Maandag 13/07/2020

Column

Iedere euro die gaat naar gezinnen die het niet nodig hebben, is weggegooid geld

Beeld dm

Saskia de Coster is de auteur van onder andere 'Wij en ik'. Elke maandag leest u haar column in M, in De Morgen.

Stel: het algemene kindergeld wordt afgeschaft. Wat zal er dan gebeuren, buiten dat het land op zijn kop staat?

Mieke Van Hecke, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, wil het kindergeld intrekken bij luxeverzuim, wanneer de kinderen met mama en papa tijdens de schooluren op vakantie vertrekken. Ik ben het rondborstig met Van Hecke eens. En nu we het er toch over hebben: waarom niet een paar stappen verdergaan en dat hele systeem van kindergeld zoals het nu bestaat, schrappen?

Een van de weinige onderwerpen waarover arm en rijk het wellicht roerend met elkaar eens zijn: kindergeld is nodig. Kindergeld, het concept is ooit in het leven geroepen als een sociale maatregel eind negentiende eeuw. Vandaag bestaat algemeen kindergeld nog om de simpele reden dat gratis altijd werkt. Het is steevast drummen wanneer er iets wordt uitgedeeld, of het nu gaat om energiedrank, stofzuigerzakken of kindergeld. De overheid geeft ouders een vast en oplopend bedrag per kind, zo'n 90 euro per maand voor het eerste kind, zo'n kleine 170 euro voor het tweede kind. Zou dat zwaar doorwegen wanneer mensen beslissen om een spuwend, refluxend, stampend monstertje op de wereld te zetten? Niet meteen. Maar dat de overheid in tijden van overbevolking vrijen zonder contraceptie blindelings voor alle burgers financieel beloont, dat is op zijn zachtst gezegd merkwaardig.

De hele maatschappij betaalt samen om de opvolging te verzekeren. Kindergeld is zogezegd een verzekering dat er voldoende toekomstige werkkrachten en toekomstige consumenten zullen zijn om de welvaart op peil te houden. Het kindergeld als het ultieme teken van solidariteit en toekomstgericht denken? Het kindergeld van vandaag is eerder een heel asociaal gegeven.

De overheid geeft een soortement onderhoudsgeld per kind. Net genoeg om een elektrische tandenborstel te kopen voor wie dat geld totaal niet nodig heeft en veel te weinig voor de kansarmen die te weinig middelen hebben om hun kinderen hogerop te tillen en meer kansen te geven. Nochtans zouden meer middelen voor hen op wat langere termijn de hele maatschappij ten goede komen omdat de kansen dan evenrediger verdeeld worden.

Om gelijke kansen te creëren, moet je mensen soms ongelijk behandelen. Het is een volslagen zinloze geldverspilling om aan iedereen evenveel kindergeld uit te keren. Dan moet huisdierengeld ook mogen, vinden mijn mopshond en ik. Ik kan voor de vuist weg twintig goede doelen verzinnen die dringender geld nodig hebben dan bijvoorbeeld chirurgenkinderen. Kinderen in grote armoede, om maar iets te noemen.

Het kindergeld kun je beter gradueel verdelen. Iedere euro die gaat naar gezinnen die het niet nodig hebben, is weggegooid geld. Je gooit op straat toch ook je kleingeld niet in de koffiebeker van een voorbijwandelende europarlementariër of van een hooggehakte topadvocate in Natan-mantelpak? Die zouden terecht geaffronteerd zijn. Maar als het anoniemer gebeurt, dan kan het blijkbaar opeens wel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234