Zaterdag 19/06/2021

Iedereen Zijn museum

Een saaie bedoening voor de een, het paradijs op aarde voor de ander. Maar op ieder potje past een dekseltje en dat is bij musea niet anders. Nog niet gevonden welk museum helemaal jouw ding is? Wij zochten de leukste musea van de provincie voor de meest uiteenlopende persoonlijkheden.

Tijdreizen, voorlopig kan je daar samen met je koters enkel over dagdromen. Tenzij jullie een bezoekje brengen aan het Huis van Alijn, waar je in het enige bewaarde godshuis in Gent terugkeert in de tijd. Dwaal door de prachtig ingerichte geboortekamer, keuken, apotheek en snoepwinkel gevuld met spulletjes van meer dan honderd jaar geleden en ontdek hoe je overgrootouders leefden en werkten. Voor de kleinste bezoekers heeft het museum bovendien spannende zoektochten in petto. Naast een kleutertoer is er ook een speurtocht die de wat groteren, gewapend met een schatkaart en detectiveboekje, naar de moordenaar van huisspookje Hendrik van Alijn leidt. Vergeet op het einde van je bezoek niet met je ukken in de Photomatique te duiken als aandenken aan deze memorabele tijdreis!

Huis van Alijn, Kraanlei 65, 9000 Gent. www.huisvanalijn.be.

Word je als ouder dagelijks gebombardeerd met vragen door je nieuwsgierige zoon of dochter? Op de vragen "kunnen berken verdriet hebben", "praten bijen met elkaar" en "gebruiken planten zonnepanelen voor het verzamelen van zonne-energie" vind je in de Tuin van De wereld van Kina sowieso een antwoord. Op je buik in het gras kan je je samen met je kids in maar liefst 1.500 soorten planten, grassen en bomen verdiepen. Zo zijn er perken met geneeskrachtige kruiden, sierplanten en verfbloemen. Struin door de sprookjesachtige Tinkeltuin, waar telkens één zintuig centraal staat of vergaap je vanop een veilige afstand aan de bijen en spinnen die zich uitleven in het groen.

De wereld van Kina: de Tuin, Berouw 55, 9000 Gent. www.dewereldvankina.be.

Op 5 en 6 september tuf je maar beter richting het Stoomcentrum van Maldegem. Dan is Thomas de stoomlocomotief, naast een indrukwekkende trein ook een populair televisiefiguurtje, voor de tweede keer te gast op de voormalige stationssite. De bekende trein blaast dit jaar 70 kaarsjes uit, als dat geen goeie reden is voor een waar volksfeest op kindermaat. Heb je dat weekend al andere plannen? Niet getreurd, ook zonder Thomas is het Stoomcentrum een bezoekje waard. Dwaal rond tussen elf oude locomotieven en rij op zondag mee in een authentieke stoomtrein van Maldegem naar Eeklo in oude rijtuigen met houten banken of zetels met stoffen bekleding. Voor je er erg in hebt, waan je je een machinist. Vergeet je selfiestick niet!

Stoomcentrum Maldegem, Stationsplein 8, 9990 Maldegem. www.stoomcentrum.be. De stoomtrein rijdt nog op zondagen 13, 20 en 27 september.

Of je nu voor het eerst in Gent te gast bent of een doorgewinterde stadsduif bent, het STAM is de perfecte toegangspoort tot de schoonste stad van Vlaanderen. In de voormalige Bijlokeabdij wandel je door de Gentse geschiedenis en ontcijfer je de stad laag per laag. Saai hoeft dit in geen geval te zijn, zo kan je op luisterbanken genieten van getuigenissen over Gent van Erasmus, Victor Hugo, Albrecht Dürer en Virginie Loveling of je vergapen aan de beelden die fotograaf Carl De Keyzer schoot van voorbijgangers in de randgemeenten. Als je na de tentoonstelling zin hebt gekregen om zelf je ideale stad te bouwen, kan je je op duizenden LEGOsteentjes storten. De vier bekendste torens van Gent, die staan er al.

STAM, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. www.stamgent.be.

Voor archeologische vondsten moet je niet naar het Forum Romanum in Rome of de ruïnes van Pompeï. Iets dichter bij de deur, in Velzeke, kom je aan de hand van bodemvondsten uit de streek te weten hoe onze voorouders leefden. Het museum werd opgericht daar waar vroeger een Gallo-Romeinse, bloeiende nederzetting op het kruispunt van twee heirbanen lag. Ook in Ename ligt de geschiedenis voor het rapen: een archeologische site met overblijfselen van een vroegmiddeleeuwse burcht en een benedictijnenabdij én een archeolabo waar kinderen zelf vondsten kunnen onderzoeken.

Provinciaal Archeologisch Museum Ename, Lijnwaadmarkt 20, 9700 Oudenaarde-Ename. Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke, Paddestraat 7, 9620 Velzeke. www.pam-ov.be.

undefined

Leve de Buren van de Abdij, een bonte groep buurtbewoners van de Sint-Baafsabdij die de oudste site van Gent openstellen op zondag en er geregeld concerten en ontmoetingen organiseren. Een ideale gelegenheid om de abdij, die in de zevende eeuw werd gesticht, beter te leren kennen. Als je hier door de kloostergangen en de tuin dwaalt, besef dan dat dit ooit een van de machtigste kloosters van de Lage Landen was.

Sint-Baafsabdij, Voorhoutkaai, 9000 Gent.

www.burenvandeabdij.be.

De Ronde van Vlaanderen elke dag opnieuw beleven en zelfs winnen? Daar droomt elke rechtgeaarde wielerfanaat van. In het Centrum Ronde Van Vlaanderen kruip je in de huid van Rondehelden en voel je op interactieve attracties de nijdigheid van de hellingen en de onbarmhartigheid van de kasseien. Dat wordt zweten! Doorbomen over je heroïsche sportprestatie kan in Brasserie De Flandrien, die met haar verzameling truien, foto's, bidons en memorabilia een museum op zich is. Nog tot eind december kan je in het Centrum trouwens je licht opsteken over de 46 passages van de Ronde van Frankrijk in ons land. Voldoende inspiratie om zelf in het zadel te kruipen? In de Museumshop kan je naast fietskaarten, drinkbussen en binnenbandjes prachtige retroshirts op de kop tikken. Spurtbom of wieltjeszuiger, iedereen is welkom.

Centrum Ronde van Vlaanderen, Markt 43, 9700 Oudenaarde. www.crvv.be.

Je hoeft niet te diep in het glas te hebben gekeken om hier van de ene verbazing in de andere te vallen. Perspectiefillusies, spiegeltrucs, meetkundige illusies, zoekprenten, hologrammen en optische curiosa doen je twijfelen aan je ogen en hersenen. In het Illuseum is van elk principe van optische illusie wel een voorbeeld aanwezig. Geen wonder dat de ooohs en aaahs er door de vertrekken stuiteren!

Illuseum, Victor Braeckmanlaan 123, 9040 Sint-Amandsberg. www.illuseum.be.

Een ridder tegen het geharnaste lijf lopen of tot schildknaap geslagen worden, daarvoor moet je in het Gravensteen zijn. Het gevoel van rijkdom en macht dat kruisvaarder Filips van de Elzas in zijn burcht moet hebben ervaren, wordt tussen de hoge kantelen tastbaar. Via een wenteltrap kom je in het museum voor gerechtsvoorwerpen aka de folterkamer terecht. Hier werden verdachten opgesloten, beticht en gefolterd, vonnissen uitgesproken en executies voltrokken. Duimschroeven, een schandmasker en halsbanden zijn slechts enkele van de instrumenten die gebruikt werden. Bekomen van die portie gruwel kan hoog in de donjon van de burcht, waar je beloond wordt met een geweldig zicht over Gent.

Gravensteen, Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent. gravensteen.stad.gent.

Gekken, onnozelen en misvormden werden in de middeleeuwen te kijk gezet op kermissen en verbannen naar de rand van de samenleving. De volksgeneeskunde probeerde met magie, kruiden, aderlatingen en het plaatsen van bloedzuigers depressies en andere psychische kwalen te lijf te gaan. Vandaag staan de zaken er gelukkig anders voor. In de oase van het oudste krankzinnigengesticht van België kom je niet alleen meer te weten over de geschiedenis van de psychiatrie. Je kan er ook tot 11 oktober aan de hand van foto's zien hoe de relatie tussen fotografen en patiënten door de jaren heen veranderde: van foto's als inventarisatiemateriaal in het begin van de twintigste eeuw tot selfies vandaag.

Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, 9000 Gent. www.museumdrguislain.be.

Gent-habitués hoeven we natuurlijk niet meer te vertellen dat het S.M.A.K. een plek voor experiment en vernieuwing is. De vaste collectie van nationale en internationale topwerken in het S.M.A.K. wordt gepresenteerd in wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen. Zoals de monumentale, geometrische muurtekeningen van de Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt of de sculpturale vormen in marmer, fluweel, gips en papier van de compromisloze artieste Lili Dujourie. Ons zou het niks verbazen als je daarna de onweerstaanbare drang voelt zelf een penseel ter hand te nemen.

S.M.A.K., Jan Hoetplein 1, 9000 Gent. www.smak.be.

Wie aan Machelen-aan-de-Leie denkt, denkt aan Roger Raveel en diens schilderijen waarin landelijke achtertuintjes met wasdraad en betonnen muurtjes de hoofdrol spelen. De oude meester integreerde ook vaak witte vierkanten in zijn werk, die afwezigheid voorstellen, of spiegels zodat de omgeving deel van zijn werk kon worden. Sinds 1999 heeft Raveel zijn eigen museum in zijn geboortedorp, gebouwd naar een ontwerp van architect Stéphane Beel. Vergeet na je bezoek niet te verdwalen in het prachtige dorp dat zich neervlijt bij de oever van een oude Leiearm.

Roger Raveelmuseum, Gildestraat 2-8, 9870 Machelen. www.rogerraveelmuseum.be.

In het Museum van Deinze en de Leiestreek kwam de 10-jarige Stief Desmet via zijn vader met de kunst van Emile Claus in contact. Toen al rees bij hem het verlangen om ook zoiets te kunnen. En kijk, hij mocht zijn werk al tentoonstellen in Gent, Haarlem, Amsterdam en Los Angeles. Naast schilderen maakt Desmet ook installaties, sculpturen en video's. Zijn kunst omschrijft hij zelf als een vorm van escapisme. Geen wonder dus dat hij in het museum de schrijvershut die H.D. Thoreau bewoonde tijdens het schrijven van Walden (1854) nabouwde. Na de tentoonstelling zal hij de hut heropbouwen in de Ardennen en als extra atelier betrekken.

Museum van Deinze en de Leiestreek, L. Matthyslaan 3-5, 9800 Deinze. www.museumdeinze.be.

Moderne kunst in de vrije natuur, daar tekent Verbeke Foundation voor. Met zijn 12 hectare natuurgebied en 20.000 vierkante meter overdekte ruimten is het de spectaculairste private kunstsite van ons land. In het museum tref je een grote collectie collages en installaties aan, uit de periode tussen 1915 en nu. Smaakt een bezoekje naar meer? Je kan hier blijven slapen in de Casanus, een uitvergroting van de dikke darm in polyester of op de Campingflat met op elke verdieping een tentje. Het domein verlaat je ongetwijfeld geïnspireerd.

Verbeke Foundation, Westakker, 9190 Kemzeke. www.verbekefoundation.com.

Heb je zelf minstens twintig paar schoenen in je kast staan? Dan zal een bezoekje aan Shoes Or No Shoes? (SONS) je vast weten te bekoren. In Kruishoutem wacht jou een ongelooflijke schoenencollectie, met exemplaren bewerkt door kunstenaars van over de hele wereld. Voor de echte fashionista's is er de designercollectie, met unieke schoenen ontworpen en bewerkt door onder anderen Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin en Manolo Blahnik. Opgepast, kijken mag, aankomen en meenemen niet!

Shoes Or No Shoes? Vandevoordeweg 2, 9770 Kruishoutem. www.shoesornoshoes.com.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Provinciaal Archeologisch Museum Velzeke

STAM

Stoomcentrum MAldegem

Huis van Alijn

S.M.A.K.

Illuseum

Verbeke Foundation

Shoes or no shoes?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234