Maandag 01/03/2021

Onderwijs

Identiteitsstrijd verdeelt de klassen in Roeselare: “Leerlingen kritisch maken mag hier niet meer”

Leerlingen komen na schooltijd uit de schoolpoort gereden in Roeselare. Beeld Tim Dirven
Leerlingen komen na schooltijd uit de schoolpoort gereden in Roeselare.Beeld Tim Dirven

In Roeselare is een ware identiteitsstrijd losgebarsten over hervormingen die middelbare scholen nauwer moeten doen samenwerken. Leerlingen kwamen massaal de straat op, al lijken ze een speelbal van de echte gladiatoren: leerkrachten, directie en N-VA. 

“Het gaat in de les net over het belang van democratie, maar de leerlingen zelf opvoeden tot kritische stemmen? Dat mag blijkbaar niet”, foetert Johan Strobbe, geschiedenisleerkracht in het Klein Seminarie in Roeselare, terwijl hij ongeduldig naar zijn horloge kijkt. Strobbe had afgesproken met twee leerlingenvertegenwoordigers om samen naar een persconferentie te gaan over de Roeselaarse scholenstrijd, maar ze zijn ondertussen al onder de arm genomen door de directie. “Om hen onder druk te zetten wellicht”, meent hij.

Het is typerend in het verhaal over de hervormingen van tien middelbare scholen uit de katholieke koepel Sint-Michiel. De hervormingen verdelen sinds eind vorig schooljaar de klaslokalen en brachten afgelopen maandag en dinsdag opnieuw een duizendtal studenten op straat. Directies zouden leerlingen persoonlijk het protest ontzegd hebben, of net aangemoedigd hebben. “En ook leerkrachten duwen hun mening door: ‘Als ik van jullie was, dan stond ik al lang aan de K33 (hoofdkwartier van de scholengroep, MIM) te protesteren’, zeggen ze ons”, stelt een leerling van het Klein Seminarie.

Over de geplande hervorming bestaan volgens de scholengroep veel misverstanden. “Er wordt gepraat over een brede eerste graad en een cognitieve mix, maar dat klopt niet”, klinkt het. Er komen in de eerste graad wel meer basisopties, goed voor vijf van de 32 lesuren. Eerder een ‘verbrede’ eerste graad dus. Criticasters zien dan weer ‘een megacampus waar eenheidsworst geserveerd zal worden’.

Nieuwe studentenopstand

Tijdens de persconferentie laten twee studentenvertegenwoordigers zich kritisch, zij het een tikkeltje voorgekauwd, uit over de situatie. Meer inspraak lijkt de hoofdboodschap. Burgemeester Kris Declercq (CD&V) kondigt een time-out in het dossier aan, om te herbronnen. Bij Sint-Michiel geven ze toe dat er “op vlak van communicatie veel is misgelopen”. Dat blijkt alvast als we de leerlingen zelf opzoeken. De meesten hadden geen idee waarover het ging, “maar het was wel tof dat er geen les was”. Anderen zeggen “vooral te protesteren tegen een brede eerste graad”.

De kampen ‘wij’ en ‘zij’ horen we opvallend vaak, en daar ligt wellicht de kern van de zaak: de eigenheid van elke school en hoe die dreigt verloren te gaan door samenwerkingen. Zeker in het Klein Seminarie, 212 jaar oud en dé prestige-instelling van Roeselare, zorgt dat voor kwaadheid. “Veel meer dan in andere scholen”, klinkt het in de lerarenkamer.

Op Facebook is er een populaire groep, ‘De Nieuwe Groote Stooringe’, waar harde taal klinkt. Zo wordt directeur Kris Pouseele er als ‘doodgraver’ van het Klein Seminarie bestempeld. Opvallend: prominente ex-leerlingen zoals N-VA-secretaris Louis Ide en Wouter Duyck, UGent-professor en geregeld ‘onderwijsideoloog van N-VA’ genoemd, laten zich horen in de Facebook-groep. Op Twitter wordt het protest aangevuurd onder de hashtag #niemetoes. Dat de N-VA zich achter het protest zet, is geen toeval: de partij is tegen de invoering van een brede eerste graad en Roeselare is daar een duidelijk symbool van. Ide ontkent dat overigens niet.

Schooldirecteur Pouseele laat zich evenwel niet doen. “De Groote Storinge (een studentenopstand in 1875 in het Klein Seminarie tegen het Frans in het onderwijs in Vlaanderen MM) is hier traditie, maar was ook een keuze voor vooruitgang. Die twee zaken proberen we in een toekomstplan te verzoenen.”

Maar bij de leerkrachten lijkt een verzoening niet dichtbij. “Het zou toch net positief kunnen zijn dat scholen uitblinken in een bepaald domein?”, probeert VISO-leerkracht Astrid Deceuninck haar collega en protestbezieler Johan Strobbe te overtuigen. Zijn repliek is fel: “Het grote probleem is dat het door onze strot wordt geramd, wij worden behandeld als idioten.” Door de vakbonden van alle scholen werden de hervormingsplannen alvast afgekeurd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234