Donderdag 02/02/2023

'Iedereen moet zonnepanelen kunnen leggen'

Het wordt goedkoper om bij de overheid te lenen voor werken die je huis energievriendelijker maken. Minister Bart Tommelein (Open Vld) wil de interest op energieleningen halveren, van 2 naar 1 procent. Dat moet de Vlaming aansporen om - jawel - in zonnepanelen te investeren.

"De rentes staan nu historisch laag. De interestvoet van 2 procent voor de energielening is vastgelegd in andere tijden. Waarom die dan niet verlagen?", werpt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne op, de energiespecialist van CD&V. Dat valt niet in dovemansoren bij Vlaams minister van Energie Bart Tommelein. "De rente op energieleningen wil ik graag laten zakken naar 1 procent", zegt hij. "En voor de kwetsbaarste doelgroep uiteraard behouden op 0 procent."

Voor heel wat mensen wordt zo'n lening (die op vijf jaar loopt) dus de helft goedkoper én nog een pak interessanter dan een energielening bij de bank. Die moet je immers op vier jaar terugbetalen, werpt Kristof De Paepe van Spaargids op. Bovendien is het scherpste tarief daar 2,45 procent, ofwel bijna 1,5 procent hoger.

Knelpunten

De maatregel om te zakken naar 1 procent is een onderdeel van het 'zonneplan' dat Tommelein binnenkort presenteert. "Dat zonneplan moet het voor gezinnen, bedrijven én overheid makkelijker maken om te investeren in zonnepanelen", vertelt de minister. "Daarbij bekijken we ook nog of we het maximumbedrag (nu 10.000 euro) van de energielening kunnen optrekken, net als de termijn waarbinnen die terugbetaald moet worden."

CD&V pleit er alvast voor om een energielening tot 50.000 euro mogelijk te maken. "Dan kun je verschillende knelpunten tegelijk aanpakken", zegt Bothuyne. Wil je én 240 m2 spouwmuurisolatie én 40m2 hoogrendementsglas én een zonneboiler plaatsen, dan zit je namelijk aan een rekening van meer dan 15.000 euro. Als je die op 5 jaar moet terugbetalen tegen 1 procent, hoest je bijna 260 euro per maand op. Op 10 jaar is dat maar de helft. Vandaar dat de CD&V'er er ook voor pleit om de afbetalingstermijn te verdubbelen van 5 naar 10 jaar.

Voetbalkantines

Daarnaast vindt Bothuyne dat niet alleen kwetsbare groepen, maar ook lokale besturen, scholen, ziekenhuizen, verenigingen en kmo's tegen 0 procent moeten kunnen lenen. "Iedere voetbalclub heeft immers wel een kantine of een tribune die geschikt kan zijn om zonnepanelen op te plaatsen", meent het parlementslid.

Of Tommelein daarin meegaat, is nog niet duidelijk. De minister gaat in elk geval wel het delen van zonnepanelen stimuleren. "Ik wil de drempels daarvoor wegwerken, zodat werknemers kunnen investeren in zonnepanelen op het dak van hun bedrijf, ouders in zonnepanelen op het dak van de school van hun kinderen, bewoners van een appartement in zonnepanelen op het dak van hun flatgebouw, enzovoort."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234