Zondag 05/12/2021

ID21 bijna klaar met programma

Beweging van Bert Anciaux droomt van rol als bindmiddel voor paars

Brussel.

Eigen berichtgeving

Stilaan raakt het programma van ID21 ingevuld. De beweging van Bert Anciaux droomt bovendien van een rol als bindmiddel voor een paarse coalitie. De kans is verder reëel dat ID21 uitgroeit tot een echte partij, al mag dat zo niet worden genoemd.

Zaterdag houdt ID21 een tweede ID-dag in Antwerpen. Thema's zoals economie op mensenmaat, emancipatie, onderwijs, veiligheid en steden zullen er aan de orde zijn. Meteen raakt het programma van de vernieuwingsbeweging stilaan ingevuld. "Na de inhoudelijke fase wordt het nu tijd voor de wervings- en de communicatiefase", zei Bert Anciaux gisteren op een persconferentie.

'Gewone partijen' werken met resoluties, ID21 gebruikt beelden om de programmapunten te ordenen. Dat programma is een bijna voorspelbare combinatie van groene, rode en blauwe strijdthema's. Zo pleit ID21 aan de ene kant voor een gewaarborgd minimuminkomen en aan de andere kant voor een gezond bedrijfsklimaat en verlaging van de sociale lasten. Andere programmaonderdelen (bijvoorbeeld inzake sociale uitkeringen en justitiehulp) zijn zonder blikken of blozen overgeschreven uit het VU-programma.

De VU-voorzitter-op-missie pakte gisteren ook gretig uit met een lijst nieuwe medewerkers. Frank Dingenen en Robert Mosuse (ex-Radio's) zijn de bekendste. Ook Mechels Agalev-schepen Jowan Lamon, Ludo Abicht (ex-KP en ooit op een Agalev-lijst) en de burgemeester van Sint-Lievens-Houtem, Lieven Latoir, gaan op de ID21-uitdaging in.

"Meer dan duizend mensen" zijn momenteel actief bij ID21. Anciaux is er best tevreden mee, maar wil zich toch niet op een opkomst voor zaterdag laten vastpinnnen. Toen die van de vorige ID-dag wat tegenviel, dacht hij even aan stoppen. "Meer dan ooit geloof ik in de noodzaak van ID21. Het is een essentiële manier om mensen terug dichter bij de politiek te brengen. Als dat niet lukt, ziet het er niet goed uit", analyseerde Anciaux.

Met een radiowagen (Radio21) zal de politieke beweging binnenkort alle manifestaties en de kust afkammen op zoek naar potentiële militanten. Ook via de eigen webside (www.id21.be) moeten de nodige contacten worden gelegd. Anciaux hoopt nogal wat groenen toch te verleiden om op het aanbod tot discussie in te gaan. Zo wordt het njet van de Agalev-top om met ID21 structureel samen te werken omzeild.

Van de andere vernieuwingsbewegingen verwacht Anciaux niet veel heil. Afgelopen weekend werd opnieuw duidelijk dat een aantal van die groepen "erg klein" of qua inhoud "onverzoenbaar" zijn. Anciaux denkt hier in de eerste plaats aan de PNPb van Paul Marchal. Het ziet er dan ook steeds meer naar uit dat ID21 enkel in de VU een structurele partner zal vinden. Anciaux: "Daar kunnen wij dus niets aan doen, hé."

De onafhankelijkheid van ID21 blijft evenwel gewaarborgd. Anciaux gaf toe dat de beweging zich op termijn moet structureren in een partij. Maar bij ID21 wil men het zo niet gezegd hebben omdat de "particratie verantwoordelijk zou zijn voor de huidige malaise". Zelf spreekt men een "horizontaal gestructureerde en open aangelegenheid". De senator is er zich ook van bewust dat zijn eigen dubbelzinnige situatie (een VU-voorzitter-op-missie en ID21-voorman) voor een "probleem in de perceptie zorgt".

Zelf ziet ID21 zich van langsom meer als het bindmiddel voor paars. Dat betekent niet dat de CVP "des duivels" zou zijn. "Als ze maar afstand neemt van haar botte machtspolitiek", zei Vincent Van Quickenborne. Hij beaamde dat ID21 wat zachter is geworden in de beoordeling van de huidige regering. "We willen op een positieve manier deze regering breken. We hebben daar nu de inhoud voor."

(BBR)

Tweede ID-Dag op zaterdag 16 mei aan de Ufsia in Antwerpen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234