Zaterdag 28/05/2022

Ideale spoorbaas is ideale speelbal

Alle partijen zijn het eens: Sophie Dutordoir (53) is de beste kandidaat om spoorbaas te worden. Toch is het onduidelijk of zij vandaag wordt aangesteld. Vraag is: hoeveel is CD&V bereid te betalen?

Vandaag is D-day op het spoor. Een hele week lang verkondigde de regering dat ze vanochtend een beslissing zou nemen over de opvolger van Cornu, maar gisteravond kwam er toch weer een kink in de kabel. Plotseling was geen enkele partij nog zeker of er vandaag überhaupt een beslissing zou komen.

Een vreemde demarche, want alle partijen erkennen dat de 53-jarige Sophie Dutordoir de beste kandidaat is. De voormalige Electrabel-topvrouw komt sterk uit de lijst die in september werd opgesteld door headhunter Odgers Berndtson. Geen enkele andere kandidaat kan zo'n cv voorleggen en wordt zo breed aanvaard. Bovendien heeft ze geen probleem met het loonplafond van de regering. Klinkt als een beklonken zaak, denk je dan.

Alleen: Dutordoir sleept een ver CD&V-verleden met zich mee. Ze begon ooit haar carrière op het kabinet van oud-premier Wilfried Martens. Dat CD&V-etiket speelt haar parten in deze benoemingsronde. Want N-VA maakt er handig gebruik van om de prijs voor CD&V op te drijven. Als Dutordoir spoorbaas wordt, dan moet CD&V betalen met mandaten bij het spoor en misschien ook bij andere bedrijven. En liefst zo veel mogelijk.

Zo is de benoemingssaga herleid tot een puur politiek stratego. Want hoezeer de N-VA ook probeert om Dutordoir te profileren als een CD&V-kandidaat, de partij van Bart De Wever staat veel minder ver van de getipte spoorbaas dan ze de voorbije weken liet uitschijnen. Dutordoir en De Wever staan in elkaars telefoonboekje. En als we sommige CD&V'ers mogen geloven, dan is het zelfs N-VA die Dutordoir als eerste benaderde.

Wat is er gisteravond dan gebeurd? CD&V is razend omdat ze in het defensief wordt gedrongen. De christendemocraten willen dat de beste kandidaat Jo Cornu opvolgt. Dat die kandidaat een verleden heeft binnen de partij, doet er niet toe. Eén mandaat afgeven? Oké. Twee? Misschien. Drie? Vergeet het. De boodschap van CD&V aan N-VA: als het zo zit, dan neem je maar een andere kandidaat.

Het pokerspel gaat zo ver dat CD&V bereid zou zijn om Dutordoir te lossen. Toch als ze daarmee kan vermijden dat ze verschillende andere bestuursmandaten moet afstaan. In hoeverre dat bluf is, zal aan de onderhandelingstafel blijken. Maar het is niet ondenkbaar dat de treinreiziger moet toezien hoe de beste kandidaat door deze regering wordt opgeofferd, gewoon omdat de partijen elkaar het licht in de ogen niet gunnen.

Andere kandidaten die dan in beeld komen zijn Paul Van Avermaet (G4S, Voka Brussel), Christiane Franck (Vivaqua) en André Bouffioux (Siemens Belux). Ook Bernard Delvaux (Sonaca) en Olivier Henin (NMBS, MR) worden genoemd, ook al staan ze niet op de lijst van de headhunter.

Benoemingssaga

Wil de regering dat scenario vermijden, dan moet ze een manier vinden om het getouwtrek van de voorbije maanden los te laten. Dutordoir - die al maanden afstand neemt van het politieke gewoel - heeft immers laten weten dat ze enkel aan de job zou beginnen op voorwaarde dat de voltallige regering achter haar benoeming staat. Ook wil ze een stabiele raad van bestuur en voldoende vrijheid om een beleid te kunnen voeren.

Gisteravond was het nog niet duidelijk welke richting de regering zou opgaan. Als er vandaag geen beslissing valt, dan is dat een flinke tegenslag voor premier Charles Michel (MR) en de zoveelste verlenging van de pijnlijke benoemingssaga op het spoor. Los van de NMBS moeten er trouwens ook posities binnen zusterbedrijven Infrabel en HR Rail worden ingevuld. Mogelijk worden daar zelfs functies binnen andere bedrijven, zoals de Nationale Bank, aan gekoppeld.

Lukt het vandaag wel, dan is de regering verlost van een dossier dat steeds zwaarder op haar schouders weegt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234