Update
"IAAF-top was op de hoogte van dopingpraktijken Rusland"
De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft volledig gefaald in de strijd tegen doping. Dat zegt het Wereldantidopingagentschap (WADA), dat vanmiddag in München het tweede deel van een omvangrijk dopingrapport voorstelde. Hoofdverantwoordelijke voor het wanbeheer bij de IAAF is oud-voorzitter Lamine Diack. "Diack zorgde ervoor dat de corruptie in stand bleef. En die corruptie was wijdverspreid binnen de top van de IAAF."
De IAAF-top was volgens het WADA ook op de hoogte van de Russische dopingpraktijken, die in november 2015 na het eerste dopingrapport van het WADA aan het licht kwamen. "Er was een manifest gebrek aan politieke wil binnen de IAAF om Rusland te confronteren met de informatie over dopingactiviteiten waarover men beschikte", luidt het. "Het stelde Rusland in staat uit te groeien tot een paradijs voor dopinggebruikers."
Door die onthulling wordt de grond onder de voeten van ex-topatleet Sebastian Coe wel erg heet. Coe was sinds 2007 vice-voorzitter van de IAAF en volgde Diack in augustus vorig jaar op als voorzitter. Diack is inmiddels levenslang geschorst door de Ethische Commissie van de IAAF omdat hij, samen met enkele hooggeplaatste Russische officials, positieve dopingtests van Russische atleten had laten 'verdwijnen'. Tegen de Senegalees loopt momenteel ook een gerechtelijk onderzoek in Frankrijk omdat hij dopingpraktijken zou hebben verdoezeld.
Geschikte man
Dat ook Sebastian Coe moet aftreden, wil commissievoorzitter Dick Pound niet gezegd hebben. Meer nog, Pound ziet in Coe de geschikte man om de stinkende boel bij de IAAF op te kuisen. "Ik vertrouw op de capaciteiten van Sebastian Coe om de noodzakelijke hervormingen door te voeren bij de IAAF", aldus Pound. "De imagoschade is immens. Het zal veel tijd vergen om die te herstellen. Niemand is beter geschikt dan Coe om die operatie te leiden." Coe woonde de voorstelling van het rapport vanmiddag in München overigens bij.
Schokgolf
Op 9 november zorgde de publicatie van het eerste WADA-rapport voor een schokgolf in de atletiek. Het WADA maakte toen bekend dat in Rusland jarenlang op grote schaal en met medeweten van de overheid doping is gebruikt. Daarop besliste de IAAF om Rusland voorlopig te schorsen, waardoor het op dit moment niet zeker is of het land atleten mag afvaardigen naar de Olympische Spelen in Rio. Iets wat Pound bij de voorstelling van zijn rapport ook in het midden liet. "Ik ga geen termijn plakken op de terugkeer van Rusland in de atletiek", aldus Pound. "Als ze de zaken ernstig opnemen, staat niets hun deelname aan de Spelen in de weg."