Maandag 30/11/2020
Cathy Galle.Beeld DM

Standpunt

Iedereen beseft dat alles openzetten geen optie was. Maar iets meer mentale ademruimte had wel gemogen

Cathy Galle is journalist bij De Morgen.

Waar houden moeders het meest van, denkt u? Een boeketje bloemen aan de voordeur krijgen of een van-op-de-stoep-bezoekje van de kinderen die daarvoor tien gemeenten verder gereden zijn? Wij durven toch te gokken op het tweede. Alleen zal het eerste binnenkort wel mogen en het tweede nog altijd niet. 

Er valt veel te zeggen over de fameuze persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van vorige vrijdag. Dat ze saai was en vooral veel te lang op zich heeft laten wachten. Ook al waren de meeste politieke keuzes donderdag al afgeklopt en moesten enkel nog wat puntjes op de i worden gezet. Terwijl de natie op een verlossende boodschap wachtte, werd er oeverloos gediscussieerd over hoe die boodschap moest klinken.

Het zijn eerder vormelijke opmerkingen waar we al bij al nog mee kunnen leven. Wat een pak moeilijker te begrijpen is, zijn de zaken waar duidelijk dan toch niet zo goed over nagedacht is. 

Zoals: als de bedrijven eerder opengaan dan de scholen, waar moeten werknemers dan met hun kinderen naartoe? Naar de grootouders sturen, kan even niet. En de scholen, die tot nu toe aan noodopvang deden, hebben hun handen vol met de voorbereiding van de geleidelijke heropstart. Nu wordt in allerijl naar oplossingen gezocht en wordt er gekeken naar sportzalen en bibliotheken om kinderen in op te vangen.

Ook over sociale contacten is duidelijk niet voldoende nagedacht. Bezoekjes aan familie of een barbecue met een paar vrienden mogen nog altijd niet. Want die zijn niet goed te controleren, luidt het. En bovendien kan iedereen dan ook zomaar met de wagen rondrijden en de regels overtreden onder het mom van familiebezoek. Begin dat maar eens te controleren. Maar gaan shoppen zal vanaf 11 mei, als het de curves belieft, dus wel mogen. Hoe men die verplaatsingen gaat controleren, weet niemand.

Eén ding is zeker: er is voluit gekozen voor het aanzwengelen van de economie. Daar valt veel voor te zeggen. Want de economie, dat zijn wij allemaal. Het gaat hier niet enkel om omzet of winst van bedrijven, het gaat evengoed om inkomens en werkzekerheid van velen onder ons. Als de economie sputtert, zorgt dat in heel wat huishoudens voor kopzorgen.

Maar moest het nu echt zo of-of? Of de economie, of de sociale contacten? Net als elke burger gebaat is met een goed draaiende economie, hebben ook ondernemers en zelfstandigen wellicht vrienden en familie die ze missen. Iedereen beseft wel dat alles openzetten geen optie was. Maar iets meer mentale ademruimte had wel gemogen. Al was het maar om de regels beter te kunnen volhouden.

Het zijn moeilijke denkoefeningen. Dus misschien een tip voor de heren en dames van de Nationale Veiligheidsraad: denk al eens goed na over al of niet annuleren van jeugdkampen komende zomer en mogelijke alternatieven. Tenzij iemand het een goed plan vindt om onze kinderen een hele zomer in een bibliotheek of sporthal te droppen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234