Zaterdag 08/05/2021

Dossier dokterslonen

Iedereen gelijk voor het UZ?

null Beeld iStock
Beeld iStock

Voor de UZ’s is het moeilijk opboksen tegen de algemene ziekenhuizen, waar specialisten soms tot vier keer meer kunnen verdienen. Dus krijgen gegeerde artsen al eens een eigen contract of persoonlijk extraatje.

Tussen de 3.500 en 7.000 euro netto per maand, zoveel verdient een specialist in een UZ, afhankelijk van hun statuut en anciënniteit. In de meeste gevallen worden artsen per prestatie betaald, maar in universitaire ziekenhuizen, wijkgezondheidscentra (WGC) en centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) werken ze in loondienst. Dat vinden de meesten comfortabel en voldoende. “Wij willen hooggespecialiseerde zorg bieden, dat maakt ons gelukkig”, zegt Tessa Kerre (UZ Gent), die gespecialiseerd is in afwijkingen van het bloed. “Maar we verliezen veel jonge, waardevolle collega’s omdat de werklast dikwijls hoog ligt.” Door onderzoek, lesgeven en multidisciplinair overleg lopen de onbetaalde werkuren al snel op.

Wie verdient het minste en het meeste in uw ziekenhuis? Ontdek hoeveel een arts in uw ziekenhuis verdient.

Een UZ is niet hetzelfde als een AZ? Wat is een ereloon precies? Duizelig van alle termen? Laat ons helpen met het abc van de dokterslonen.

De afgelopen maanden probeerde De Morgen stap voor stap het hele kluwen van de ziekenhuisfinanciering te ontwarren. Hier leest u hoe we hierbij precies te werk zijn gegaan.

Reageren? Mail naar dokterslonen@demorgen.be

De lange uren en lagere lonen spelen de UZ’s parten. Het UZ Gent zag enkele jaren geleden haar dienst oogheelkunde leeglopen en het UZ Brussel had even geen plastisch chirurg meer in huis. Dus, zo getuigen enkele artsen aan onze krant, kunnen deze ‘diensten in nood’ onderhandelen om hun inkomen wat bij te schaven. Dat gaat om persoonlijke extraatjes, maar soms ook om een heel nieuw statuut. “Sommige artsen hebben zelfs geen basisloon meer. Ik ken iemand met een bvba, een andere collega is schijnzelfstandig. En hoe onze plastische chirurgen betaald worden, daar komen wij niet achter”, vertelt gynaecoloog Hendrik Cammu (UZ Brussel).

De universitaire privépraktijk

Die uitzonderingen zijn nodig, zegt het UZ Brussel. “Als ziekenhuis willen we bijzondere expertise aanbieden aan onze patiënten. Die expertise zit soms bij een arts die enkel als zelfstandige wil werken.” In het UZ Brussel zijn nu al vijftig zelfstandige artsen in dienst, een kleine tien procent van het totale artsenkorps. In het UZ Leuven zijn zelfstandige statuten enkel toegelaten voor tijdelijke aanstellingen in opdracht van het bestuurscomité. In Gent en Antwerpen mogen artsen twee halve dagen per week buiten het UZ werken. Zulke zelfstandige statuten zijn er uitzonderlijk. Een arts uit een algemeen ziekenhuis kan wel deeltijds als consulent of zelfstandig kliniekmedewerker worden aangesteld.

“Binnen het UZ zijn er allerlei afspraken waar niemand iets over weet, behalve de betrokkenen zelf,” zegt Cammu, “maar je mag gerust zijn dat mijn collega’s dat allemaal correct onderbouwd zullen hebben via bvba’s en dergelijke.”

Zo kunnen artsen zelfs binnen een UZ aan privétarieven werken, bijvoorbeeld een halve dag per week. “Een professor die een patiënt ziet zonder assistent erbij, mag 50 procent meer vragen”, legt reumatoloog René Westhovens (UZ Leuven) uit. Wat ook extra inkomsten oplevert, zijn consultancy-opdrachten voor bedrijven of de overheid. “Ik kan onderzoek doen voor de farmaceutische industrie, die worden uitbetaald op mijn research-rekening.”

Ook cardioloog Marc Claeys (UZ Antwerpen) zegt dat er inderdaad artsen zijn die meer honoraria genereren dan andere. Als voorzitter van de bevoegde commissie ziet hij toe op de rechtvaardige herverdeling van de ereloonsupplementen in het UZA. Een deel van de supplementen wordt gebruikt om innovatieve technieken te financieren, de rest wordt solidair herverdeeld onder de specialisten. “Wie meer opbrengt voor het ziekenhuis, zal hier ook een stukje meer van terugkrijgen. Dat moet ook omdat we marktconform willen werken.”

De onbekende loonspanning

Naar congressen gaan, een laptop kopen of gaan eten met collega’s, sommige artsen krijgen er ook meer budget voor dan andere. Eventuele privé-inkomsten vertalen zich grotendeels in zo’n verschillend werkbudget. Dat dient wel uitsluitend voor werkgerelateerde uitgaven. Wil de arts het bedrag contant uitbetaald krijgen, dan gaan er flink wat belastingen af. “Ik kreeg mijn budget niet op, ik kan toch moeilijk duizend boeken kopen. Dus ben ik twee jaar geleden maar een auto beginnen leasen”, zegt Cammu.

Hoe hoog de loonverschillen kunnen oplopen, daar hebben de UZ’s naar eigen zeggen geen gegevens over. “Intern weet men zelfs niet hoe groot de verschillen zijn”, zegt Claeys. Het inkomen van een arts is afhankelijk van hun permanentie- en wachtdiensten, hun privéraadplegingen en hun ereloonsupplementen. Moet je dit allemaal in rekening nemen, dan spreekt het UZ Leuven over ‘aanzienlijke verschillen’, het UZ Gent heeft het over een ‘evenwichtige loonspanning’, het UZ Brussel zegt geen appelen met peren te kunnen vergelijken. In Antwerpen horen we dat een specialist gemiddeld maar anderhalf keer zoveel kan verdienen dan zijn of haar collega. Tel je de anciënniteit mee, kom je maximaal tot het dubbele.

Zo blijft de loonspanning nog altijd een pak lager dan in de algemene ziekenhuizen, waar de lonen van een specialist dikwijls drie of vier keer hoger liggen dan van een andere. “Loon is verre van de enige drijfveer voor onze artsen”, relativeert het UZA, “Een engagement als wetenschapper en de diversiteit aan pathologieën die ze hier zien, blijven zeker even belangrijk.”

In het UZ Brussel zijn ondertussen vijftig zelfstandige artsen in dienst. Beeld BELGA
In het UZ Brussel zijn ondertussen vijftig zelfstandige artsen in dienst.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234