Maandag 28/11/2022

Isolatie

Iedereen wil isoleren, maar het materiaal is op. Wat nu?

null Beeld David Rozing/Hollandse Hoogte
Beeld David Rozing/Hollandse Hoogte

Net op het moment dat een heleboel mensen hun woning extra wil isoleren, duiken er problemen op met de voorraden. Dat meldt De Tijd. De gevolgen voor de bouwsector, maar ook voor de consument zijn groot. Vijf vragen over de isolatieschaarste. 

Sara Vandekerckhove

1. Wat is het probleem?

Sinds begin dit jaar zijn de prijzen van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR), de meest gebruikte isolatiematerialen in ons land, de hoogte ingeschoten. Volgens een rondvraag van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) gaat het om prijsstijgingen tot ruim 25 procent.

Bovendien laten ook de leveringen extreem lang op zich wachten. Iets meer dan de helft van de bedrijven geeft aan dat ze weken moeten wachten op een levering. Bij 10 procent loopt dat zelfs op tot enkele maanden. “Zomaar overschakelen op andere materialen is geen optie”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. “Dit zijn chemische producten die met een beperkte dikte toch een goede isolatiewaarde geven. Bouwtechnisch is het niet altijd mogelijk om iets anders te gebruiken.”

2. Hoe komt het?

De wereldwijde productie kan de vraag niet volgen. Dillen: “Onder invloed van de klimaattop en verschillende klimaatconferenties is men nu overal beginnen isoleren. Ook in China. En dat zorgt voor een enorm grote vraag.” Daarnaast wijst de VCB naar de producenten van de chemische producten. Zeker een van de componenten van polyuretheen, Mdi (hard polyurethaan), is erg moeilijk te verkrijgen.

Bij enkele van de grootste Mdi-producenten wereldwijd doken eind vorig jaar problemen op. Zo vielen er zelfs doden bij enkele incidenten bij het Duitse bedrijf BASF. Bij een andere grote producent, Huntsman, lag de fabriek enkele weken stil voor een driejaarlijks onderhoud. “Al vraag ik me af of die onderhoudsbeurten bijvoorbeeld niet kunnen wachten”, zegt Dillen. “Net nu is het ideaal om te isoleren: het is niet te warm, niet te nat. Straks is het bouwverlof en is de vertraging enorm.”

3. Wat zijn de gevolgen voor de bouwsector?

In de bouwsector scheuren ze stilaan hun broek aan al dat isoleren. De rondvraag van de VCB leert dat bijna 9 op de 10 bedrijven aangeven dat het bij bestaande contracten niet mogelijk is om de prijsstijging door te rekenen aan de klant. Bovendien zorgt de schaarste voor een stijgende technische werkloosheid. Dillen: “Een paar honderd mensen zijn nu al getroffen, maar het probleem wordt natuurlijk alleen maar erger. Nu heeft vooral de afwerkingssector er last van, maar ook de algemene aannemers zullen het binnenkort voelen. Het is een cascade.” Een op de zes bedrijven spreekt van personeelsinkrimping.

4. Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Heel wat mensen hebben nog snel voor eind 2016 dakisolatie besteld, omdat ze op die manier dit jaar nog konden genieten van een fiscaal voordeel. Een heleboel van die bestellingen moeten nu uitgevoerd worden. Voor die klanten verandert er wellicht weinig, al is de kans reëel dat sommigen noodgedwongen langer zullen moeten wachten.

Voor nieuwe klanten zitten er wel prijsstijgingen aan te komen. Volgens de rondvraag van de VCB is 9 op de 10 bedrijven van plan om bij nieuwe contracten hogere prijzen aan te rekenen.

5. Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Voor de Vlaamse Confederatie Bouw is het duidelijk: de producenten moeten in actie schieten en hun productie opvoeren. Daarnaast vraagt de VCB aan de Vlaamse regering de mogelijkheid om de uitvoeringstermijn van bestaande contracten te verlengen, of - als de kosten te hoog oplopen - te herzien of zelfs te verbreken.

Een piste die Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) voorlopig niet ziet zitten. “Ik heb begrip voor de situatie, maar er er zijn nog heel wat andere isolatiematerialen. Daar is, voor zover wij weten, vandaag geen schaarste.” De uitvoeringstermijnen aanpassen is volgens Tommelein dus nog niet aan de orde, al benadrukt hij dat het aan de FOD Financiën is om daarover te oordelen.

De vraag van de VCB om de uitzonderlijke situatie te erkennen als overmacht en hierover een omzendbrief op te maken, zal Tommelein bespreken met zijn federale collega’s.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234