Maandag 23/05/2022

Iedereen heeft recht op recht

Volgend seizoen zal er op zondagavond op TV 1 weer veel fictie van eigen bodem te zien zijn. Na Windkracht 10 en Heterdaad pakt TV 1 uit met de gloednieuwe dramaserie Recht op recht. Zoals de titel laat vermoeden gaat het om een advocatenserie met in de hoofdrollen Veerle Dobbelaere en Filip Peeters. Op 11 mei gaan de opnamen van start. In eerste instantie worden zes afleveringen gemaakt, maar het is bedoeling om er een langlopende serie van te maken.

Recht op recht speelt zich af in een kleinschalig advocatenkantoor in het Brusselse, destijds opgericht door Paul Emile Leduc (Tuur Deweerdt). Op het advocatenkantoor behartigt hij vooral de lucratieve financiële zaken, terwijl zijn collega Gabriel Nukerke de echtscheidingsspecialist is. Deze rol is weggelegd voor Stany Crets. Leduc ziet in Chris Haagdoorn zijn gedroomde opvolger als zakenadvocate, maar zij ontpopt zich in de loop van de serie tot een gedreven en geëngageerde strafpleitster. Zij behandelt dus de 'grote' zaken en kan daarbij rekenen op de steun van de nonconformistische Hugo Van Eyck (Filip Peeters). Van Eyck neemt ontslag bij de gerechtelijke politie om op het advocatenkantoor als 'administratief medewerker' aan de slag te gaan. Hij kan echter het speurwerk niet laten en als rechterhand van Chris Haagdoorn komt dat goed van pas. De vaste cast bestaat verder uit Pascale Michiels en Blanka Heirman.

Het gegeven roept herinneringen op aan de Nederlandse advocatenserie Pleidooi. Maar volgens regisseur Eric Taelman, die het project samen met producer Ludo Schats de voorbije maanden heeft voorbereid, is er een zeer groot verschil. "Pleidooi is een uitgesproken ensemblepiece, een reeks over het leven op het advocatenkantoor, terwijl het in Recht op recht in de eerste plaats om de zaak gaat," zo verduidelijkt Eric Taelman. Elke aflevering duurt 55 minuten en bevat telkens een gerechtszaak waar de hoofdpersonages bij betrokken zijn. Net als Heterdaad is elke aflevering een afgerond verhaal, maar zijn er wel enkele verhaallijnen die doorlopen.

Er zijn trouwens wel nog meer raakpunten met Heterdaad. Zo speelt de reeks zich evenzeer af in het Brusselse. "Brussel is een uitstekende lokatie omdat het vooral om 'grootstadsverhalen' gaat die dan ook niet zo goed thuishoren in provinciesteden als bijvoorbeeld Turnhout. De keerzijde van de medaille is dat filmen in Brussel steeds moeilijker wordt. Er is een nieuw politiereglement goedgekeurd waardoor er van maandag tot zaterdag niet mag worden gedraaid als dat verkeersmaatregelen vereist." Dit belet niet dat twee derde van de reeks op lokatie gedraaid wordt. Een belangrijke actieplaats wordt trouwens het Brusselse justitiepaleis. Alleen het advocatenkantoor wordt in de VRT-studio 'gebouwd'.

En nog meer dan in Heterdaad spelen de gastacteurs een belangrijke rol. En dus zal er ook nu weer een beroep gedaan worden op het kruim van de Vlaamse en de Nederlandse acteurs. In de eerste aflevering zijn dat ondermeer Bert André en Jappe Claes.

Veerle Dobbelaere, die de voorbije jaren o.a. te zien was in Ons Geluk, Windkracht 10 en Heterdaad, verwacht veel van deze serie, te meer daar de reeks bijzonder goed voorbereid is. Zelf is ze al van vorige zomer bij het project betrokken. Ze heeft een tijdlang stage gelopen bij twee advocaten van de Antwerpse balie. "Van deze mensen heb ik geleerd hoe zij met mekaar, met de magistratuur en met hun cliënten omgaan en hoe zij zich in dat wereldje bewegen," zegt Veerle Dobbelaere. "Ik vind het heel positief dat er zo lang aan gewerkt is. Er is de voorbije maanden veel vergaderd over de scenario's en de stijl. Er is veel gelezen en veel gerepeteerd. Er wordt op een theaterachtige manier gewerkt en dat heeft zeker zijn voordelen."

"De toon van de serie is zeer actueel en realistisch," zo voegt regisseur Eric Taelman daar aan toe. "Veel verhalen zijn geïnspireerd door zaken die echt gebeurd zijn, maar ze blijven toch altijd fictief." De scenario's, geschreven door Rik D'hiet en Carl Joos o.l.v. script editor Ed Vanderweyden worden ook door een advocaat (mr. Koolhaas) nagelezen. "Uiteraard zal er kritiek zijn vanuit de advocatuur," zo voorspelt Eric Taelman. "Wij behandelen alleen 'grote' zaken en voor een advocaat, zelfs voor de Jef Vermassens, zijn dat niet de dagdagelijkse bezigheden".

En dan is er de rol van Filip Peeters, dezer dagen te zien als Serge, de vroegere celmaat van Frank in de TV 1-soap Thuis, als ex-GP-agent Hugo Van Eyk. Het Belgisch juridisch systeem laat niet toe dat advocaten zelf aan speurwerk doen. In principe werkt een advocaat dan ook alleen met dossiers. In de tv-serie Recht op recht wordt echter bewust een ex-agent van de gerechtelijke politie binnengeloodst om enig speurwerk en dramatische ontwikkeling mogelijk te maken. "Maar we respecteren de deontologie," zo belooft regisseur Eric Taelman.

Behalve Eric Taelman werken nog drie andere regisseurs aan deze eerste reeks van zes afleveringen, met name Melinda Van Berlo, Luc Coghe (Buiten de Zone/Windkracht 10) en Dirk Corthout (Windkracht 10). Als Recht op recht aanslaat, dan heeft TV 1 meteen een waardige opvolger voor Heterdaad waarvan volgend seizoen de laatste reeks wordt uitgezonden. (LB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234