Dinsdag 20/04/2021

Iedereen bankier dankzij Koen Geens

Crowdfunding is hot en dat is minister van Financiën Koen Geens (CD&V) niet ontgaan. In zijn nieuw voorstel kan een investeerder 300 euro inbrengen in een onderneming, een bedrijf kan tot 300.000 euro ophalen. 'Het was hoog tijd voor een wettelijk kader', luidt het.

Wat verandert het voorstel van Geens?

Als de banken je geen of te weinig geld lenen, vraag het dan aan je publiek. Zie daar het gekende principe van crowdfunding. In de VS en het Verenigd Koninkrijk is het big business, ons land hinkt enigszins achterop. Om het nieuwe fenomeen te kanaliseren, werkt financiënminister Koen Geens aan een wettelijk kader. Concreet stelt hij voor dat elke investeerder tot 300 euro kan inbrengen en dat startende bedrijven tot 300.000 euro kunnen ophalen. Momenteel ligt het plafond op 100.000 euro. Meer kan ook, maar dan moet de start-up een prospectie, met onder meer een uitgebreid businessplan, indienen bij de financiële waakhond FSMA. "Die papierwinkel verhoogt de drempel aanzienlijk", zegt Charles-Albert de Radzitzky, CFO en medeoprichter van crowdfundigplatform MyMicroInvest.

Zaten we hier op te wachten?

"Het is een stap in de goede richting", zegt De Radzitzky. "Het was hoog tijd voor een wettelijk kader." Hij lanceerde met MyMicroInvest zijn eerste project in september 2012, er volgden het jaar daarop vier nieuwe projecten. Voor dit jaar mikt hij op minstens tien, met onder meer een online wijnwinkel en website voor verhuurmateriaal. "We voelen dat de vraag hoog is, maar zijn ook selectief wanneer iemand bij ons aanklopt."

Volgens een enquête van zelfstandigenorganisatie Unizo kent een op vijf leden crowdfunding, amper 2 procent maakt er gebruik van. "Voor startende ondernemers is het door de striktere bankenregels steeds moeilijker om aan kapitaal te geraken. Elke alternatieve vorm van financiering is dan welkom", stelt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Is 300 euro per investeerder genoeg?

In een eerder voorstel van Jef Van den Bergh en Peter Van Rompuy (beiden CD&V) ging het nog om 1 miljoen euro en 5.000 euro als drempel. "De nieuwe bedragen kwamen er in overleg met de FSMA en de financiële wereld", klinkt het bij Geens. Realisme primeert met andere woorden, in de VS werd een eerste wet geblokkeerd door de bankenwaakhond.

"Anderzijds houden we het bedrag laag om het risico laag te houden en de spaarder beschermen." Voor het einde van de legislatuur zal de wet erdoor zijn, luidt de ambitie.

Wat brengt het op?

"Er zijn verschillende soorten van crowdfunding", legt Frederik Lamote uit. Hij voerde voor HUBrussel onderzoek naar crowdfunding, waaruit het platform Growfunding/Bxl ontstond. "In een eerste variant ontstaat een puur financiële relatie tussen investeerder en bedrijf", legt hij uit. Je koopt als het ware een aandeeltje in het bedrijf en participeert bijvoorbeeld in de winst. "Die projecten krijgen meer slagkracht door het plan van Geens." Het eerste stapje naar het grote geld, kan een forse sprong worden. Een andere variant werkt met rewards, in natura. Je steunt bijvoorbeeld een artiest en als 'beloning' krijg je zijn nieuwste plaat of concerttickets cadeau. "Onze projecten, momenteel een tiental, functioneren zo", zegt Lamote. "Ze hebben allemaal een sociale inslag, waardoor we een aparte plaats innemen. De budgetten liggen gemiddeld rond de 7.500 euro. Het voorstel van Geens is voor ons met andere woorden van weinig belang."

Crowdfunding voor iedereen dan maar?

"De betrokkenheid tussen het bedrijf en de klant vergroot", weet De Radzitzky. "De kleine investeerders kunnen suggesties geven en de bedrijven kunnen hun product heel direct in de markt zetten." Een model met toekomst, maar niet hét model van de toekomst, weet Unizo-topman Van Eetvelt. "De banken zullen de belangrijkste vorm van financiering blijven aanleveren", zegt hij. "Het is vooral een weg om snel van start te kunnen gaan, als overbrugging naar iets meer", besluit De Radzitzky.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234