vrouwen sinds de emancipatiestrijd vrij zijn om zich te kleden en zich te gedragen zoals zij dat zelf willen."

De reportage Chérie ça va? Tu es vraiment charmante is online te bekijken via de website van Koppen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234