Woensdag 08/02/2023

DIY

Iedereen aan de workshop? Deze drie zijn een geknipte start

null Beeld Eva Vlonk
Beeld Eva Vlonk

Een kwarteeuw geleden volgden huisvrouwen bloemschikworkshops en zaten, na het succes van de film Ghost, de pottenbakkersateliers vol. Vandaag weven we een wandtapijt, ontwerpen we een beker of leren we Japans boekbinden. Onze redactrice testte drie originele workshops uit.

Soetkin Bulcke

Er waait een frisse wind door de workshopwereld. “Is dat geen idee voor een stuk?”, stelde ik voor aan de chef van dit blad. “Goed plan”, vond ze maar ik moest ze wel zelf uittesten. Ik schrijf ‘moest’ want, om je een idee te geven, mijn kinderen kaften hun boeken al van hun zes jaar liever zelf. Maar omdat mijn job als ­journalist nu eenmaal bestaat uit het verkennen van kleine nieuwe werelden, verkende ik ook met veel plezier deze.

De nieuwe workshop­hype hangt samen met een bredere maatschappelijke trend. In een marktonderzoek dat specialist in naai-accessoires Veritas liet uitvoeren (door onderzoeksbureau True North) werden 2.000 vrouwen tussen de 16 en de 60 jaar bevraagd.

Daaruit bleek dat ongeveer 20 procent regelmatig iets zelf maakt. Een vierde van wat mensen maken, is interieurdecoratie. “Weven is nu in, en ook het maken van smyrnatapijten, die seventies-hype, is terug. Daarnaast is het XL-breien populair, en makkelijk. Leuk voor een kussenhoes of plaid, bijvoorbeeld.

“DIY gaat veel verder dan alleen maar iets leuks maken. Veel mensen putten niet alleen plezier uit het maken, maar zijn ook blij en trots als er iemand een complimentje maakt over wat ze hebben gemaakt. DIY maakt met andere woorden gelukkig”, zegt Ine Verhaert, CEO van Veritas.

Workshop 1: Wallhanging

null Beeld Eva Vlonk
Beeld Eva Vlonk

WAT? In 3 sessies weef je je eigen wandtapijtje. Er is geen ervaring voor nodig. Eva voorziet een weefgetouw en je kunt na de drie sessies je eigen ‘wallhanging’ mee naar huis nemen. De technieken zijn niet extreem moeilijk maar enige handigheid is toch meegenomen. Eva stuurt op tijd bij als er iets mis is gelopen dus je komt sowieso tot een goed resultaat.

WAAR? Adres: Zegelstraat 5, Borgerhout, maar ook op verplaatsing.

PRIJS? 95 euro, materiaal, hapje en drankje inbegrepen.

Tijd voor de eerste workshop, ‘Weef je eigen wallhanging’ bij Het Atelier van Eva V. De workshop loopt over drie avonden, ik volgde de eerste sessie mee. Eva Ver­brug­gen opende haar atelier ongeveer anderhalf jaar geleden. Achter haar woning in Borger­hout richtte ze het oude koetshuis in voor workshops. Van opleiding is Eva kleuterjuf en ze werkte lange tijd in het onderwijs, tot ze bij modeketen Van Hassels ging werken. Toen die er anderhalf jaar geleden mee ophield, besliste ze om het atelier te openen. Je kunt hier van alles volgen, ofwel bij Eva zelf, ofwel bij andere lesgevers. Erg in op dit ogenblik zijn de macraméplantenhangers, de wallhangings of het borduren.

De workshop start met een rondje waarin alle andere cursisten zich aan elkaar voorstellen, er zitten veel jonge mensen in de groep, zoals studentes mode, grafische vormgeving of theaterkostuumontwerp. Ook een stiliste-annex-verkoopster is komen opdagen. Ze komen om iets bij te leren, maar ook om zich te ontspannen. In dit prettige kader, met een stukje zelfgebakken cake erbij, een kop thee of een glaasje rosé is deze workshop voor iedereen als een cadeautje aan zichzelf.

Eva geeft iedereen een weefraam en toont ons hoe we de draden erop moeten spannen.

De volgende stap is met naald en draad aan je weefwerk beginnen. Dat doe je in het midden. Het is zaak om de juiste spanningsgraad te vinden, als je je draad al te strak weeft komt het niet meer goed. Het is een ontspannende bezigheid om je draad op een neer te rijgen met je naald. Eva legt ons uit hoe we een knoopje moeten maken in een draad om zo bosjes te maken voor het weelderige ‘hang’-effect. Deze techniek vind ik persoonlijk ­leuker dan het weven zelf. Iemand merkt al lachend op dat ze er echt zen van wordt en dat is juist. Als iedereen de techniek onder de knie heeft, nemen je handen het over en kun je het knopen of weven makkelijk al babbelend doen.

“Ik doe dit om het hoofd leeg te maken, het is zacht en aaibaar materiaal. Ik word er rustig van”, zegt iemand. Mensen komen van Gent, Brussel en Antwerpen naar hier. Eva vertelt dat ze ook al een vrijgezellenavond heeft gehad, waarna de gemaakte macramé­hangers dienden om het trouwfeest op te fleuren.

Het publiek van Eva’s ateliers is voornamelijk vrouwelijk. “Ik heb een keer een man gehad voor een weefworkshop, maar ik voelde dat hij er was onder druk van zijn lief, en hij is afgehaakt.”

Gezien mijn beperkte handigheidsgraad merk ik al gauw dat de anderen er veel sneller mee weg zijn dan ik. In drie avonden zullen ze er zeker in slagen om er iets moois van te maken voor aan hun muur thuis. Ik mocht mijn weefraam mee naar huis nemen met nog wat wol maar heb niet meer verder gewoven. In mijn favoriete koffiebar hangt er wel een afgewerkte wallhanging, zag ik. Het is dus ­perfect mogelijk voor iets handigere mensen om er iets moois van te maken.

Workshop 2: Eigen schrift

null Beeld Eva Vlonk
Beeld Eva Vlonk

WAT? Tijdens een sessie van vier uur leer je drie technieken, van moeilijk naar gemakkelijk. Fijne workshop voor mensen die houden van mooie papierwaren. Ook hier wordt geholpen en bijgestuurd waar nodig, zodat je met iets leuks naar huis kunt.

WAAR? Sint-Erasmusstraat 17, Borgerhout. Re-do geeft regelmatig workshops op verplaatsing, onder andere in het Buda-lab in Kortrijk en in het atelier van Helen B, zie workshop 3.

PRIJS? 55 euro, materiaal, hapje en drankje inbegrepen.

Op naar de workshop Boekbinden van Atelier Re-do. Grafisch vormgevers Linde Luyten en Tille Lingier richtten Redopapers 2 jaar geleden op. “Via onze webshop verkopen we onze papierlijn die bestaat uit weekplanners, ­verjaardagskalenders en agenda’s, gemaakt op basis van papieroverschotten. We hebben nu een reeks agenda’s van oude banners van het Antwerpse cultuurhuis de Studio.”

Redopapers was een van de genomineerden voor de ecodesignaward van OVAM / Henry van de Velde in 2016. Ze zijn zo’n beetje de Freitag van de papierindustrie.

Tijdens de workshop van vandaag gaan we werken met ‘doorlopers’, het zijn de tientallen vellen papier die eerst van de drukpers komen en die niet kunnen dienen voor klanten. Drukkerijen gebruiken die doorlopers zelf ook vaak een keer of vier, dus ze zijn meerdere malen bedrukt. We gebruiken ze hier als covers.

Het publiek dat erop afkomt, is divers. Ook wat meer mannen dan in de textielworkshops van Eva V bijvoorbeeld.

De eerste binding die Tille en Linde aanleren, is de koptische binding, meteen ook de moeilijkste. Het is een techniek zonder lijm, de vellen worden aan elkaar genaaid. Het leuke aan deze binding is dat het een boekje oplevert dat openvalt. Daardoor is het goed geschikt om in te tekenen of te schilderen.

Onze tweede techniek is de ‘paperback’, dat is wel een lijmtechniek. Ik leer een woord bij, ‘spanklemmen’. We klemmen het binnenwerk daarmee vast tussen planken. Na nog een paar stappen mogen we de lijm met een penseel aanbrengen. Na tien minuutjes is die al droog. Dan nog de cover erover en het is klaar. Mijn eerste pocket.

De derde, de Japanse binding, is de gemakkelijkste. “Daarmee geven we altijd iedereen een goed gevoel”, lacht Tille. “Je kunt zo een zelfgemaakt boekje maken, een heel persoonlijk cadeau”, zegt Linde.

Workshop 3: Customized cup

null Beeld Eva Vlonk
Beeld Eva Vlonk

WAT? Met kleurrijke keramiektransferbladen werk je een eigen idee uit op basis van figuur- of lettersjablonen. Dat idee breng je aan op bekers, die Helen nadien voor jou in de porseleinoven bakt. Hoe handiger je bent met knippen en plakken, hoe mooier het resultaat, maar zelfs ik slaagde er wel in om er iets leuks van te maken.

WAAR? Kammerstraat 19, Gent. Helen B geeft ook workshops op verplaatsing, onder andere bij Eva V.

PRIJS? 65 euro, materiaal, hapje en drankje inbegrepen.

Onze derde workshop heet met een moeilijke naam ‘keramiek-transfers’. Hier is Helen Blanchaert de gastvrouw. Met haar onlineshop en winkel in Gent is ze ondertussen een bekende naam geworden in de creatieve wereld. Helen (spreek uit Hee-len) werkte eerst als maatschappelijk assistente. “Toen mijn mama ziek werd, ben ik veel bij haar gebleven op de palliatieve en toen ben ik beginnen tekenen, terwijl ik dat tevoren zelden deed. Nadien ben ik in Hasselt keramiektransfers gaan doen en zo is mijn atelier ontstaan. Ik vind het fijn dat je tijdens mijn workshop in één avond iets moois kunt maken om mee naar huis te nemen.” Helen heeft een eigen atelier in Gent, maar geeft ook workshops op locatie, vanavond toevallig weer in het Atelier van Eva V.

In de workshop gaan we leren hoe we een kop kunnen voorzien van een zelf ontworpen tekening of tekst. Het is niet zo moeilijk als het eruitziet, spek voor mijn bek dus, al heb ik wel hulp nodig van de handige mevrouw naast mij, die me een beetje helpt in het achterstevoren tekenen van de cijfers die ik op mijn beker wil printen, 1972 namelijk, naar mijn geboortejaar. Het is een knipoog naar de trui van Bella Freud waar ik al jaren van droom, waar het cijfer 1970 opstaat, maar dit geheel terzijde.

Je moet je tekening uitknippen in het ­speciale keramiektransferpapier. De tekening laat je nadien even weken. Je brengt ze dan aan op je beker, die gaat dan nog bij Helen de oven in, en klaar. Het is knippen, plakken en lachen. Mijn buurvrouw wil een kop maken met op de bodem de letters, ‘time to go’, omdat ze van koffie drinken altijd naar het toilet moet.

Tijdens het knutselen komen de verhalen ook los. Het is warm, gezellig en het geeft veel meer voldoening dan een avondje Netflix-kijken. Er zit dus toch nog een knutselaar in mij.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234