Vrijdag 10/07/2020

Update

"Iedereen moet weten wat onze kinderen meegemaakt hebben"

Beeld UNKNOWN

Michel Fourniret heeft voor het assisenhof van de Franse Ardennen herhaald dat hij zijn proces achter gesloten deuren wil. De 65-jarige Fourniret, die onder meer terechtstaat voor zeven doodslagen op meisjes en jonge vrouwen in Frankrijk en België, hield gisteren een blad omhoog waarop "zonder gesloten deuren, lippen op elkaar" stond. Vandaag werd hij gedwongen aanwezig te zijn, maar hij kan niet worden gedwongen te praten. De families van de slachtoffers zeiden dat ze het spel van de beschuldigde niet willen meespelen. "Iedereen moet weten wat onze kinderen meegemaakt hebben," zei Jean-Pierre Laville, de vader van de vermoorde Isabelle. Monique Olivier verzekerde het hof wel haar medewerking aan de debatten.

Chantage
De beschuldigde werd vandaag ondervraagd door de voorzitter van het hof, Gilles Latapie, over zijn toekomstige deelname aan de debatten. De magistraat preciseerde dat elk dossier apart onderzocht zal worden. "Als voor bepaalde zaken door de burgerlijke partijen om een behandeling achter gesloten deuren gevraagd wordt, kunnen ze op mijn medewerking rekenen. Voor de andere kan ik het niet beloven", aldus Fourniret, die zo een soort chantage tegenover de families pleegde.

Reden
Fourniret motiveerde zijn standpunt door te stellen dat de akte van beschuldiging, die uit een uiteenzetting van de feiten en psychiatrische deskundigenonderzoeken van de beschuldigden bestaat, volgens hem fouten bevat. Hij betreurde bovendien dat de akte in een geschreven document breed verspreid is. "De basis van het verwijt over het document is dat het een geschreven stuk is en dat geschreven documenten blijven bestaan. Mijn lot heeft weinig belang. Het lot van mijn nageslacht is veel belangrijker. Over tien jaar, over vijftig jaar, zal een gerechtelijk kroniekschrijver het stoffige document uit het archief kunnen opdiepen", verklaarde Fourniret. "Het is hier geen 'Star Academy', maar een tegensprekelijk debat", antwoordde de voorzitter hem. "Michel Fourniret, ik zeg u, keer terug naar de realiteit: we bevinden ons niet in een waanvoorstelling of in een droom", aldus Latapie. Fourniret antwoordde daarop enkel met "ja".

Waarheid
Via de zus van Fabienne Leroy, die gedood werd door Fourniret, lieten de families weten dat ze niet van plan zijn het spel van Fourniret te spelen. "De families wachten op de waarheid en verwachten dat de twee beschuldigden aan de debatten deelnemen zonder dat de deuren gesloten zijn", zei de vrouw. Buiten de rechtszaal formuleerde Jean-Pierre Laville die stelling uitdrukkelijk. "Iedereen moet weten wat onze kinderen meegemaakt hebben. Het kan iedereen overkomen bij het verlaten van de school. Iedereen moet het weten, zodat het niet meer gebeurt, en om de medewerking van Monique Olivier te kennen", zei de vader van Isabelle Laville, die eveneens gedood werd door Fourniret.

Marie
Enkel het verhoren van 'Marie' zal achter gesloten deuren plaatsvinden. Het meisje uit Ciney werd in 2003 op 13-jarige leeftijd ontvoerd, maar kon ontsnappen uit de bestelwagen van Fourniret. Haar beschrijving van het voertuig leidde tot de arrestatie van Fourniret.

Overlevenden
De families voelen zich nauw verwant met de naasten van de slachtoffers die aan de dood konden ontsnappen, terwijl ze aangevallen werden door Fourniret. "Het is dankzij Marie dat de moordenaars van onze kinderen ontdekt zijn", zei Laville. Hij begrijpt heel goed dat het 17-jarige meisje achter gesloten deuren wil getuigen. Over Joëlle Parfondry, die gewelddadig werd aangerand in haar hondenkapsalon, zei hij dat "ze lijdt en zich nog schuldig voelt nog te leven. We hebben geprobeerd haar kracht te geven. Men heeft ons gezegd dat het haar deugd heeft gedaan", voegde Laville er nog aan toe.

Olivier
Monique Olivier verzekerde de voorzitter haar medewerking aan de debatten. "Ik zal er alle dagen zijn en het mogelijke doen om te antwoorden", zei de vrouw. (belga/sam)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234