Dinsdag 04/10/2022

'Iedere drempel die je tegen wapens inbouwt, is goed'

In België circuleren volgens ruwe schattingen van het ministerie van Justitie twee miljoen legale en illegale vuurwapens. Ook internationaal scoort België heel hoog wat betreft vuurwapenbezit. 'We moeten preventief een beter beleid voeren,' zegt Johan Peleman, directeur van de International Peace Information Service (IPIS).

Johan Peleman: "Er is vorig jaar bij de Verenigde Naties een werkgroep tegen wapengebruik in de hele wereld opgericht. De enquête die toen werd gehouden bracht aan het licht dat er in België per 1000 inwoners 50 wapens zijn. Dat is minder dan in Nieuw-Zeeland, waar het aantal wapens op meer dan 70 per 1000 inwoners komt. Maar wij scoren veel hoger dan het Verenigd Koninkrijk waar per 1000 inwoners 15 vuurwapens zijn. Of dan Japan waar slechts 1,9 vuurwapens per 1000 inwoners worden geteld."

Is er een verklaring voor dat hoge aantal vuurwapens in België?

"Het zou kunnen dat de hoeveelheden voor de andere landen een onderschatting zijn. Voor Nieuw-Zeeland is een mogelijke verklaring dat de mensen er veel verder van elkaar wonen en zich daarom bewapenen. In Groot-Brittannië is wapenbezit enkel toegestaan in clubverband. Dat is daar zo sinds twee jaar geleden die schoolkinderen in Dunblane werden doodgeschoten. Maar dit geeft natuurlijk geen verklaring voor het hoge aantal in België. Volgens mij heeft het eerder te maken met het laks beleid dat vroeger werd gevoerd. Pas in 1991 werd de wet op vuurwapenbezit veranderd. De oude wet dateert nog van voor de Tweede Wereldoorlog. In al die jaren is er geen wijziging geweest, terwijl er toch wel een hele evolutie is geweest op de wapenmarkt en in de privatisering van de veiligheidszorg. Meer mensen kochten een vuurwapen om zich te beschermen en er kwamen steeds meer bewakingsfirma's bij."

Is de huidige wet op het vuurwapenbezit streng genoeg?

"Volgens mij is iedere drempel die je inbouwt goed. Daarom pleit ik ook voor een vergunning voor àlle vuurwapens, dus ook voor jacht- en sportwapens. Het is niet voldoende om een wet te hebben die vanaf een bepaalde datum geldt als het probleem zich al jaren voordoet. Er zijn bijvoorbeeld wapens uit de Tweede Wereldoorlog die nog perfect bruikbaar zijn. Ik vind dat je als overheid niet alleen controle moet hebben op de vindplaats van die wapens, maar ook op de overgang van legaal naar illegaal wapenbezit. In een aantal landen - vooral Afrikaanse - merkt men nu pas dat het slechte beleid van vroeger zich wreekt in de vorm van een criminaliteitsprobleem, van moorden en overvallen met vuurwapens. Daarom is het beter preventief een goed beleid te voeren dan af te wachten en te zien of het huidige beleid werkt. Het is niet omdat hier nooit een kinderen in een klas werden doodgeschoten, dat wij in het verleden geen problemen hebben gehad met vuurwapens. Kijk maar naar de Bende van Nijvel. Internationaal circuleert nu bij ngo's en onderzoeksinstituten de idee van een verplichte verzekering voor vuurwapens. Slachtoffers van aanslagen met vuurwapens zouden zo aanspraak kunnen maken op schadevergoeding, ongeacht de eigenaar van het wapen. Als het ooit zover zou komen, zouden wapens niet alleen duurder worden. Verzekeraars zouden ook alles doen om ervoor te zorgen dat het verzekerde wapen niet in de illegaliteit belandt. De weg die een wapen aflegt, zou dan ook veel beter te volgen zijn." (AE)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234