Maandag 08/03/2021

'Ieder heeft zijn eigen mening'

Tine Van den Heuvel is stafmedewerker van het Vlaams Fonds voor de Letteren en begeleidt onder meer de adviescommissie strips

Een fraai uitgegeven, 58 pagina tellend boekje met daarin 22 namen van zowel onbekende als gerenommeerde Vlaamse tekenaars met korte bio en illustratie. Dat is Flemish Comics Today/La Nouvel BD Flamande, een brochure die gepresenteerd werd op het recente Salon du Livre in Parijs en momenteel in een oplage van tweeduizend Engels- en tweeduizend Franstalige exemplaren verdeeld wordt naar buitenlandse uitgevers, tot op de Filippijnen toe. Bedoeling is om enerzijds de Vlaamse strip te promoten aan de hand van een opgenomen historisch overzicht van die Vlaamse strip, en anderzijds cv-gewijs op te treden voor een handvol auteurs.

De volledige, door de vijf koppen tellende stripcommissie samengestelde lijst: Jan Bosschaert, Bart Schoofs, Conz, Olivier Schrauwen, Luc Cromheecke, Guido Devadder, Ilah, Ikke (Marc Legendre), Nix, Philip Paquet, Stijn Gisquière, Gerolf Van de Perre, Luc Vandewalle, Johan De Moor, Pieter De Poortere, Steven Dupré, Herr Seele, Axel Jacobs, Virginie Van Der Gucht, Marvano, Jeroen Janssen en Eric Joris.

In de stripscène wordt verdeeld en met enig scepticisme gereageerd op het initiatief. Immers, het VFL promoot op die manier slechts een erg beperkt aantal mensen, de term favoritisme steekt de kop op en bepaalde commissieleden liggen daardoor (nog maar eens) onder vuur. Vreemd is ook de keuze om een vooralsnog onbekende schilder (wiens stripwerk nog moet uitkomen), een illustrator en vijf al in het buitenland publicerende auteurs de brochure te laten vullen.

Waarom beperkt het VFL zich tot enkel deze namen? Neigt dat niet naar favoritisme?

Van den Heuvel: "Dat is een moeilijke vraag. We hebben in de Vlaamse stripscene een scharniermoment opgemerkt na Kamagurka. Toen kenden we hier een vruchtvolle periode voor de eigen strip. De meeste namen in de brochure zijn van na die periode. Bovendien wilden we kwaliteitsvolle stripauteurs opnemen. Eerst hadden we een limiet van twintig namen, maar dat zijn er uiteindelijk twee meer geworden. We zochten ook naar jonge auteurs die de betere strip produceerden."

De Moor, Bosschaert, Marvano en Eric Joris publiceren al jaren in het buitenland. Dupré doet dat sinds kort. Hun albums zijn toch de beste cv's die je kunt voorstellen, dus waarom krijgen zij voorrang op jong talent?

"Hm, die keuze blijft sowieso discutabel, maar die mensen kun je er niet uitlaten, vind ik. Ze zijn erg belangrijk."

Net als - ik zeg maar wat - Vance, Griffo en Ferry. En wat met een auteur als Ken Broeders, een van de weinige Vlamingen met internationale allure die noch in de Antwerpse, noch in de Leuvense scène ingebed zit?! Hij ontbreekt volkomen.

"Tja, wat moet ik daarop zeggen?! Het is natuurlijk niet zo dat enkel de in de brochure opgenomen auteurs bij ons subsidie kunnen krijgen. We denken ruimer, hoor. De stripscene is een moeilijke en kleine wereld. Je mag niet vergeten dat de commissie nog maar twee jaar bestaat. Toen de prozacommissie indertijd werd opgericht, lag die eerst ook enorm onder vuur. Natuurlijk zit er een stuk subjectiviteit in - ieder heeft zijn eigen mening - maar we proberen toch objectief te pleiten op vergaderingen. We zijn natuurlijk ook beperkt in geld, middelen en mensen. Voor dit jaar hadden we zo'n 100.000 euro ter beschikking."

De commissieleden worden na twee jaar vervangen. We zij nu twee jaar verder. Wie vliegt eruit?

"Na twee jaar is er inderdaad een rotatiesysteem, maar vermits dit een startcommissie is, moeten we de continuïteit proberen behouden. Als lid kun je twee jaar verlenging aanvragen met een maximum van vier jaar. De grote wissel zal dus niet voor nu zijn."

Laatste vraag: hoeveel heeft de brochure gekost?

"Het meeste werk gebeurde door de commissie en het VFL zelf. De vertaling, lay-out en druk werden uitbesteed en waren goed voor een tiende van het stripbudget."

Geert De Weyer

De brochure is niet verkrijgbaar in de stripwinkel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234