Maandag 18/10/2021

Iedereen komt als Stevaert roept

Koken met Steve is een goed kookboek. Steve Stevaert is een goed politicus. Maar is het ook goed dat een toppoliticus een kookboek schrijft? Blijkbaar twijfelde de nog verse SP.A-voorzitter ook zelf een beetje, en dus legt hij naast zijn kookkunst ook een puur politiek interviewboekje. Gratis, of wat had u gedacht?

Hasselt

Van onze verslaggever

Bart Eeckhout

'Dat hij maar oplet met de fiscus!" Wijze raad aan Steve Stevaert van zijn Limburgse politieke vader Willy Claes. "Ik heb gezien hoe het mijn vriend Koen Crucke is vergaan: 130.000 kookboeken verkocht. Dan denk je dat je rijk bent, tot de fiscus er zich mee gaat bemoeien." Of Koken met Steve de oplage van Kilo's onder controle evenaart, valt af te wachten (en de opbrengst gaat sowieso naar een goed doel), maar over gebrek aan belangstelling had Stevaert op de voorstelling van zijn boek alvast niet te klagen. Politieke journalisten liepen in de Hasseltse hotelschool, waar Stevaert zijn boek presenteerde en waar hij ook zelf voor kok studeerde, naast cameralui van de celebrity-show De Rode Loper, bien étonnés de se retrouver ensemble. Stevaert straalde, want zo had hij het gewild: een beetje Wetstraat en heel veel Dorpsstraat.

Dat er in Antwerpen een bestuurscrisis is uitgebroken die binnen de SP.A een onwaarschijnlijke stoelendans heeft veroorzaakt (en die Stevaert zelf in de voorzittersstoel piloteerde), was niet te merken in de hotelschool. De hele partijtop was er, met onder meer Johan Vande Lanotte, Patrick Janssens, Renaat Landuyt, Freya Van den Bossche, Louis Tobback en ziekenfondsman Guy Peeters. Alleen Frank Vandenbroucke, Teletubbie voor Serieuze Zaken, had blijkbaar betere dingen te doen. Ook kartelpartner Spirit had met Bert Anciaux en Els Van Weert zijn beste krachten afgevaardigd. Dat het kookboek er gekomen was, weet Stevaert overigens aan "de lange vergaderingen met Johan Vande Lanotte, die het beu was dat ik altijd over lekkere dingen bezig was." Vande Lanotte zelf is trouwens geen keukenprins. "Toen ik nog vegetariër was, kookte ik mijn eigen potje. Als minister hou je dat echter niet vol."

Eén reden kon Stevaert bedenken om een kookboek te schrijven: "Omdat ik het graag doe." De populaire politicus verborg echter niet dat hij stiekem ook nog een andere reden koestert: het provoceren van zijn critici. Grappend heette Stevaert gisteren de journalisten welkom, "ook zij die een Comité tegen Politici die Kookboeken Schrijven hebben opgericht." Het is Stevaert par excellence: wie bezwaar maakt tegen een stunt, wordt deel van die stunt.

Is Koken met Steve nu eigenlijk een goed kookboek? Het antwoord is ondubbelzinnig ja. Het mooi vormgegeven boek volgt de Jamie Oliver-trend: simpele gerechten met makkelijk vindbare ingrediënten voor wie lekker wil eten zonder veel tijd te verliezen. De politiek-filosofische uitleg over de eetcultuur ("Mensen die graag koken zijn meestal gezellige mensen") hadden er voor ons niet bij gehoeven. Als een politicus dan toch de koksmuts wil opzetten, dan moet hij van zijn fornuis geen spreekgestoelte willen maken.

Primeurs waren er in het kookboek toch al niet meer te vinden. Die waren de voorbije weken al met veel zorg uitbesteed aan de culinaire vakpers en aan het Belang van Limburg en woensdagavond nog aan De Laatste Show. Toch had Stevaert nog een goed bewaard geheim te ontsluieren in Hasselt. Naast zijn kookboek presenteerde hij gisteren ook een gratis interviewboekje, Steve op de rooster. Het is de neerslag van zes uur interview door Yves Desmet, politiek hoofdredacteur van deze krant, en een handige samenvatting van het politieke denken van Stevaert. Het boekje moet vooral het ultieme antwoord zijn op de critici die vinden dat Stevaert behalve over bloemkoolsoep met mosselen niets te vertellen heeft. Samen met het mobiliteitsboek, dat de komende weken nog moet verschijnen, heeft Stevaert dus een erg diverse bibliotheek in de aanbieding. In Steve op de rooster leest men onder meer dat Stevaert nog meer, en in feite alle, forfaitaire belastingen wil afschaffen. Dat wil hij betalen met zijn actie Wisselgeld, die van het terugdringen van belastingontduiking een echte prioriteit moet maken. Stevaert mikt tegelijk op de middenstandskiezer met zijn horecaplan met het verlagen van de BTW naar 6 procent als ultiem strijdpunt. In het Stevaertiaans: "Het kan toch niet dat iemand die zijn foie gras thuis laat bakken door zijn butler 6 procent BTW betaalt, en iemand die mosselen friet eet op restaurant 21 procent?"

Steve Stevaert (mmv Dirk De Prins en Jan de Zutter), Koken met Steve, 168 p., 17,5 euro. Het boekje Steve op de rooster wordt gratis verdeeld.

De 'Zeg maar Steve'-show op volle toeren: een beetje Wetstraat en heel veel Dorpsstraat

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234