Dinsdag 04/10/2022

NieuwsParijs

Iconisch, maar ook krakkemikkig en vol roest: rapport schetst somber beeld van Eiffeltoren

null Beeld AFP
Beeld AFP

Parijs maakt zich op voor de Olympische Spelen van 2024, en daar hoort ook een likje verf voor de Eiffeltoren bij. Al noemen deskundigen die operatie van 60 miljoen euro in The Guardian niet meer dan een cosmetische opknapbeurt.

DBA

Toen de Eiffeltoren - de IJzeren Dame van Parijs - in 1889 werd voltooid, werd verwacht dat hij 20 jaar zou meegaan voordat hij zou worden afgebroken. Nu, honderddertig jaar later, staat de toren er nog steeds, niet zozeer door het ontwerp als wel door ijverig onderhoud.

Uit vertrouwelijke rapporten die zijn gelekt naar het Franse tijdschrift ‘Marianne’ blijkt nu echter dat het monument in een slechte staat verkeert en vol roest zit. De toren moet volledig worden hersteld, zo wordt beweerd, maar in plaats daarvan krijgt hij slechts een cosmetische opknapbeurt voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

“Als Gustave Eiffel deze plek zou bezoeken, zou hij een hartaanval krijgen,” vertelde een niet nader genoemde manager van de toren aan ‘Marianne’.

Verf als essentieel ingrediënt

De 324 meter hoge, 7.300 ton wegende ijzeren toren werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1889. Hij heeft naar schatting 2,5 miljoen klinknagels en werd gebouwd met behulp van gietijzer. Dat werd tijdens de industriële revolutie in Groot-Brittannië uitgevonden via een proces dat hoogwaardig en zuiverder smeedijzer opleverde door tijdens het smeltproces koolstof uit het ruwe ijzer te verwijderen.

Eiffel, de burgerlijk ingenieur wiens bedrijf het monument ontwierp en bouwde, zei tijdens de bouw al dat het identificeren en stoppen van de verspreiding van roest de grootste uitdaging was voor de levensduur van de constructie. Hij stelde voor dat het om de zeven jaar zou moeten worden geverfd. “Verf is het essentiële ingrediënt voor de bescherming van een metalen constructie en de zorg waarmee dit gebeurt, is de enige garantie voor de levensduur ervan”, schreef hij destijds.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De toren wordt momenteel voor 60 miljoen euro herschilderd ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 2024, de twintigste keer dat het monument opnieuw wordt geschilderd. Een derde van de toren zou oorspronkelijk worden gestript en daarna zouden twee nieuwe lagen worden aangebracht. Maar door vertragingen bij de werkzaamheden als gevolg van covid en de aanwezigheid van lood in de oude verf wordt slechts 5 procent behandeld.

Deskundigen vertelden Marianne dat de werkzaamheden slechts een cosmetische facelift waren en voorspelden dat het eindresultaat “betreurenswaardig” zou zijn.

Het bedrijf dat toezicht houdt op de toren, Sete, dat voor 99 procent eigendom is van de stad Parijs, is huiverig om de toren voor een lange periode te sluiten vanwege de toeristische inkomsten die verloren zouden gaan. De toren ontvangt in een gemiddeld jaar ongeveer 6 miljoen bezoekers, waarmee het de op drie na meest bezochte culturele locatie in Frankrijk is, na Disneyland, het Louvre en het paleis van Versailles. De door covid opgelegde sluiting van de toren in 2020 zou hebben geleid tot tot een inkomstenverlies van 52 miljoen euro.

884 gebreken

In een rapport uit 2010 stond: “Sete moet de Eiffeltoren opnieuw bekijken en met een volledig nieuw onderhoudsbeleid komen dat is gericht op het testen van de verouderende metalen structuur.” Een tweede rapport in 2014 stelde vast dat de toren scheuren en roest vertoonde, en een derde in 2016 vond 884 gebreken, waaronder 68 die een risico zouden vormen voor “de duurzaamheid” van de structuur.

Op de website van de toren geeft Bertrand Lemoine, een architect, ingenieur en historicus, een optimistischer beeld. Hij zegt dat de vijand van ijzer corrosie is, veroorzaakt door de oxidatie van ijzer dat aan lucht en water wordt blootgesteld. Desondanks kan de Eiffeltoren, als hij opnieuw zou worden geverfd, volgens hem eeuwig blijven bestaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234