Dinsdag 19/01/2021

Franse politiek

Iedereen tegen Le Pen in 'Le Grand Débat'

Vlnr: François Fillon, Emmanuel Macron, Jean-Luc Melenchon, Marine Le Pen en Benoit Hamon.Beeld AFP

De vijf belangrijkste Franse presidentskandidaten hebben voor het eerst met elkaar gedebatteerd over hun plannen. In Le Grand Débat, dat rechtstreeks werd uitgezonden op TF1, beklemtoonden de vijf vooral hun bekende standpunten.

Hoewel het programma Le Grand Debat heette, was er lang maar weinig tegensprekelijk debat tijdens de uitzending van tweeëneenhalf uur. De vijf kandidaten stonden in een ronde, elk achter een desk, en antwoordden op de vragen die de moderatoren hen stellen. Over onderwijs, over veiligheid, over migratie. Alle belangrijke thema's kwamen aan bod, maar het duurde een uur voor er echt wat vuur in het debat kwam.

Niet toevallig gebeurde dat toen het over migratie en vluchtelingen ging. Marine Le Pen, de kandidate van het Front National, beklemtoonde dat ze een totale immigratiestop in Frankrijk wilde. Toen het over de boerkini ging, pleitte ze ook voor het opnemen van het secularisme in het werkreglement. Religieuze kledij dragen zou niet meer kunnen. Ze voegde er meteen aan toe dat Emmanuel Macron, de onafhankelijke liberale kandidaat, voor de boerkini was.

Macron, die wat flauwtjes aan het debat begonnen was, ging meteen in de aanval. Hij probeerde zich als president voor heel Frankrijk te profileren door Le Pen te verwijten dat ze Frankrijk verdeelde. Ook de andere kandidaten vielen Le Pen aan over haar uitspraken. De linkse Jean-Luc Mélanchon vroeg Le Pen of ze een kledijpolitie wou oprichten die overal zou controleren wat de mensen dragen. Ook de socialist Benoît Hamon gaf aan dat een vrouw zelf kan kiezen of ze een minirok dan wel een hoofddoek draagt. François Fillon, de kandidaat van Les Républicains die onder druk staat door verschillende schandalen, kwam weinig uit de verf.

Slotpleidooien

Na het debat mochten de presidentskandidaten zowel hun eigen politieke aanhang als de rest van de Fransen proberen te overtuigen met hun slotpleidooien. 

François Fillon (Les Républicains) mocht de spits afbijten. Hij herhaalde dat hij de enige kandidaat is die verandering kan brengen. "Tussen de revolutie van de extremen of de voortzetting van het beleid van François Hollande met andere middelen, ben ik de enige die jullie de echte verandering kan bieden om ons land weer op het rechte pad te krijgen", verklaarde Fillon. De centrumrechtse kandidaat gaf ook toe dat hij fouten heeft gemaakt en gebreken heeft, zo verwijzend naar de juridische zaak waarin hij verwikkeld is omdat hij zijn vrouw en twee van zijn kinderen zou hebben laten betalen door het parlement voor jobs die ze niet uitoefenden.

De socialist Benoît Hamon riep de Fransen op om een "nuttige stem" uit te brengen. Hij richtte zich zo tot de vele socialisten die gekozen hebben om de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron te steunen of die nog twijfelen. Hij heeft hen gevraagd om te stemmen voor een "ecologische transitie", een "nieuwe sociale bescherming", een "Europa dat verlost is van het dogma van besparingen" en een "welwillende Republiek".

"Mijn waarde landgenoten, realiseer jullie dat de meeste beloften die vanavond werden gemaakt niet zullen kunnen worden vervuld omdat de Europese Unie ons vastketent, ons hindert, ons pest", zei Marine Le Pen in haar speech. Volgens haar is de opening van de grenzen de voornaamste reden voor de onveilige situatie in Frankrijk, en ze haalde de daling van de koopkracht, de delokalisaties en de werkloosheid aan om de kiezers te overtuigen dat het goed zou zijn voor het land om uit de euro- en de Schengenzone te stappen, alvorens tijdens een referendum te beslissen over het Franse lidmaatschap van de Europese Unie.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise) verklaarde dat de wereld een "stormachtig seizoen" doormaakt, en wees erop dat Frankrijk die situatie niet het hoofd kan bieden "als het met handen en voeten vasthangt aan de ketting van het geld". "De hebzucht moet wijken voor de deugd", aldus Mélenchon, die er ook voor pleitte om "Europa te veranderen zonder het te vernielen".

Emmanuel Macron (En Marche!) tot slot, bleef trouw aan zijn "rechtse noch linkse" positionering. "Ik wil heel graag de standpunten met elkaar verzoenen, aangezien ons land al te vaak verdeeld is door de angst", stelde hij, zo verwijzend naar Marine Le Pen. "Frankrijk moet opnieuw een land met kansen worden", klonk het nog.

Peilingen

Het was voor het eerst dat er zo'n groot tv-debat werd georganiseerd in Frankrijk. Op voorhand werd er ook al druk gepeild naar de stemintenties om daarna te kunnen zien of het debat iets zou veranderen. Marine Le Pen bleef volgens de laatste peilingen op kop staan met 27 procent van de stemmen. Macron komt uit op 23 procent, terwijl Fillon nog 18 procent haalde. Mélanchon en Hamon maken minder kans.

Volgens een andere peiling door BFMTV bij 1.157 volwassen televisiekijkers was Macron dan weer de grootste, met 29 procent. Mélenchon eindigde op de tweede plaats met 20 procent, gevolgd door Fillon en Le Pen met beide 19 procent. Hamon haalde 11 procent.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234